Signalitics

Vrijednost turske lire pala za 40 posto u ovoj godini, Erdogan upozorava na ekonomski rat

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Fokus investitora u petak je bio na Turskoj gdje je turska lira deprecirala za 14,3% u odnosu na američki dolar te time pala na rekordno nisku razinu. U jednom trenutku lira je imala čak 18,5% nižu vrijednost u odnosu na raniji dan dok ukupni gubici u toku ove godine prelaze 40%.

Do pritisaka u petak došlo je nakon što je turski predsjednik Erdogan upozorio na ekonomski rat koji se vodi protiv zemlje a predsjednik Donald Trump je zaprijetio povećanjem nameta na čelik i aluminij koji se uvoze iz zemlje povrh već postojećih ekonomskih sankcija zemlji. Nastavno na navedeno, američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross u petak je izjavio kako će SAD udvostručiti namete na čelik i aluminij na 20% odnosno 50% budući da prijašnje mjere nisu postigle značajniji uspjeh u smanjenju uvoza istog iz Turske.

U svijetlu navedenog snažnu korekciju je zabilježilo i tursko dioničko i obvezničko tržište pri čemu je prinos na tursku 10-godišnju obveznicu dosegnuo 20,8%. Deprecijaciju lire slijedile su valute ostalih tržišta u nastajanju.

Nadalje, američki dionički indeksi su nakon pet tjedana rasta zabilježili negativnu izvedbu; pritisnuti povećanom averzijom investitora prema rizičnoj imovini koja je dovela do snažne korekcije prinosa 'core' zemalja te aprecijacije vrijednosti tradicionalno sigurnih valutnih utočišta kao što je švicarski franak, dolar te japanski jen.

Financijski sektor je zabilježio najsnažniji pad unutar S&P 500 dioničkog indeksa, pritisnut padom cijena banaka izloženih prema Turskoj nakon što su ranije u toku dana istu izvedbu zabilježile i europske banke.

U tjednu ispred nas očekujemo da fokus investitora ostane na zbivanjima u Turskoj pri čemu je Trump izjavio kako zahtijeva u što skorijem roku jasan plan kojim će se spriječiti nastanak financijske krize i prelijevanje na ostala tržišta.

Izuzev navedenog investitori će sa zanimanjem popratiti nastavak razgovora o Brexitu između Velike Britanije i Europske unije koji je zakazan u četvrtak te će trajati dva dana. Podsjećamo kako je britanski tajnik za trgovinu nedavno zabrinuo tržišta izjavom kako smatra da postoji 60% vjerojatnosti da Velika Britanija u ožujku izađe iz Europske Unije bez bilo kakvog postignutog dogovora o budućnosti trgovine između ekonomija.

Objave ekonomskih indikatora biti će relativno skromne u toku tjedna sa nešto većom pozornošću na objavi prvih hard indikatora američke ekonomije u trećem kvartalu godine nakon rasta od 4,1% kvartalno u drugom kvartalu i izjava predsjednika Trumpa kako bi rast mogao dosegnuti čak 5% u tekućem kvartalu. Ipak tržišni konsenzus sugerira kako je trgovina na malo izgledno porasla za tek 0,2% mjesečno u srpnju a industrijska proizvodnja po stopi od 0,3% mjesečno.

Konačno, istaknimo kako je rejting agencija Fitch u petak povisila kreditni rejting Grčke za dva notcha na BB- sa stabilnim izgledima uslijed nedavne poboljšane fiskalne izvedbe te nešto boljih odnosa države sa europskim kreditorima.

Izvedba deviznih tržišta u petak bila je pod dominantnim utjecajem zbivanja u Turskoj koja su dovela do snažnih pomaka vodećih svjetskih valuta. Preciznije, EUR/USD je trgovanje zatvorio na razini od 1,1410 dolara za jedan euro uslijed potrage investitora za sigurnijom imovinom.

Ovo je najniža razina valutnog para od srpnja prošle godine. Naše osnovne pretpostavke snažnog dolara u vidu nastavka normalizacije Fed-ove monetarne politike (i širenja diferencijala kamatnih stopa u odnosu na Euro zonu i Japan), povećane repatrijacije dobiti i snažnije potražnje za dolarom ostaju nepromijenjene. Ipak, u kratkom roku valuta će biti pod nastavkom utjecaja zbivanja u Turskoj pri čemu ne isključujemo daljnje jačanje dolara u slučaju eskalacije tenzija.

Tečaj EUR/CHF pao je na najnižu razinu od kolovoza prošle godine uslijed tradicionalne potražnje za švicarskom valutom u periodima snažnijih tržišnih turbulencija. Snažnije daljnje jačanje švicarskog franka u narednim danima ipak ne smatramo vjerojatnim uslijed predanosti centralne banke da se onemogući snažnije jačanje domaće valute koja je švicarski franak i na razinama od 1,17 franaka (trenutno 1,1357) ocijenila precijenjenim.

Nakon sezonski neuobičajenih uzlaznih pritisaka i dosezanja najviše razine od kraja ožujka ove godine, tečaj EUR/HRK je u petak korigirao za 100 pipseva te trgovanje zatvorio na 7,4250 kuna za jedan euro što je u skladu s našim očekivanjima umjerene korekcije tečaja. Nedavno slabljenje domaće valute pritom ponajviše pripisujemo zatvaranju određenih špekulantskih pozicija na tržištu te smatramo kako je isto jednokratne prirode a ne početak trenda.

Istaknimo ipak kako aprecijacijski pritisci na kunu koji su proizlazili iz snažne izvedbe izvoza i visokih deviznih pozicija izvoznika su umanjeni nedavno uslijed usporavanja rasta izvoza u toku prve polovice godine.

Domaća valuta pritom će i dalje ostati podržana snažnijim priljevom sredstava iz EU fondova, snažnom turističkom izvedbom izvan suštine turističke sezone što se očituje i u dvoznamenkastoj stopi rasta stranih turističkih noćenja u prvih pet mjeseci godine i poboljšanim sentimentom investitora prema domaćoj imovini uslijed snažne makro i fiskalne izvedbe u proteklih nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:27