Pozitivan pomak na tržištu

U Hrvatskoj je u godinu dana prosječna neto plaća porasla 200 kn, očekuje se daljnji rast

U siječnju ove godine prosječna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 6.400 kuna
Ilustracija
 Elvir Tabaković / CROPIX

U proteklih su godinu dana u Hrvatskoj narasle plaće i to na mjesečnoj razini 138 kune neto, dok su na onoj godišnjoj plaće porasle čak više od 200 kuna. Preciznije, u siječnju ove godine prosječna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 6.400 kuna. Riječ je o, kako navodi Hrvatska gospodarska komora (HGK), nastavku dinamičnog rasta plaća koji je tek privremeno bio usporen u studenom prošle godine.

- To je bilo i očekivano pri zadržavanju gospodarske situacije koja podupire rast plaća, a obilježava ju nastavak gospodarskog rasta i pozitivnih pomaka na tržištu rada uz pritisak nedostatka radnika određenih struka i emigracijskih tokova na rast plaća. Uz to, početkom godine stupile su na snagu i određene porezne promjene, čime se praktički povećava neto plaća za dio primanja koji je ranije bio oporezivan s 36%, a istodobno je smanjen i trošak rada umanjivanjem opterećenja doprinosima za 0,7 postotnih bodova - objasnili su u HGK.

Pritom je najviša prosječna mjesečna neto plaća od 11.269 kuna u siječnju 2019. isplaćena u Djelatnosti Zračnog prijevoza, dok je ona najniža u iznosu od 4.206 kuna isplaćena u djelatnosti Ostale osobne uslužne djelatnosti.

S druge strane, najviši godišnji rast neto plaće veći je od 20 posto i on je zabilježen kod Ostalih stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, Promidžbe i istraživanje tržišta te u Proizvodnji odjeće, dok je zbog problema u hrvatskoj brodogradnji smanjenje razine prosječne neto plaće zabilježeno samo u Proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava.

Ipak, unatoč rastu plaća u Lijepoj našoj, u drugim nama “sličnim zemljama”, kako navodi HGK, plaću rastu dinamičnije.

- Rezultat je takvog rasta i širenje kruga zemalja koje bilježe razinu bruto plaće višu od tisuću eura, pa su, unutar dosad raspoloživih podataka, u siječnju ove godine takvu plaću imale Slovenija (1729 eura), Hrvatska (1168 eura), Poljska (1148 eura), Slovačka (1123 eura) i Rumunjska (1028 eura), a slijede ih Crna Gora (767 eura), Bosna i Hercegovina (720 eura), Srbija (636 eura) i Makedonija (592 eura) - pojasnili su iz HGK gdje očekuju daljnji rast plaća po sličnoj dinamici kao i lani.

To će, kako su kazali, uzrokovati nastavak gospodarskog rasta, pritisak s tržišta rada pri smanjenoj stopi nezaposlenosti i kroničnom nedostatku radnika, porezna reforma, dogovoreno povećanje plaća u državnim i javnim službama, kao i povećanje iznosa minimalne plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:36