Ministar financija o minimalcu

'To je potpora za isplatu plaća. Mi pokrivamo taj dio, a preostali dio je na poslodavcu'

Trenutno je za mjere "minimalca" država poslodavcima uplatila više od milijardu i sto milijuna kuna
Zdravko Marić
 Damjan Tadic / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić u petak je za RTL komentirao Vladine mjere ''minimalca'' navodeći da to nije plaća radnika, već potpora za isplatu plaća.

"To je potpora za isplatu plaća. Mi pokrivamo taj dio, preostali dio je na poslodavcu ako radnik ima veću plaću. Plaća bi trebala biti kako je navedeno u ugovoru. Ali, ako je netko upao u probleme, onda ih on rješava s radnikom. Zato imamo i druge mjere. Kao što su kreditne mjere likvidnosti", kaže ministar Marić.

Na pitanje o radnici koji inače imaju plaću manju od 4000 kuna, a država pogođenim tvrtkama isplaćuje iznos od 4000 kuna po radniku, Marić kaže da bilo bi korektno od poslodavca da radniku isplati tu razliku do 4000 kuna.

O eventualnim rezanjima plaće zaposlenima u javnom sektoru ministar financija nije htio govoriti navodeći tek da se o tome treba razgovarati.

"To je tema koja je na stolu. Jučer je bio sastanak. Nadam se da će se razgovori nastaviti. Pozvat ćemo i sindikate s kojima smo potpisali kolektivne ugovore. U ovom svemu je, da pobijedimo krizu, važna solidarnost i zajedništvo", rekao je.

Dodao je i da je trenutno za mjere "minimalca" država poslodavcima uplatila više od milijardu i sto milijuna kuna. To je za više od 370.000 zaposlenika, a ukupno će mjeru, pretpostavlja, koristiti 600.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:45