Signalitics

Tjedni pregled: turbulentan tjedan na svjetskim financijskim tržištima

Investitori strahuju da će viši prinosi smanjiti potencijal rasta u narednom periodu
Njujorška burza na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Svjetska financijska tržišta pretrpjela su prilično turbulentan tjedan. Naime, najnovija runda iznad očekivano dobrih ekonomskih podataka u SAD-u i optimistične retorike članova Fed-a dovela je do snažne rasprodaje američkih obveznica iz kojih je povučeno oko 1,6 milijardi dolara vrijednosti u toku prošlog tjedna. U zadnja tri trgovinska dana američki 10-godišnji prinos porastao je sa 3,05% na 3,23% i dosegnuo najvišu razinu u proteklih sedam godina. Američki dolar je ojačao te se parom EUR/USD trenutno trguje oko razine od 1,15 dolara za jedan euro. Strah investitora da će viši prinosi smanjiti potencijal rasta u narednom periodu te u konačnici negativno utjecati na zarade kompanija potaknuo je rasprodaju američkih i ostalih svjetskih dioničkih indeksa.

MSCI EM dionički indeks koji prati izvedbu dioničkih tržišta u dvadesetak ekonomija u nastajanju u četvrtak je zabilježio pad od 2,4% što je najlošija jednodnevna izvedba indeksa od 2016. godine a korekcija naniže produbljena je u petak. Isto tako, valute tržišta u nastajanju su se ponovno našle pod snažnim deprecijacijskim pritiscima. U periodu izuzetno niskih kamatnih stopa, tržišta u nastajanju privlačila su investitore nešto višim razinama povrata no sada uz snažan rast američkih obvezničkih prinosa, atraktivnost duga tržišta u nastajanju pada što povećava trošak financiranja spomenutih ekonomija.

U petak su objavljeni podaci s američkog tržišta rada za rujan koji su pokazali ispod očekivani rast zaposlenosti od 134 tisuće (tržišta su očekivala rast od 180 tisuća) što se izgledno može pripisati učinku uragana Florence koji je pogodio američku istočnu obalu u toku mjeseca. Ipak, podaci za prethodne mjesece su revidirani naviše te je izgledno očekivati kako će se rast zaposlenosti približiti razini od 200 tisuća ponovno u listopadu kada nestanu učinci razarajućih oluja. Stopa nezaposlenosti je pritom pala za dvije desetine na tek 3,7%, odnosno najnižu razinu u proteklih 48 godina dok su zarade po satu zabilježile prosječan rast od 2,8% godišnje. Potonje pokazuje kako se snažna izvedba tržišta rada u konačnici prenosi i na rast plaća te inflatorne pritiske što potvrđuje potrebu za nastavkom normalizacije monetarne politike Fed-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:23