Istraživanje EOS-a

Svaki četvrti Hrvat ne plaća račune na vrijeme, 40 posto ih se žali na zaboravnost

Valja naglasiti kako građani ipak brže podmiruju svoje obveze nego tvrtke
Ilustracija
 Joško Ponos / Hanza Media

Gotovo svaki četvrti hrvatski građanin kasni s plaćanjem obveza ili ih uopće ne podmiruje, pokazuje novo, 11. po redu, godišnje istraživanje EOS -a o navikama plaćanja u Hrvatskoj i Europi.

U Hrvatskoj se, pokazalo je istraživanje, dugovi prosječno podmiruju 21 dan nakon isteka roka za plaćanje. Pritom valja naglasiti kako građani ipak brže podmiruju svoje obveze nego tvrtke. Naime, dok građani s plaćanjem obveza kasne u prosjeku 18 dana, pa im za podmirenje računa treba ukupno 45 dana, tvrtke s plaćanjima kasne u prosjeku 22 dana, pa im za podmirenje obveza treba ukupno 60 dana. Posljedica toga je da se gotovo trećina hrvatskih tvrtki odlučuje povisiti cijene svojih roba i usluga.

Iako Hrvatska prati pozitivne trendove u urednosti plaćanja obveza u Europi posljednjih godina, zabrinjavajuće je da je kod građana zabilježen rast nenaplativih potraživanja za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu, pa je ove godine pet posto njihovih dugovanja nenaplativo, dok ih je lani bilo četiri posto.

Za razliku od europskog trenda, u kojem većina građana za nemogućnost podmirivanja obveza na vrijeme krivi kratkoročnu nelikvidnost, u Hrvatskoj je glavni razlog dugotrajna nelikvidnost, odnosno prezaduženost. Zanimljiv je nalaz iz istraživanja po kojem čak 39 posto Hrvata kao razlog neplaćanja računa na vrijeme navodi - zaboravnost!

Inače, istraživanje EOS-a, koje je danas u suradnji s tjednikom Lider predstavljeno u Plaza Centru, pokazuje da se u Europi kasni s plaćanjem svakog petog računa ili se on uopće ne plati, što izravno ugrožava poslovanje svake sedme tvrtke. U takvim uvjetima sve više tvrtki traži pomoć agencija za naplatu potraživanja: čak 40 posto hrvatskih tvrtki, pokazuje istraživanje, surađuje s nekom takvom agencijom, te uspijeva naplatiti 10 posto potraživanja.

Istraživanje je EOS proveo na uzorku od 200 hrvatskih tvrtki. Najviše ih je iz trgovine i uslužnih djelatnosti, te iz industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:20