Posljedice epidemije

Šok za hrvatske online šopingholičare: Pola milijuna paketa iz Kine neće se dostaviti

Nema nikakvog straha od eventualne zaraze putem poštanskih pošiljki, hrvatski epidemiolog Bernard Kaić
Ilustracija
 HAO QY / Newscom / Profimedia

Građani koji imaju naviku kupovati putem interneta mogli bi se načekati dok im stignu paketi koje su naručili iz Kine. Hrvatska pošta prije nekoliko je dana objavila da se do daljnjeg obustavlja promet pošiljaka iz te azijske zemlje u kojoj trenutno traje alarmantno stanje zbog smrtonosnog koronavirusa, piše Glas Istre.

- Hrvatska pošta zaprimila je informaciju od zrakoplovnih prijevoznika KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa kako radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi iz Narodne Republike Kine prema Republici Hrvatskoj neće prometovati do daljnjeg, što će utjecati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmjeni pošiljaka. Stoga korisnike usluga Hrvatske pošte molimo za razumijevanje, a o svim promjenama pravodobno ćemo vas obavještavati, napisala je Hrvatska pošta.

Dakle, Hrvatska pošta nije "obustavila dostavu svih paketa iz Kine", već su avioprijevoznici koji pakete dostavljaju u Hrvatsku zaustavili prometovanje između Kine i Hrvatske. Premda je vodeći hrvatski epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovih dana za Slobodnu Dalmaciju izričito naglasio kako nema nikakvog straha od eventualne zaraze putem poštanskih pošiljki s kineskog područja, spomenute međunarodne avio kompanije donijele su ovakvu poslovnu odluku i tako spriječile trenutno dolazak paketa iz NR Kine.

Oni paketi koji su dospjeli u Hrvatsku do kraja siječnja, ipak će biti distribuirani naručiteljima, koji su i sami u bojazni i nedoumici trebaju li svoje pakete koji dolaze iz tog područja uopće preuzeti, što se može vidjeti ovih dana u diskusijama na društvenim mrežama.

- Otprilike svakih mjesec dana stavim na prepaid karticu nekoliko dolara, pa naručim uglavnom za djecu neke sitnice, najčešće putem Ali Expressa, kao i mnogi drugi. Zadnji takvi paketi stigli su mi 27. i 28. siječnja i baš sam se šalio s prijateljima i poznanicima na taj račun. Očekujem još dva paketića, mada su u međuvremenu iz HR pošte najavili da pošta iz Kine neće stizati zbog obustave letova. E, sad ne znam hoće li i te dvije pošiljke doći, jer su krenule gotovo u isto vrijeme, i trebale bi biti u blizini i samim time dostavljene. Vidjet ćemo, ali ne, ne bojim se nikakve zaraze jer stručnjaci kažu da virusi ne mogu dugo preživjeti na zraku, rekao je jedan Puljanin.

Pola milijuna paketa

Iz Hrvatske pošte objašnjavaju da sav poštanski promet iz Kine u Hrvatsku pristiže isključivo zračnim putem i trenutno nema niti jedne druge mogućnosti za dostavu pošiljki. Osim toga, kažu iz Hrvatske pošte, u Kini su zadržane sve pošiljke koje su poslane nakon obustave zračnog prometa, a kada obustava prestane pošiljke, će biti otpremljene prema Hrvatskoj. To znači da će sve pošiljke poslane prije obustave i pristigle u EU biti dostavljene na adrese primatelja, napominju. U prosjeku svakog mjeseca iz Kine u Hrvatsku stigne oko 500.000 pošiljaka iz Kine, odnosno između 20 i 50 tisuća pošiljki dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:42