Golemi troškovi

Roaming u pograničnom području: Skupo ih stoje i kratki razgovori

Taj problem na svome džepu jako dobro osjete stanovnici Baranje
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Unatrag desetak godina izdana su brojna upozorenja o problemima s roamingom u pograničnim područjima, ali taj problem i dalje postoji. Još se uvijek nemali broj korisnika koji žive u Slavoniji i Baranji i u blizini granice sa Srbijom neugodno iznenade kada im stigne račun njihova mobilnog operatera, kako zbog osjetno viših cijena poziva, tako i zbog podatkovnog prometa koji također, blago rečeno, nije jeftin.

Taj problem na svome džepu jako dobro osjete stanovnici Baranje čiji se mobiteli, zbog loše pokrivenosti hrvatskih mobilnih operatera i zbog karakterističnog širenja mobilnih signala koji ne ‘‘poznaju‘‘ državne granice, prebacuju na mreže srpskih mobilnih operatera, što im stvara goleme troškove.

Požalila se tako Glasu Slavonije sedamdesetpetogodišnja čitateljica iz Batine koja ima mobitel, jer živi sama na izoliranom mjestu. ‘‘Nažalost, već ga neko vrijeme ne mogu koristiti jer ovdje nema signala hrvatskog operatera, a srpski, na koji mi se mobitel prebacuje, stvara mi jako velike troškove‘‘, rekla je ova gospođa. Slična je sudbina njezina dvadesetjednogodišnjeg sumještanina koji mora isključiti primanje mobilnih podataka čim se približi svojoj kući, što znači da mu je uskraćena i usluga telefoniranja mobitelom, ali i upotreba interneta.

Međunarodne roaming usluge u Batini, gdje je jedne travanjske nedjelje bila u gostima, ne znajući za to, koristila je i Osječanka koja je za to saznala kada joj je u svibnju stigao račun Hrvatskog telekoma. ‘‘U jednom mi je trenutku zazvonio mobitel i obavila sam kraći telefonski razgovor s osobom koja me je nazvala iz Osijeka. Obje smo, dakle, bile na teritoriju Republike Hrvatske. U svibnju mi stiže račun s 85 kuna troška, znači ispostavlja se da sam telefonirala dok sam bila u inozemstvu. Budući da do 10. svibnja ni minutu nisam bila izvan hrvatskih granica, jasno je da sam oštećena‘‘, ispričala je Osječanka svoje neugodno iskustvo.

Ništa bolja situacija nije ni na području slavonske općine Erdut, a posebice u naselju Aljmaš koje je smješteno u dolini, pa je pokrivenost signalom hrvatskih mobilnih operatera izuzetno loša. ‘‘Stanovnici Aljmaša gotovo nikad nemaju hrvatsku mrežu te su konstantno u roamingu. Recimo, ako tamo imamo neke radove i ljude na terenu, oni su nedostupni i jednostavno ih ne možemo dobiti. U odnosu na ostale, loša je pokrivenost na području cijele naše općine. Kako bi zaobišli cijelu ovu priču, mnogi ljudi koji imaju rodbinu u Srbiji imaju i kartice srpskih telekoma, pa se snalaze. Kroz razne projekte i programe nastojimo osigurati da imamo što više hotspot točaka kako bi naši građani i turisti imali bar besplatan Wi-Fi. Situacija je vrlo loša jer je roaming sa Srbijom izrazito skup, primjerice, jeftiniji je razgovor s nekim tko je u Australiji‘‘, situaciju je približio načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

Svim korisnicima koji žive i borave u pograničnim područjima, iz Hrvatskog telekoma savjetuju da, ako se na zaslonu njihova mobilnog uređaja pojavi mreža stranog operatora, namjeste ručni umjesto automatskog izbora mreže i potom odaberu mrežu svog operatora. ‘‘Hrvatski, kao i svi drugi operatori, nastoje što bolje pokriti svoje korisnike uz maksimalno poštivanje regulative, u ovom slučaju međunarodnog sporazuma o koordinaciji frekvencija. Zbog prirodnog širenja signala uspostavljena je i procedura ograničavanja frekvencija i razina signala uz pogranična područja, kroz preporuke Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT) i međunarodne sporazume prema kojima je dopušteno da signali prelaze granicu do određene dubine i s određenom snagom. Iako se navedeni sporazumi poštuju, ponekad se događa da pojedini korisnici koriste usluge mreže operatora iz susjednih zemalja. Ručni odabir predstavlja najsigurniji način za odabir željene mreže u pograničnim područjima, jer će na taj način korisnici spriječiti prelazak svojeg mobilnog uređaja na mreže stranih operatora‘‘, poručili su iz HT-a. Svojim korisnicima u pograničnim područjima isto savjetuju i iz telekomunikacijske tvrtke Tele2, te napominju da, na njihovo zadovoljstvo, kontinuirano rade na povećanju svoje pokrivenosti kako bi se smanjile poteškoće.

Nađete li se u roamingu sa Srbijom, ako ste HT-ov korisnik, minutu odlaznog poziva prema Hrvatskoj platit ćete 12,69 kuna, dok će vas dolazni pozivi koštati 8,11 kuna. Jeftinije će proći korisnici usluga tvrtke Tele2, čija je cijena odlaznog poziva u tom slučaju 7,50 kuna, dok se dolazni pozivi naplaćuju 3,45 kuna po minuti. Ako se ‘‘uhvate‘‘ u roaming sa Srbijom, na svom će džepu to najjače osjetiti korisnici A1 usluga, koji će minutu odlaznog poziva platiti 18,99 kuna, a dolaznog 10,99 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:23