Signalitics

Pregled ključnih događaja u proteklom tjednu

Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Održan sastanak Vijeća Fed-a

Na ovotjednom sastanku Fed je zadržala bazični kamatnjak nepromijenjenim na razini raspona 1,50%-1,75% u skladu s tržišnim očekivanjima. Istovremeno, Vijeće Fed-a je usvojilo nešto optimističniju retoriku vezano uz buduća inflatorna kretanja. Naime, iz priopćenja Fed-a izbačena je izjava kako pozorno motre inflatorna kretanje već smatraju da će se inflacija u srednjem roku kretati oko srednjoročnog cilja od 2%.

Pritom na umu treba imati kako su preniske stope inflacije bile glavna prepreka snažnijem podizanju bazičnog kamatnjaka u prošloj godini. Rast inflatornih pritisaka u nedavnom periodu u kombinaciji sa postojećim zabrinutostima oko pregrijavanja ekonomije uslijed učinaka mjera poreznog rasterećanja, implicira kako će Fed nastaviti sa umjerenim tempom podizanja bazičnog kamatnjaka.

Tržišta su pritom u potpunosti u svoja očekivanja gotovo u potpunosti ugradila podizanje kamatnjaka od strane Fed-a na sljedećem sastanku koji će se održati 12-13. lipnja. Aktualne Fed-ove projekcije impliciraju sveukupno tri podizanja kamatnjaka po 25bb u toku ove godine dok ne isključujemo mogućnost kako će rastući inflatorni pritisci potaknuti Fed i na snažnije zaoštravanje monetarne politike.

Fed – bazični kamatnjak

Tržišna očekivanja kretanja bazičnog kamatnjaka u odnosu na Fed-ove projekcije

Usporavanje ekonomije Euro zone

Na prošlotjednom sastanku ECB-a, čelnik Mario Draghi je izrazio određene zabrinutosti vezano uz nedavne objave ekonomskih indikatora za Euro zonu koji upućuju na umjereno usporavanje ekonomske aktivnosti nakon snažnog rasta u 2017. godini što je uvelike pripisano privremenim faktorima kao što su hladnije vrijeme, štrajkovi i nešto kasniji Uskršnji blagdani.

Potonje je potvrđeno u toku ovog tjedna gdje je prva objava podataka o rastu Euro zone pokazala usporavanje rasta ekonomije za 0,2bb na 2,5% godišnje u prvom kvartalu 2018. Posljednje projekcije Europske komisije koje su objavljene prošli tjedan ukazuju na očekivano marginalno usporavanje Euro zone za 0,1pb na 2,3% u prosjeku u toku ove godine te daljnje usporavanje rasta na 2,0% u sljedećoj godini.

Stopa nezaposlenosti Euro zone pritom je i dalje iznad predkrizne razine a situacija je posebno zabrinjavajuća na periferiji koja bilježi visoke stope nezaposlenosti mladih. Istovremeno, inflacija Euro zone u travnju zabilježila je rast od 1,2% godišnje, dok je 'core' inačica inflacije koja isključuje kretanje cijene volatilnijih stavki kao što su hrana i energija snažno podbacila uz rast od tek 0,7% godišnje. Inflatorni pritisci Euro zone tako se i dalje nalaze znatno ispod ECB-ovog srednjoročnog cilja od 2% što implicira kako će monetarna politika ECB-a još dulje vremena zadržati ekspanzivan karakter.

Rast Euro zone (godišnja stopa promjene)

Nastavak jačanja američkog dolara

Pozitivna izvedba američkog dolara nastavila se u toku ovog tjedna pri čemu je par EUR/USD pao ispod razine od 1,20 dolara za jedan euro po prvi puta u toku ove godine. Snažniji dolar pritom je podržan očekivanim nastavkom zaoštravanja ekonomske politike Fed-a i širenjem spreada između američkih i europskih prinosa. Dodatno, smatramo kako će prošlogodišje porezno rasterećenje u SAD-u povećati repatrijaciju dobiti i povećati potražnju za američkim dolarom, a što će zauzvrat rezultirati daljnjom aprecijacijom američke valute.

Kretanje EUR i USD indeksa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:27