Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Crobex je porastao peti dan zaredom

Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Američki dionički indeksi dan su završili u crvenom teritoriju, iako su pritom uspješno izbrisali inicijalno puno veće gubitke. U toku dana vrijednosti S&P 500 i Dow Jonesa indeksa pale su ispod razine 200-dnevnog pomičnog prosjeka, što je prema dijelu analitičara pokazatelj dugoročnog negativnog trenda. Vrijednost S&P 500 indeksa našla se ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka već četiri puta u toku ove godine.

Negativan sentiment na tržištu rezultat je jučerašnjih razočaravajućih objava zarada, pada ISM indeksa uslužnog sektora, te neizvjesnosti ishoda razgovora o trgovini između SAD-a i Kine. Naime, američka delegacija stigla je u Peking gdje su jučer započeli razgovori o trgovini između dvije najveće svjetske ekonomije nakon što je SAD uveo carine na uvoz čelika i aluminija. Ipak, investitori ne očekuju kako će doći do pozitivnih pomaka u odnosima dviju zemalja, a potonje potvrđuju i izjave sudionika sastanaka.

Također, investitori ostaju oprezni nakon ovotjednog sastanka Fed-a gdje je Vijeće navelo kako očekuje da će se inflacija u srednjem roku kretati u skladu s ciljem od 2,0%. Stoga će tržišta s velikim zanimanjem popratiti današnju objavu izvješća s američkog tržišta rada za travanj pri čemu će naglasak biti na rastu plaća kao ključnom pokretaču inflatornih očekivanja.

Od ostalih ekonomskih podataka, inflacija u euro zoni u travnju je porasla 1,2% godišnje, dok je 'core' inačica pokazatelja koja isključuje volatilne stavke energije i hrane snažno podbacila porastavši tek 0,7% godišnje. Navedeno ukazuje kako su inflatorni pritisci u euro zoni i dalje veoma slabi pri čemu je inflacija i dalje značajno ispod ECB-ove ciljane inflacije od 2% te stoga investitori očekuju kako će monetarna politika ECB-a još dulje vremena zadržati ekspanzivni karakter.

Europska komisija objavila je jučer proljetne prognoze za svih 28 država članica. Komisija očekuje nastavak snažnog rasta EU i Euro zone od 2,3% u ovoj godini, pri čemu lošije izvedbe kratkoročnih pokazatelja na početku ove godine vide tek kao privremene. U sljedećoj godini očekuje se usporavanje rasta na 2,0% za EU i Euro zonu. Najveće rizike po rast Komisija vidi u nametanju protekcionističkih mjera od stane SAD-a u vidu uvođenja carina na čelik i aluminij, iako je EU trenutno izuzeta od navedenih mjera.

Komisija i dalje očekuje rast hrvatskog BDP-a od 2,8% u ovoj godini te 2,7% u 2019. godini. Pritom su rizici i dalje pretežno negativni, a povezani su s restrukturiranjem Agrokora te nedovoljne iskorištenosti EU fondova.

Pozitivna izvedba američkog dolara nastavila se jučer u toku dana pri čemu se parom EUR/USD trguje na najnižim razinama u toku ove godine. Jačanje dolara rezultat je ovotjednog sastanka Fed-a te retorike koja podržava nastavak kretanja inflacije prema srednjoročnom cilju od 2%.

Očekujemo da će dolar u nastavku ove godine biti podržan izgledno snažnijom repatrijacijom dobiti uslijed poreznog rasterećenja koja će povećati potražnju za američkim dolarom te nastavkom divergencija monetarnih politika Fed-a i ostalih vodećih centralnih banaka.

Crobex je porastao peti uzastopni dan zarednom za 0,64% na najvišu razinu u posljednjih mjesec i pol dana. Rast je ostvaren na redovnom prometu dionicama od 9,4 mil. HRK, što je gotovo dvostruko veći promet u odnosu na prosječni promet u toku ove godine.

Najviše se trgovalo dionicom Valamar Riviera d.d (RIVP) koja je zabilježila nastavak rasta cijene od 0,95% na prometu od 2,7 mil. HRK. Dionica Podravka d.d. (PODR) porasla je za 1,67% na prometu od gotovo 2,0 mil. HRK, a milijunski promet zabilježila je još dionica Hrvatski Telekom d.d. (HT) s rastom cijene od 0,61%.

Napomenimo i kako je zbilježena blok transakcija dionice Podravka d.d. (PODR) u iznosu od 2,1 mil. HRK uz prosječnu cijenu od 300,0 HRK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:07