Jack Ma
 Ludovic Marin/AFP
IPO Ant Group

Novi pothvat Jacka Ma, želi prikupiti 34,1 milijardu dolara

Potez Ant Groupa, koji će dioničarima ponuditi oko 11% tvrtke, smatra se pobjedom Kine koja potiče svoje vodeće kompanije na izlistavanje kod kuće, umjesto u SAD-u
Piše: Marina KlepoObjavljeno: 27. listopad 2020. 13:47

Kineski Ant Group, vodeća svjetska kompanija za online plaćanja, najavio je izlazak na burzu, najveći u povijesti. Putem javne ponude planira prikupiti 34,1 milijardu dolara, a cijena dionice koje će biti izlistane na burzama u Šangaju i Hong Kongu određena je u iznosu od 10,32 dolara.

Ovaj potez Ant Groupa, koji će dioničarima ponuditi oko 11 posto kompanije, smatra se pobjedom Kine koja potiče svoje vodeće tehnološke kompanije na izlistavanje kod kuće, umjesto u SAD-u. Kada se 2014. godine za taj potez odlučio Alibaba, grupacija za internetsku trgovinu, dionice su izlistane na burzi u New Yorku. Ako se obistine očekivanja Ant Groupa, za internetskog poduzetnika Jacka Ma, osnivača obje kompanije, bit će to još jedan povijesni izlazak na burzu.

Alibaba je prikupio 25 milijardi dolara, a titulu najvećeg IPO-a uzela mu je tek krajem prošle godine saudijska naftna kompanija Aramco koja je prikupila 29,4 milijarde dolara. Vrijednost Ant Groupa procjenjuje se na oko 200 milijardi dolara, a novac prikupljen u IPO-u kompanija namjerava iskoristiti za proširenje baze korisnika i prekogranična plaćanja, kao i unapređenje svojih kapaciteta istraživanja i razvoja.

image
Noel Celis/AFP

Glavninu poslovanja Anta čini mobilna platna aplikacija Alipay, najveći igrač na kineskom tržištu mobilnih plaćanja koji je u lipnju imao 711 milijuna aktivnih korisnika, a volumen transakcija u Kini je dosegnuo 17,1 bilijun dolara. U prvom polugodištu ove godine prihodi kompanije skočili su 40 posto, na 10,5 milijardi dolara, a dobit je na godišnjoj razini uvećana 12 puta, na 3,2 milijarde dolara.

Alipay je 2004. godine osnovao Alibaba s ciljem da Kinezima olakša internetsku kupnju, a uzor mu je bilo poslovanje američkog servisa PayPal. No, 2011. tu je internetsku platnu platformu izdvojio iz svoje strukture zbog prigovora dioničara uoči svojeg izlaska na burzu. U listopadu 2014. Alipay mijenja naziv u Ant Financial, a u svibnju  tvrtka je opet preimenovana, u Ant Group.

Linker
10. prosinac 2020 07:41