'Besplatni suveniri'

Neobične krađe hotelskih lopova: 'Jednom nam je iz predvorja nestao klavir'

Čak je 49 hotela od siječnja 2018. godine prijavilo krađu madraca
Ilustracija
 Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Sapuni, kompleta šampona, ukrasi – sve su to sitnice koje si gosti hotela diljem svijeta nerijetko ponesu sa sobom kao 'besplatni suvenir'. No, koliko daleko kleptomanija posjetitelja zapravo može ići, pogotovo u luksuznim hotelima pokušao je otkriti tim Wellness Heaven-a, internetske stranice koja recenzira i ocjenjuje luksuzne smještajne objekte.

Kako bi otkrili što sve posjetitelji 'trajno posuđuju' proveli su anketu s 1157 europskih hotelijera koji spadaju u kategoriju 4 i pet zvjezdica. Otkrili su kako osim šampona i ostalih sitnica, koje nisu bile uključene u ovo istraživanje, gosti kući najčešće odnose ručnike i ogrtače. Njih pak u stopu slijede vješalice, olovke i pribori za jelo.

Osim ovih poznatih stvari, jedan berlinski hotel požalio se kako im je jednom prilikom gost iz sobe odnio kompletan sistem tuša, dok je drugi ukrao zahodsku dasku. S druge pak strane, u njemačkom hotelu nestao je stereo sustav, a na terasi spa-centra u blizini Salzburga nestala je borova klupa.

- Jednom kad sam se spustio u predvorje, vidio sam kako nešto nedostaje. Ubrzo nakon toga saznao sam kako su trojica nepoznatih muškaraca u radnim uniformama odnijela klavir, koji se naravno, više nikad nije pojavio – objasnio je jedan hotelijer iz Italije.

S druge strane, neki su lopovi i "simpatični", pa je tako jedan gost u hotelu u Engleskoj poskidao brojeve s vrata soba, a problem je primijećen kada jedan gost nije mogao, gle čuda, pronaći svoju sobu.

Usporedivši hotele s pet zvjezdica s onima koji imaju zvjezdicu manje, podaci su posebno poražavajući. Tako su čak devet puta veće šanse da će hotel s pet zvjezdica ostati bez televizije od onog s četiri, a češće se kradu i umjetnička djela te – madraci, navodi dnevnik.hr. Čak je 49 hotela od siječnja 2018. godine prijavilo krađu madraca, a neki od njih vrijedni su i tisuće eura. Madrace čak ne kradu uvijek gosti, već se tijekom noći, kad recepcija nije otvorena, u hotel ušuljaju lopovi i madrac završi u tuđem vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:55