oporavak gospodarstava?

Nadanja u brži oporavak ekonomije podigle su dionice banaka i turističkih kompanija

Investitori su dobro raspoloženi...
 Xinhua/Eyevine/Profimedia

Euforija ulagača nakon vijesti o razvoju cjepiva protiv covida-19 jučer je osjetno popustila jer su dan poslije u fokusu već bila pitanja poput proizvodnje, distribucije i djelovanja cjepiva, kao i stare brige poput fiskalnih stimulansa u SAD-u i nastavka rasta broja zaraženih koronavirusom i oboljelih od covida. Mnogo je nepoznanica oko razdoblja nakon dostupnosti cjepiva, citira Bloomberg stratega u Citigroupu Edwarda Actona, što ujedno znači "veliku mogućnost razočaranja". Ipak, sudionici tržišta i dalje su dobro raspoloženi jer je potaknuta nada u otvaranje i oporavak gospodarstava od koronakrize, pa su vodeće svjetske burze i jučer bile u zelenom.

Tržište obveznica

Američki burzovni indeksi S&P 500 i Dow Jones u ponedjeljak su u jednom trenutku dosegnuli i najviše razine u povijesti, ali pred kraj trgovanja dio ulagača pokupio je zaradu, pa su indeks završili na nešto nižim razinama, s rastom od 2,95 i 1,17 posto, dok su vodeće burze u Europi rasle oko pet posto, pa i više. Cijena dionice Pfizera, tvrtke koja je najavila eksperimentalno cjepivo, na kraju je porasla 7,7 posto, a u jednom je trenutku bila na dobitku i više od 15 posto. Ipak, glavni dobitnik trgovanja u ponedjeljak bio je energetski sektor, koji je porastao čak 14 posto zbog snažnog rasta cijena nafte, a bio je to dobar dan i za banke, kao i turističke kompanije.

"Nema sumnje da moguće cjepivo iz temelja mijenja stvari na tržištu ​nafte, na kojem polovinu potražnje stvara kretanje ljudi i stvari", naveli su analitičari JP Morgana. Na londonskom tržištu, cijena barela i jučer je porasla za 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,74 dolara. Dan prije bila je u plusu od 2,95 dolara. S druge strane, gubitnici su bile tvrtke tehnološkog sektora koje su imale koristi od protupandemijskih mjera i zatvaranja gospodarstava, kao sigurna imovina poput zlata. Cijena dionice Zoom Videa, primjerice, u ponedjeljak je potonula više od 17 posto, Netflixa 8,5, a Amazon.coma 5 posto. Tako je tehnološki burzovni indeks Nasdaq, koji je ove godine predvodio rast, završio u minusu od 1,53 posto.

Na tržištu obveznica također je uslijedio snažan pomak u smjeru rasta dugoročnih kamatnih stopa. Prinosi na desetogodišnje američke obveznice u ponedjeljak su porasli sa 0,82 posto na 0,96 posto, a dan su završile na 0,92 posto. Razlika između kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa porasla je za 0,78 postotnih bodova, što je najveća razlika od 2018. godine, a vjeruje se da bi u iduće dvije godine i Fed mogao podići kamatne stope.

Očekuje se da bi rast kamatnih stopa, kao i manji kreditni rizik uslijed oporavka ekonomije, mogao popraviti buduće prihode banaka, koji su uvelike određeni razlikom između cijene po kojoj posuđuju novac (depoziti, kratkoročno pozajmljivanje) i kamatnih stopa na kredite. Tako su banke postale ponovno zanimljive ulagačima. Dionice dviju velikih američkih banaka, JPMorgan Chase i Bank of America, porasle su u ponedjeljak čak 14 posto, a dionice banaka koje su više izložene komercijalnom kreditiranju, kao što su Comerica i M&T Bank, rasle su po stopama od 20 i 25 posto. No, taj snažan rast dionica banaka pojedini analitičari pripisuju i drugim razlozima. Govoreći za FT, analitičar KBW-a Brian Kleinhanzl je izjavio da bi iza toga mogli stajati "short-selleri" koji zatvaraju svoje pozicije. Bankarske dionice su od početka ove godine bile oko 30 posto niže nego u istom razdoblju lani.

Povlačenje PBZ-a

Dobra perspektiva banaka vjerojatno nije obradovala i male dioničare Privredne banke Zagreb, čija je Uprava u ponedjeljak donijela odluku o pokretanju postupka povlačenja dionica sa Zagrebačke burze. O tome će konačnu odluku donijeti Glavna skupština, a dioničari koji budu glasovali protiv toga "moći će od PBZ-a zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu". Nakon najave o povlačenju, dionica PBZ-a jučer je pala gotovo 4 posto, na 750 kuna.

U fokusu ulagača na domaćoj burzi, kao i dan prije, kada je Crobex skočio 4,7 posto, najviše su bile dionice turističkog sektora, koji je i najviše pogođen koronakrizom, pa se očekuje da bi mu razvoj cjepiva omogućio brži oporavak . Nakon najave o povlačenju, dionica PBZ-a jučer je pala gotovo 4 posto, na 750 kuna. Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunata kao ponderirani prosjek cijena u posljednja tri mjeseca. Ulagačima je bila najzanimljivija dionica Adrisa, koja je činila polovicu ukupnog prometa, a porasla je s 359 na 370 kuna.

Cijena sirove nafte nastavila je snažan rast

Europske burze

U ponedjeljak je najviše skočio francuski Cac 40, čak 7,57 posto, a jučer do 15 sati rastao je 1,2 posto, FTSE 1,37 posto, a Dax 0,31 posto (dan ranije 4,94 posto).

Valute

Vrijednost dolara prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta jučer se stabilizirala na 92,730 bodova, a valute utočišta, jen i švicarski franak, nadoknadile su dio gubitaka od dana prije.

Nafta

Cijena sirove nafte nastavila je snažan rast i jučer, 7,9 posto, što je potaknula i izjava da bi OPEC i saveznici mogli prilagoditi sporazum o smanjenju opskrbe ako potražnja do cijepljenja osjetno padne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:10