Znamo li što jedemo

Kupci u opasnosti: Unatoč skandalima, sve je manje nadzora i inspekcije hrane

Zemlje članice iz godine u godinu smanjuju novac namijenjen kontroli ispravnosti hrane UNATOČ SKANDALIMA, SUSTAV I DALJE ZAKAZUJE 'Kupci su u velikoj opasnosti jer se ne kontrolira ni hrana koja je čest uzrok trovanja, kao što su to jaja, meso i mliječni proizvodi'
Ilustracija
 Vojko Basic / CROPIX

Potrošači bi trebali biti sigurni da je hrana koju jedu zdrava, no europska udruga za zaštitu potrošača BEUC upozorava kako zemlje članice iz godine u godinu smanjuju novac namijenjen kontroli ispravnosti hrane, zbog čega pada broj inspekcijskih nadzora, veterinara pa čak i službene statistike koja bi pokazivala trendove.

Primjerice, belgijska Agencija za kontrolu ispravnosti hrane u 2017. godini ostala je bez 1,78 milijuna eura, umjesto trećine Talijani danas godišnje kontroliraju samo 14 posto subjekata koji se bave prehranom, a broj inspekcijskih nadzora u Njemačkoj također je pao za 22 posto.

Osim toga, BEUC upozorava da zemlje članice vode statistiku koja je međusobno neusporediva, a sve to nije primjereno vremenu u kojem se nižu skandali s neispravnom hranom, poput zaraženog mesa i jaja te brojnih drugih slučajeva.

BEUC stoga predlaže da se na razini Europe napravi središnje mjesto na kojem bi bili dostupni statistički podaci o kontroli ispravnosti hrane po zemljama članicama i znatno povećaju sredstva koja se alociraju u ovu namjenu.

Također, zauzimaju se za znatno povećanje iznosa kazni protiv pravnih i drugih tijela u segmentu proizvodnje hrane koji ne poštuju propise.

- Naše istraživanje pokazuje da se kontrola ispravnosti namirnica nesustavno provodi čak i kod one hrane koja je čest uzrok trovanja, kao što su to jaja, meso i mliječni proizvodi. U situaciji u kojoj hrana prelazi nekoliko granica prije nego što dolazi do krajnjeg potrošača, ne možemo si priuštiti slabe veze u sistemu - poručila je direktorica BEUC-a Monique Goyens.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:28