Mitovi o kriptovalutama

Kriptovalute nemaju nikakvu vrijednost, a mogu se koristiti i za pranje novca

Kriptovalute su 'balon' koji će eksplodirati, a služe i za financiraje ilegalnih djelatnosti
Ilustracija, tečaj koji prati vrijednost Bitcoina u odnosu na južnokorejski Won
 Kim Hong-Ji / REUTERS

Budući da kriptovalute ne postoje u fizičkom svijetu mnogi predstavnici financijskih institucija i ekonomisti smatraju da kriptovalute nemaju nikakvu intrinzičnu vrijednost, da su „balon” koji samo što nije eksplodirao te da se otvara prostor da se digitalnim valutama financiraju ilegalne djelatnosti.

Prema riječima Agustina Carstensa, glavnog direktora središnje banke svih središnjih banaka, kriptovalute su kombinacija balona, Ponzijeve sheme i katastrofe za okoliš, a nakon što je bitcoin početkom godine dramatično izgubio na vrijednosti i veliki je Warren Buffett izrazio svoj skepticizam istaknuvši da će cijela priča oko kriptovaluta sasvim sigurno loše završiti.

Decentralizirane kriptovalute brinu brojne financijske stručnjake. Ekonomist Nouriel Roubini zaključuje da je bitcoin najveći balon u ljudskoj povijesti, a istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu smatraju da je nemoguće ustanoviti vrijednost kriptovalute tradicionalnim mjerilima kao što je to slučaj s obveznicama, dionicima ili papirnatim novce.

Također, čelnica je MMF-a Christine Legarde izrazila je bojazan da bi kriptovalute mogle biti sredstvo financiranja terorizma i služiti za pranja novca te je potrebna stroža regulacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:12