Istraživanje Bookinga

Kakvi su Hrvati putnici? Volimo biti nesputani, ali bojimo se volontirati u inozemstvu

Istraživanje je pokazalo da 62 posto ispitanika iz Hrvatske želi upoznati nove kulture
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Želimo na svojim putovanjima otkrivati novo i širiti vidike, ne imati nikakva ograničenja, ali nas u tome sprječavaju jezične barijere i osjećaj sputanosti. Tako je više od polovice ispitanika iz Hrvatske odgovorilo u istraživanju koje je proveo Booking.com., dok se dvije trećine (68%) ispitanika iz Hrvatske ne smatraju dovoljno pustolovnima na godišnjem odmoru i osjećaju da zbog toga propuštaju neka iskustva. Booking.com je proveo istraživanje među više od 20 tisuća putnika u svijetu, među kojima su i putnici iz Hrvatske i otkrio što sprječava putnike da maksimalno uživaju na putovanju.

Istraživanje je pokazalo da 62 posto ispitanika iz Hrvatske želi upoznati nove kulture, gotovo pola putnika iz Hrvatske želi kušati lokalne specijalitete i upoznati nove ljude. No, u tome ih sprječavaju jezične barijere koje su istaknute kao jedna od stvari koje zabrinjavaju putnike. Zbog toga 19 posto ispitanika iz Hrvatske kaže kako im neznanje jezika može stvarati poteškoće pri planiranju putovanja, a isto toliko građana Hrvatske je zabrinuto da bi se mogli izgubiti ako ne govore lokalni jezik. Kod gotovo pola ispitanika iz cijelog svijeta (44 posto) postoji snažna želja za nesputanim putovanjem, dok tri četvrtine putnika iz Hrvatske (76%) želi uživati u svakom trenutku putovanja i putovati bez ograničenja.

Na pitanje što bi uklonilo barijere koje ih sputavaju da odu na putovanja, ispitanici iz Hrvatske su kao najvažnije razloge naveli odlične opcije za smještaj, pozitivne recenzije drugih putnika,mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja uputa na lokalnom jeziku i mogućnost naručivanja omiljenih jela.

Najpopularnija putovanja na koja putnici iz Hrvatske nisu otišli jer se previše boje, ali bi voljeli jednog dana uključuju volontersko putovanje (44%), tajnovito putovanje u nepoznato(41%), ronjenje s opremom(40%), gastronomske pustolovine(38%) i život s lokalnim stanovništvom tijekom odmora (39%).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:56