Svjetska tržišta

Gospodarska kriza u Turskoj tjera ulagače na povlačnje, indeksi padaju treći dan za redom

Dow Jones oslabio je 196 bodova ili 0,77 posto, na 25.313 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,71 posto
Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks pali treći dan zaredom jer je produbljivanje gospodarske krize u Turskoj pritisnulo dionice banaka i navelo ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja.

Dow Jones oslabio je 196 bodova ili 0,77 posto, na 25.313 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,71 posto, na 2.833 boda, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 7.839 bodova.

Najviše je jučer pao, 1,2 posto, S&P indeks financijskog sektora, pri čemu je cijena dionice Citigroupa, banke koja je najviše izložena globalnim zbivanjima, potonula 2,4 posto, a pod pritiskom su bile i dionice JPMorgana, Wells Farga i Bank of America.

Posljedica je to produbljivanja gospodarske krize u Turskoj nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump udvostručio carine na uvoz aluminija i čelika iz te zemlje na 20, odnosno 50 posto.

"Upravo sam odobrio udvostručenje carina na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu na naš vrlo snažni dolar. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri!", napisao je Trump na Twitteru.

Zbog toga je na valutnim tržištima tečaj turske lire, koji je i prije bio pod pritiskom, jučer potonuo 18 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak od financijske krize u Turskoj 2001. godine.

Pritom je tečaj lire prema dolaru zaronio na najnižu razinu u povijesti, pa se za jedan dolar izdvaja više od 6 lira.

Od početka godine lira je izgubila oko 40 posto vrijednosti jer tamošnjem gospodarstvu prijeti oštro usporavanje rasta, a možda i recesija, na što upozorava rejting agencija Fitch.

To je negativno utjecalo i na Wall Street.

„To je klasično povlačenje iz rizičnijih investicija. Vlada zabrinutost zbog kolateralnih šteta, zbog utjecaja na Europu. A dionice banaka su pod pritiskom zbog pada prinosa na 10-godišnje američke obveznice”, kaže Quincy Krosby, čelnica strateškog odjela u tvrtki Prudential Financial.

Suzdržanost ulagača posljedica je i zaoštravanja napetosti između SAD-a i Kine, koje ratuju međusobnim uvođenjem carinama.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz roba u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Do kraja mjeseca taj bi iznos mogao porasti na 50 milijardi dolara, a obje strane prijete i daljnjim carinama.

Zbog toga su jučer oštro, više od 1 posto, pale i cijene dionica industrijskih divova, kao što su Boeing, Ceterpillar i 3M.

Nakon nekoliko dana rasta, jučer je pao i tehnološki sektor, u prosjeku za 0,8 posto, pri čemu je najviše potonula cijena dionice Intela, 2,6 posto, nakon što su analitičari Goldman Sachsa preporučili 'prodaju' dionica tog najvećeg svjetskog proizvođača čipova.

Zbog jučerašnjeg oštrog pada, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones skliznuo je 0,6, a S&P 500 0,3 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,97 posto, na 7.667 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,99 posto, na 12.424 boda, a pariški CAC 1,59 posto, na 5.414 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:34