Dvostruko brži od Kine i SAD-a

Francuski milijarderi u prvoj polovici 2019. ostvarili najbrži rast osobnih primanja

Osim Francuske i Singapura u top pet zemalja uvrstile su se još dvije azijske države
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Dok se građanski nemiri u Francuskoj nastavljaju uslijed sve veće nejednakosti u bogatstvu, čini se kako je prva polovica 2019. godine za najbogatije građane ove zemlje ipak bila sretna.

Kako navodi Bloomberg, upravo su bogataši ove zemlje ostvarili najbrži rast osobnih primanja u svijetu.

Tako je 14 Francuza koji se nalaze na Bloombergovoj listi 500 najbogatijih ljudi svijeta u prvoj polovici ove godine ostvarilo rast osobnog bogatstva za ukupno 78 milijardi dolara što je povećanje od 35 posto.

Time je Francuska zabilježila dvostruko brži rast od, primjerice, Kine i SAD-a u kojima su računi onih najbogatijih porasli za svega 17, odnosno 15 posto.

Na drugo mjesto ljestvice zasjeo je Tajland s 33 postotnim rastom. Ova azijska zemlja svoju poziciju može zahvaliti dvojici svojih bogataša - osnivaču i predsjedniku uprave TCC Grupe, Charoen Sirivadhanabhakdi čije je bogatstvo poraslo za 4 milijarde dolara te Sarath Ratanavadi najvećem dioničaru i izvršnom direktoru Gulf Energy Development koji je zabilježio rast od 2,3 milijarde dolara.

Osim Francuske i Tajlanda u top pet zemalja uvrstile su se još dvije azijske države. Singapur s rastom od 31 posto i Japan s 24 posto. S druge pak strane, od europskih država svoje mjesto na listi pronašla je i Danska s rastom od 23 posto.

Iz rezultata izvješća isključene su zemlje s manje od dva milijardera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:35