Signalitics

Europski i američki dionički indeksi pali su protekli tjedan zbog straha od Coronavirusa

Trgovina Appla u Pekingu
 AFP

ŠTO SE DOGODILO?

Europski i američki dionički indeksi pali su u proteklom tjednu uslijed obnovljenih strahova oko ekonomskih posljedica Coronavirusa te razočaravajućih objava indikatora koji su u pitanje doveli buduću izvedbu američke ekonomije. Investitori su pritom sigurnost potražili u državnim obveznicama što je rezultiralo daljnjim pritiscima prinose te se američki 30- godišnji prinos spustio na rekordnu nisku razinu.

Objave indikatora sentimenta za SAD su razočarale tržišta. Naime, kompozitni PMI indikator sentimenta je zabilježio korekciju po prvi puta od 2013. godine. Pritom je indikator sentimenta u uslužnom sektora pao na najnižu razinu u proteklih 76 mjeseci. Istovremeno, u eurozoni je zabilježen iznad očekivani oporavak sentimenta.

ŠTO TO ZNAČI?

Kontinuirani pad obvezničkih prinosa nastavlja sugerirati kako investitori ostaju pesimistični oko nadolazeće ekonomske izvedbe. Posljednje vijesti vezane uz Coronavirus pritom pokazuju kako investitori uistinu nemaju mnogo razloga za optimizam budući da se broj zaraženih osoba izvan Kine nastavlja širiti te je u susjednoj Italiji potvrđeno preko 130 oboljelih. Sve više i više kompanija počinje se suočavati sa nedostatkom inputa za proizvodnju radi narušenih tokova u svjetskom trgovinskom lancu.

Indikator sentimenta eurozone u veljači je ostvario neočekivani rast na najvišu razinu u proteklih šest mjeseci. Poboljšanja su pritom zabilježena i u uslužnom i u prerađivačkom sektoru koji pokazuje naznake oporavka ali se i dalje nalazi u recesijskom teritoriju. Ipak, postoje prvi znakovi posljedica Coronavirusa na ekonomsku aktivnost uslijed nedostatka inputa za proizvodni proces. S obzirom na aktualno stanje broja zaraženih i daljnje širenje izvan Kine, izgledno je kako će manjak inputa postati naglašeniji u toku ožujka. Sve u svemu, iako postoje naznake oporavka, rizici po nadolazeću izvedbu ostaju značajni.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Poboljšanje indikatora sentimenta u eurozoni zasigurno je dobar prvi korak prema oporavku cjelokupne ekonomske slike, ali ista ipak neće biti moguća ukoliko ekonomska aktivnost bude značajnije narušena posljedicama Coronavirusa. U svjetlu navedenoga, fokus investitora će i u narednim danima biti na vijestima vezanim uz obuzdavanje širenja virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:27