Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Pad vodećih svjetskih dioničkih indeksa

Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Vodeći svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili negativnu izvedbu dok je potraga investitora za sigurnom imovinom rezultirala padom prinosa na njemačke i američke državne obveznice. S&P 500 i Dow Jones zabilježili su tako svoj šesti pad u proteklih sedam trgovinskih dana.

Povećana averzija investitora prema rizičnoj imovini posljedica je smanjenih očekivanja rasta Kine u proteklim danima koji su doprinijeli postojećim zabrinutostima oko usporavanja ekonomije. Dodatno, tržišta je razočarala i jučerašnja objava s američkog tržišta rada te podaci o robnoj razmjeni.

Preciznije, jučer objavljeni podaci o rastu zaposlenosti u američkom privatnom sektoru u veljači upućuju na rast od 183 tisuće, nešto niže od tržišnih očekivanja rasta od 190 tisuća novozaposlenih. Istovremeno, na umu treba imati kako su podaci za prethodni mjesec revidirani naviše s 213 tisuća na 300 tisuća, ali ono što je zabrinulo investitore jest niža stopa zapošljavanja u sektoru trgovine na malo i segmentu putovanja te općenito u manjim kompanijama. Fokus investitora prebacuje se na sutrašnju objavu podataka o ukupnoj zaposlenosti u veljači.

Američki deficit u razmjeni roba dosegnuo je 891 milijardu dolara u prošloj godini što je najviša zabilježena razina u povijesti od čega se deficit u robnoj razmjeni s Kinom povećao za 43,6 milijardi dolara na 419,2 milijarde dolara – gotovo polovicu od ukupnog.

Do pomaka dolazi unatoč uvedenim carinama u uvoz gotovo polovice vrijednosti kineskog uvoza u zemlju u toku godine.

Njemački proizvođač dijelova za automobile Schaeffler jučer je objavio smanjenje prihoda od 13% u prošloj godini te skromna očekivanja rasta u rasponu od 1% do 3% u toku ove godine. Cijena dionice kompanije pala je gotovo 9%. Najava kompanije doprinijela je postojećim zabrinutostima oko usporavanja rasta njemačke autoindustrije koja bi se u narednim mjesecima mogla naći i pod dodatnim pritiskom uslijed potencijalnog uvođenja carina od strane SAD-a. Cijene dionica vodećih proizvođača automobila zabilježile su pad nakon objave.

Jučerašnje razočaravajuće objave podataka s američkog tržišta nisu uspjele naštetiti dolaru te se parom EUR/USD i dalje trguje oko gotovo nepromijenjenih razina oko 1,13 dolara za jedan euro.

Baš kao što smo napomenuli i jučer, investitori su fokusirani na današnji sastanak ECB-a na kojem se očekuje silazna revizija inflatornih očekivanja, najave novih dugoročnih kredita bankarskom sektoru te potencijalno prilagodba retorike vezane uz budući smjer monetarne politike.

Rizici po ekonomske izglede eurozone očito su porasli od prošlog sastanka Vijeća te je realno očekivati kako će Draghi naglasiti isto za vrijeme današnje press konferencije. Čak i ako se ECB ne odmakne od aktualnih izgleda kretanja kamatnjaka („kamatne stope će ostati na aktualno niskim razinama barem još kroz ljeto 2019. godine te zasigurno toliko dugo dok inflacija ne pokaže znakove samoodrživog kretanja prema srednjoročnom cilju od 2%“), drugi dio izjave u kombinaciji sa silaznim revizijama inflacije jasno će dati tržištu do znanja kako ECB nema namjeru u skorijem roku normalizirati svoju monetarnu politiku. Kretanje tečaja EUR/USD tako je usmjereno naniže u toku dana.

Na domaćem deviznom tržištu tečaj je zabilježio silazne pritiske drugi uzastopni dan nakon što je prethodno tome probio razinu od 7,43 kuna za jedan euro.

Ovakva kretanja u skladu su s našim projekcijama očekivane razine tečaja od 7,42 kuna za jedan euro krajem ovog kvartala. Potencijalni uzlazni pritisci pritom proizlaze iz povećane potražnje za devizama povezane s isplatom dividendi kompanija u većinskom stranom vlasništvu.

Uobičajeni početak snažnijeg priljeva turističkih deviza oko Uskršnjih blagdana generirat će aprecijacijske pritiske na domaću valutu. Pad tečaj ispod razine od 7,37-7,38 kuna za jedan euro pritom ne smatramo vjerojatnim s obzirom na HNB-ovu predanost očuvanju stabilnosti domaće valute za koju vjerujemo da će se zadržati a imajući na umu i pogoršanje u ekonomskom okruženju koje stavlja pritisak na domaće izvoznike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:15