Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Njemačke tvorničke narudžbe pale za 8,4 posto godišnje

Radnici sklapaju električni VW Golf
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Američki dionički indeksi zabilježili su pretežito pozitivnu izvedbu u petak gdje je S&P 500 dionički indeks porastao šesti uzastopni dan nošen optimizmom investitora oko pregovora SAD-a i Kine. Rastu indeksa pomogao je i daljnji rast cijene nafte koji je potaknuo rast cijena dionica energetskog sektora. Ovo je prvi šestodnevni uzastopni rast dioničkog indeksa od veljače prošle godine čime je vrijednost istoga dosegnula najvišu razinu u proteklih šest mjeseci.

Predsjednik Trump je izjavio jučer kako trgovinski pregovori s Kinom napreduju dobro te se špekuliralo kako bi jučerašnji sastanak Trumpa i kineskog zamjenika premijera mogao biti ključan pred sklapanje konačnog dogovora. Kasnije u danu, Trump je izjavio kako će biti potrebna još barem četiri tjedna za sklapanje finalnog dogovora.

Inicijalni zahtjevi za naknadom za nezaposlene u SAD-u pali su na 202.000 u proteklom tjednu što je najniža razina od 1969. godine. Manje volatilan indikator koji mjeri prosjek kretanja u protekla četiri mjeseca se nalazi na najnižoj razini od listopada 2018. godine.

Spomenuta objava potvrđuje naša razmišljanja kako je usporavanje rasta ukupne američke zaposlenosti u veljači te rasta privatne zaposlenosti u ožujku, prije svega posljedica niske stope nezaposlenosti te nedostatka kvalificirane radne snage. Američko tržište rada tako nastavlja bilježiti snažnu izvedbu.

Fokus investitora danas će biti na objavi podataka o ukupnoj zaposlenosti u proteklom mjesecu gdje investitori anticipiraju rast od oko 180.000 novozaposlenih dok bi se stopa nezaposlenosti trebala zadržati na 3,8%. Ocjenjuje se da su prosječne zarade po satu porasle za 3,4% godišnje – isto kao i prethodni mjesec.

Detaljniji podaci o izvozu pokazuju kako je zabilježen snažan pad izvoza prema Velikoj Britaniji koja je treće najveće izvozno tržište Njemačke izvan eurozone, odmah iza SAD-a i Kine. Rastuće nesigurnosti oko Brexita rezultirale su odgodom poslovnih investicija u Velikoj Britaniji što se potom odrazilo na izvoz Njemačke s obzirom na to da se više od pola ukupne vrijednosti izvoza odnosi na investicija dobra kao što su strojevi i transportna oprema. Njemačka je isto tako i pod negativnim utjecajem recesije u Turskoj prema kojoj je zabilježen pad izvoza od oko 30%.

Domaći izvoz zabilježio je značajno usporavanje u prošloj godini, sa 14,4%, koliko je iznosio u 2017., na svega 3,9%. Domaća industrijska proizvodnja u prošloj je godini pala za 0,9%. Nakon solidnog rasta u siječnju s niske baze, u veljači je zabilježen rast od svega 0,6%.

S obzirom na visoku izvoznu ovisnost domaće ekonomije prema Njemačkoj i Italiji, očekujemo kako će se negativne implikacije na ova dva sektora nastaviti i u narednim mjesecima. Naposljetku, sentiment indikator prerađivačkog sektora Njemačke u ožujku je korigirao dublje u negativan teritorij.

ECB je jučer objavio bilješke sa svog posljednjeg sastanka u ožujku. U suštini, bilješke nisu pružile nove informacije investitorima. Podsjećamo, na prošlom sastanku ECB je promijenila svoja očekivanja kretanja kamatnjaka te sada očekuje da kamatne stope ostanu na aktualno niskim razinama kroz cijelu ovu godinu dok se ranije anticipiralo kako će ostati na trenutnim razinama kroz ovo ljeto.

ECB je naglasila silazne rizike koji prevladavaju po ekonomiju eurozone, ali i dalje očekuje oporavak ekonomije u drugom dijelu godine te ubrzanje rasta u 2020. S obzirom na to da ekonomija eurozone je na rubu recesije unatoč ultra ekspanzivnoj monetarnoj politici centralne banke, smatramo kako ECB neće podići kamatnjak dok se ne uvjeri kako je oporavak ekonomije te rast potrošačkih cijena samoodrživ.

U skladu s navedenim ponavljamo naša očekivanja kako će kamatne stope u eurozoni ostati nepromijenjene cijelu ovu i sljedeću godinu. Potonje je pod pretpostavkom da je aktualno usporavanje prolazne prirode. Ako dođe do snažnijeg narušavanja ekonomske izvedbe, ne isključujemo mogućnost dodatnih mjera monetarne relaksacije.

Razočaravajuća objava njemačkih tvorničkih narudžbi rezultirala je deprecijacijskim pritiscima na euro te se parom EUR/USD trguje tek blago iznad razine od 1,12 dolara za jedan euro. Ključna odrednica današnjeg kretanja tečaja bit će objava podataka o američkoj zaposlenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:14