Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Nasdaq indeks zabilježio najsnažniji jednodnevni rast od ožujka

Američki dionički indeksi u listopadu i dalje bilježe svoju najgoru izvedbu na horizontu
Wall Street
 Profimedia, Alamy

Nakon što je u prethodnom trgovinskom danu S&P 500 potonuo u negativan teritorij na ytd razini, a Nasdaq zabilježio najgoru izvedbu u proteklih sedam godina, američki dionički indeksi su jučer zabilježili oporavak. Nasdaq je pritom zabilježio najsnažniji jednodnevni rast od ožujka ove godine uslijed oporavka dionica tehnološkog sektora dok se ovogodišnji povrat S&P 500 vratio u pozitivan teritorij.

Ipak, američki dionički indeksi u listopadu i dalje bilježe svoju najgoru izvedbu na horizontu od nekoliko godina i investitori ostaju na oprezu uslijed očekivanog usporavanja ekonomskog rasta koji je rezultirao i nešto nižim očekivanjima vodećih američkih kompanija vezano uz budući rast prihoda. Izdanje Amazona tako je jučer palo 9% nakon što je kompanija objavila ispod očekivani rast zarada za posljednji kvartal godine koji je tipično snažan radi blagdanskih kupnji. Izdanje Alphabeta (vlasnik Googlea) korigiralo je za 5% nakon što su posljednji rezultati pokazali nešto slabiji rasta prihoda od reklama od očekivanog.

ECB je na svom jučerašnjem sastanku potvrdila namjeru završetka programa otkupa obveznica krajem ove godine usprkos ispod očekivanoj objavi sentiment indikatora u nedavnom periodu koja sugerira nastavak usporavanja ekonomija euro zone.

Centralna banka će nakon završetka programa nastaviti s reinvestiranjem dospjelog duga, a ključ po kojem će se isto vršiti tek treba biti prezentiran s obzirom da ECB ne mora nužno reinvestirati u obveznice iste zemlje kao i dospjele.

Čelnik ECB-a Draghi izjavio je kako su sentiment indikatori poput PMI-a ili Ifo indeksa uistinu bili razočaravajući u nedavnom periodu, ali kako isto i dalje ne ugrožava umjereni oporavak euro zone. ECB i dalje očekuje da će kamatne stope ostati na aktualno niskim razinama barem još kroz ljeto sljedeće godine te zasigurno toliko dugo dok inflacija ne pokaže znakove samoodrživog kretanja prema srednjoročnom cilju od 2%.

Draghi se osvrnuo i na pitanje Italije te upozorio kako je proračunska politika talijanske vlade već dovela do povećanja troškova zaduživanja talijanskih kompanija i kućanstava, a što negativno utječe na rast i državni proračun. Isto tako, Draghi je istaknuo kako zadaci centralne banke ne uključuju financiranje državnog deficita te da ukoliko talijanska vlada želi zaštiti banke koje drže veliku količinu talijanskih obveznica, trebaju prestati propitkivati euro kao valutu i prilagoditi retoriku.

U svijetlu svega navedenog zadržavamo naša očekivanja da će do prvog podizanja kamatnjaka u euro zoni doći tek u posljednjem kvartalu sljedeće godine s time da potencijalno daljnje usporavanje rasta i/ili eskalacija zbivanja u Italiji bi mogli dovesti do kasnijeg ili u dinamici još blaže normalizacije monetarne politike.

Od podataka, istaknimo kako je deficit robne razmjene u SAD-u dosegnuo najvišu zabilježenu razinu u rujnu u iznosu od 76 milijardi dolara što je pod upitnik stavilo učinkovitost Trumpovih mjera uvođenja carina ususret očekivanom sastanku s Kinom i nastavkom pregovora sljedeći mjesec.

Generalno optimistična retorika guvernera Draghia nije uspjela pružiti podršku euru te se parom EUR/USD i dalje trguje ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro. Uistinu, posljednje objave ekonomskih indikatora i zbivanja u Italiji ne daju investitorima mnogo razloga vezano za optimizam oko eura. Štoviše, špekulacije oko mogućnosti ECB-a da normalizira monetarnu politiku krajem sljedeće godine rastu.

S druge pak strane u SAD-u rastu špekulacije oko potencijalno snažnijeg tempa podizanja kamatnjaka. Naime, tržišta i dalje očekuju da će bazični kamatnjak u SAD-u dosegnuti vrhunac na razini od oko 3% što je ujedno i trenutačno procijenjena neutralna razina od strane Fed-a dok Fed-ove posljednje projekcije te retorika dijela članova impliciraju kako će bazični kamatnjak dosegnuti nešto više razine od oko 3,4% u kratkom roku kako bi se spriječilo pregrijavanje američke ekonomije koje je podržano fiskalnom ekspanzijom i poreznim rasterećenjem.

U svijetlu navedenog, tržišta će danas sa zanimanjem popratiti objavu podataka o američkom BDP-u u trećem kvartalu gdje se očekuje rast od 3,3% godišnje nakon rasta od 4,2% u prethodnom kvartalu. Zasada fundamenti idu u prilog jačanju dolara te daljnji silazni pritisci na EUR/USD ne bi bili iznenađujući.

Vrijednost kineske valute renminbi u odnosu na američki dolar je jučer pala na najnižu razinu u proteklih deset godina te se približava kritičnoj vrijednosti od sedam renminbia za jedan dolar.

Pritisci od nastavka trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine nastavljaju biti uteg za kinesku valutu uslijed potencijalno smanjenje potražnje za istom ukoliko SAD nastave sa povećanjem obujma proizvoda na koji se carine odnose. Fokus investitora tako ostaje na nadolazećim pregovorima s SAD-om sljedeći mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:26