Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Najlošija tjedna izvedba američkih dioničkih indeksa u ovoj godini

Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
 Jonathan Ernst / REUTERS

Unatoč inicijalnim snažnim silaznim pritiscima, američki dionički indeksi zabilježili su u petak pozitivnu izvedbu uslijed oporavka sentimenta investitora nakon što je predsjednik Trump objavio kako je posljednja runda razgovora između SAD-a i Kine bila konstruktivna, sugerirajući kako je dogovor između dvije strane i dalje moguć usprkos rastu tenzija u proteklom tjednu.

Unatoč pozitivnoj izvedbu u petak, američki dionički indeksi zabilježili su najgoru tjednu izvedbu u toku ove godine. U svojoj posljednjoj izjavi vezanoj uz ovu tematiku predsjednik Trump je izjavio kako odnos između njega i kineskog predsjednika ostaje snažan te da će se razgovori s Kinom nastaviti u budućnosti, ali kako SAD u međuvremenu ostaje pri odluci da poveća carine s 10 posto na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijednosti uvoza kineskog roba, koje mogu ali i ne moraju biti uklonjene u budućnosti, ovisno o tijeku pregovora između dvije zemlje.

Vodeći ekonomski savjetnik predsjednika Trumpa izjavio je kako postoji visoka vjerojatnost da američki predsjednik Trump i kineski predsjednik sastanku na sastanku G20 zemalja u Japanu sljedeći mjesec kako bi se spasio trgovinski dogovor.

Ipak, očekuje se kako će danas u toku dana Trumpova administracija objaviti detalje uvođenja carina od planiranih 25% na daljnjih 300 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza roba ako ne dođe do napretka u pregovorima s Kinom. Izgledno je kako bi sukladno ranijim navodima, Kina mogla uzvratiti uvođenjem daljnjih carina na uvoz američkih roba ili povećanjem postojećih, što bi rezultiralo dodatnim rastom tenzija između zemalja.

Fokus investitora ostat će tako na daljnjoj retorici između SAD-a i Kine i u narednim tjednima što implicira nešto veću razinu volatilnosti na financijskim tržištima te potencijalno i dalje povećanu potražnju za sigurnom imovinom.

U tjednu ispred nas fokus investitora će uvelike biti na detaljnoj objavi BDP-a eurozone u srijedu koja će pokazati koje su ključne sastavnice rasta nakon što je BDP u prvom kvartalu zabilježio rast blago iznad očekivanja po godišnjoj stopi od 1,2%.

Isto dan na rasporedu je i objava podataka o rastu Njemačke u prvom kvartalu gdje se očekuje solidna stopa rasta od 0,4 posto kvartalno nakon stagnacije u finalnom kvartalu prošle godine. Ipak, prema objavama ekonomskih indikatora, čini se kako je oporavak njemačkog rasta prije svega posljedica značajnog rasta investicija u građevinskom sektoru koji je profitirao od blagog vremena. Ako isključimo građevinski sektor, BDP Njemačke je potencijalno zabilježio pad.

Posljednje objave sentiment indikatora ne upućuju na poboljšanje rasta u drugom kvartalu godine. Dodatno, značajan pad u narudžbama od početka godine sugerira kako će industrijska proizvodnja nastaviti padati u nadolazećim mjesecima. Posljednje projekcije Europske komisije upućuju na rast Njemačke od svega 0,5 posto godišnje u 2018.

Izuzev navedenog, investitori će u srijedu popratiti i prve objave ekonomskih indikatora SAD-a za drugi kvartal godine – trgovine na malo i industrijske proizvodnje. U četvrtak je na rasporedu objava građevinskih dozvola te započetih izgradnja stambenih jedinica za travanj. Očekivana izvedba spomenutih indikatora implicira na nastavak solidne izvedbe američke ekonomije. Državni zavod za statistiku u petak je objavio podatke o turističkim kretanjima u ožujku. Broj dolazaka stranih turista u ožujku je zabilježio pad od 0,9 posto godišnje dok je broj stranih noćenja u istom periodu pao za 12,7 posto godišnje što je prije svega posljedica kasnijih Uskršnjih blagdana u ovoj godini. Na razini prvog kvartala, broj dolazaka stranih turista u prosjeku je viši za sedam posto godišnje dok je broj noćenja u prosjeku niži za 1,8 posto godišnje. Sveukupan broj dolazaka zabilježio je rast od 7,1 posto u istom periodu dok je broj noćenja u prosjeku viši za 0,4 posto godišnje radi rasta noćenja domaćeg stanovništva.

Tečaj EUR/HRK prošli je tjedan zaključio ispod 7,40 kuna za jedan euro. Smatramo ipak kako će bilo kakvi daljnji silazni pritisci na tečaj u kratkom roku biti obuzdani intervencijama HNB-a kako bi se spriječilo značajnije jačanje domaće valute u uvjetima niskih inflatornih pritisaka i slabljenja rasta izvoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:27