Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Danas se očekuje objava BDP-a eurozone i Njemačke

Nove novčanice od 100 i 200 eura
 Heinz-Peter Bader / REUTERS

Nakon što su u prethodnom trgovinskom danu zabilježili jednu od najsnažnijih korekcija u proteklih nekoliko godina, američki dionički indeksi jučer su zabilježili blagi oporavak nakon što je predsjednik Trump izjavio kako Kina i dalje želi postići trgovinski dogovor sa SAD-om. Dodatno, Trump je istaknuo kako će do dogovora doći u pravom trenutku a da će to biti puno ranije nego što se trenutno očekuje.

Podsjećamo, Kina je početkom tjedna objavila kako će povećati carine na oko 60 milijardi dolara vrijednosti američkih dobara kao odmazdu na posljednje povećanje carina od strane predsjednika Trumpa. Nove carine bit će u primjeni od početka sljedećeg mjeseca gdje će se carine na 2493 dobra povećati s 10% na 25%, na 1078 dobara s 10% na 20%, na 974 dobra s aktualnih 5% na 10%. Na 595 dobara nastavit će se s naplatom carina od 5% kao što je bilo i do sada.

Oporavak su zabilježili i ostali vodeći svjetski dionički indeksi te američki obveznički prinosi koji su se također našli pod snažnim silaznim pritiscima u ranijem trgovinskom danu.

ZEW indeks ekonomskog sentimenta Njemačke pao je -2,1 bod sa 3,1 bod koliko je iznosio u proteklom mjesecu te znatno ispod očekivanja analitičara koji su predviđali blagi rast indikatora u svibnju.

Indikator se tako nalazi znatno ispod svog dugoročnog prosjeka od 22,1 bod. Njemačka je u proteklom tjednu objavila neočekivani rast izvoza u ožujku što je pojačalo očekivanja da ekonomija uspijeva odoljeti narušenom vanjskom okruženju kao što su neizvjesnosti povezane s Brexitom te trgovinski sukob između SAD-a i Kine.

Danas je na rasporedu druga objava BDP-a eurozone s detaljima prema sastavnicama BDP-a. Isto tako, na rasporedu je i objava podataka o BDP-u Njemačke u prvom kvartalu koja bi trebala dati nešto jasniju sliku aktualnih ekonomskih kretanja.

Kineska trgovina na malo u travnju je zabilježila rast od 7,2% godišnje što je najniža stopa rasta u proteklih 16 godina uslijed usporavanja rasta prodaje potrošačkih dobara i kozmetike u najnovijim naznakama slabljenja kineskog gospodarstva.

Industrijska proizvodnja je također podbacila tržišna očekivanja s rastom od 5,4% godišnje u travnju što je u skladu s rastom zabilježenim u studenom a koji je bio najniža stopa rasta od svjetske financijske krize.

Devizno tržište u proteklim je danima pod utjecajem eskalacije trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine gdje je potraga investitora za sigurnim valutnim utočištem rezultirala aprecijacijskim pritiscima na jen te švicarski franak. Za razliku od već ustaljenog ponašanja u nedavnom periodu, dolar se trenutno na ponaša kao sigurno valutno utočište. Značajnih pomaka na EUR/USD tako nije bilo. U suštini, još uvijek nije jasno koje su implikacije potencijalnog nastavka trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine na američki dolar.

1) Uvođenje carina od strane od strane jedne ekonomije na uvoz dobara iz druge ekonomije uobičajeno je pozitivno za valutu zemlje koja nameće carine pod uvjetom da iste nisu kompenzirane istom jačinom carina od strane trgovinskog partnera. Budući da se u zemlji koja je nametnula carine konzumira više domaćih dobara i manje uvoznih, domaća dobra postaju skuplja te valuta aprecira u realnim terminima.

Rast potrošačkih cijena implicira i restriktivniju monetarnu politiku Fed-a, ili barem prestanak špekulacija o smanjenju bazičnog kamatnjaka što bi se zasigurno odrazilo pozitivno na američki dolar. Naravno, na umu treba imati da sva dobra koja bi se prestala uvoziti iz Kine se ne bi zamijenila domaćim dobrima već dijelom dobrima iz drugih zemalja svijeta.

2) Na umu treba imati i kako posljednje uvođenje carina na uvoz kineskih dobara dolazi u ekonomski nepovoljnoj situaciji. Kao što smo istaknuli ranije, SAD bilježi znatno bolje ekonomske indikatore nego što je slučaj s ostalim vodećim svjetskim ekonomijama. Ipak, uvođenje carina od strane Kine na izuzetno osjetljivu američku poljoprivrednu proizvodnju svakako nije pozitivno. Slabljenje ekonomskog rasta u eurozoni i ostalim ekonomijama ne ide u prilog američkoj ekonomiji.

U kratkom roku, SAD neće biti u mogućnosti naći adekvatnu zamjenu za poskupljena kineska dobra te postoji vjerojatnost kako će potonje rezultirati slabljenjem američke potražnje u uvjetima usporavanja svjetskog rasta. Navedeno će biti djelomično kompenzirano Trumpovim obećanjima kako će se sredstva prikupljena od carina upotrijebiti za jačanje državne potrošnje. Sve u svemu, zadržavanje carina na uvoz kineskih doba implicira niže stope američkog rasta u narednom periodu kao i narušavanje sentimenta u pojedinim sektorima.

Činjenica da američki dolar nije oslabio usprkos negativnim implikacijama na američku ekonomiju iz ovog pogleda, ipak implicira da ostaje podržan snažnijom potražnjom kao posljedicom percepcije kao sigurnog valutnog utočišta iako nije aprecirao u proteklim danima kao jen i švicarski franak.

U skladu s navedenim, zadržavamo naš stav nastavka snažne izvedbe američkog dolara u nastavku godine čak i u slučaju da SAD i Kina ne postignu trgovinski dogovor u narednim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:04