Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indeks porastao treći uzastopni tjedan

Pozitivan sentiment investitora nošen je pregovorima između SAD-a i Kine
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Nakon pet dana uzastopnih dobitaka, američki dionički indeksi u petak su zabilježili blago negativnu izvedbu uz i dalje solidne dobitke na tjednoj razini gdje je S&P 500 porastao treći uzastopni tjedan što je najdulja serija rasta dioničkog indeksa od kolovoza.

Generalno gledajući, pozitivan sentiment investitora nošen je pregovorima između SAD-a i Kine kako bi se dogovorili novi uvjeti razmjene roba dvije ekonomije te nešto opreznijom retorikom Fed-a koja upućuje na blaže zaoštravanje monetarne politike u narednom periodu.

Na ulazu u novi tjedan azijski dionički indeksi bilježe negativnu izvedbu a izgledno je i prelijevanje negativnog sentimenta na ostale svjetske dioničke indekse nakon što su podaci pokazali kako je kineski izvoz zabilježio pad u prosincu. Spomenuta izvedba samo je jedan u nizu obeshrabrujućih podataka te dodatno potkrjepljuje bojazni investitora oko usporavanja kineskog i svjetskog ekonomskog rasta u tekućoj godini.

Kineski izvoz pao je za 4,4% godišnje u prosincu dok je uvoz pao za 7,6% u istom periodu što je dovelo do rasta suficita robne razmjene na najvišu razinu u protekle tri godine te potvrđuje teorije kako su američke carine do sada uspjele rezultirati tek smanjenjem obujma robne razmjene ali ne i negativno utjecati na kineski suficit u istoj.

U međuvremenu, posljednji podaci pokazuju kako su inozemne direktne investicije iz Kine u SAD pale s 29 milijardi dolara u 2017. na tek 4,8 milijardi dolara u 2018. U 2016. iznosile su čak 46 milijardi dolara. Do snažne korekcije dolazi nakon uvođenja restrikcija od strane SAD-a uz optužbe krađe intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije.

U tjednu pred nama započinje objava zarada američkih kompanija za četvrti kvartal godine gdje aktualna predviđanja upućuju na peti uzastopni kvartal dvoznamenkaste stope rasta zarada kompanija iz S&P 500 dioničkog indeksa. Investitori će pritom pozorno motriti brojke kao i očekivanja menadžmenta vezano uz buduću izvedbu kompanija, a u kontekstu očekivanog usporavanja rasta te dosadašnjih silaznih revizija od strane određenih kompanija kao što je Apple.

Od podataka, fokus investitora će uvelike biti na prvoj procjeni rasta Njemačke u 2018. godini koja je na rasporedu sutra gdje se anticipira usporavanje rasta sa 2,2% u prošloj godini na 1,5%. Isto tako, bit će poznati i rezultati za zadnji kvartal godine koji će pokazati koliko je snažno bilo daljnje usporavanje, a imajući u vidu značajnu korekciju sentiment indikatora te vodećih ekonomskih podataka.

U SAD-u je na rasporedu objava niza ekonomskih indikatora koji bi prema očekivanjima analitičara trebali potvrditi nastavak snažne izvedbe američke ekonomije. Ipak, još uvijek nije jasno koji točno podaci će biti objavljeni, a u kontekstu postojećeg prestanka rada dijela američke uprave već četvrti tjedan.

Trgovanje tečajem EUR/USD zadržava se oko razina od 1,15 dolara za jedan euro – blago iznad izvedbe ovog para u prosincu kada je potražnja investitora za sigurnom imovinom izvršila dodatan pritisak na aprecijaciju dolara. Slabljenju potonjeg u nedavnom periodu pomogla je i opreznija retorika Fed-a koja implicira nižu stopu rasta kamatnjaka koja sada postaje u potpunosti ovisna o nadolazećoj izvedbi američke ekonomije.

U međuvremenu, član ECB-a Coeure istaknuo je kako završetak programa otkupa obveznica od strane centralne banke nije veliki zaokret u monetarnoj politici te da je takva prilagodba opravdana činjenicom da je program započet 2015. kada je euro zona bila suočena s rizikom deflacije i stagnacijom rasta. Unatoč aktualnom usporavanju rasta, ekonomija euro zone i dalje bilježi ekspanziju od 1,5% dok se inflacija stabilizirala na razinama od oko 2%. Ipak, Coure je istaknuo da unatoč činjenici da je sve navedeno zahtijevalo određenu prilagodnu monetarne politike, kamatne stope u euro zoni će ostati na aktualno niskim razinama još dugo, dugo vremena.

Tečaj EUR/HRK porastao je za 50-ak pipseva krajem tjedna te se parom trenutno trguje oko razine od 7,43 kuna za jedan euro, a što je u skladu s našim očekivanjima blagog rasta tečaja s niskih razina krajem godine uslijed nižeg priljeva turističkih deviza te doznaka nakon završetka blagdanskog perioda uz istovremeno snažniju turističku aktivnost domaćeg stanovništva u inozemstvu povezanog sa skijališnom sezonom.

Pritom smatramo kako tečaj ima potencijal rasta od 200-300 pipseva u narednim tjednima pri čemu najveći rizici po kretanje istog proizlaze iz neizvjesnosti oko valute refinanciranja nadolazećeg dospijeća deviznog trezorskog zapisa od 1,5 milijardi eura. U slučaju kunskog refinanciranja te sukladno tome snažnije potražnje za domaćom valutom, očekujemo da će HNB nastaviti braniti razinu tečaja od oko 7,40 kuna za jedan euro putem intervencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:32