Signalitics

Pad svjetskih dioničkih indeksa, pesimizam nakon objave podataka kineske robne razmjene

Ilustracija, Njujorška burza
 Lucas Jackson / REUTERS

Nakon tri tjedna uzastopna rasta, američki dionički indeksi zabilježili su negativnu izvedbu nakon što su podaci o robnoj razmjeni Kine pokazali kako je kineski izvoz u prosincu zabilježio svoj najsnažniji pad u protekle dvije godine uz istovremeno smanjenje stope rasta uvoza.

Spomenuta izvedba u skladu je s našim jučerašnjim navodima kako će se negativan sentiment sa azijskih tržišta izgledno preliti i na ostale vodeće dioničke indekse. Podsjećamo, podaci objavljeni u ponedjeljak su pokazali kako je kineski izvoz pao za 4,4% godišnje u prosincu dok je uvoz pao za 7,6% u istom periodu što je dovelo do rasta suficita robne razmjene na najvišu razinu u protekle tri godine te potvrđuje teorije kako su američke carine dosada uspjele rezultirati tek smanjenjem obujma robne razmjene ali ne i negativno utjecati na kineski suficit u istoj.

Sentimentu investitora nije pomogla niti objava podataka iz euro zone gdje je industrijska proizvodnja zabilježila korekciju od 1,7% mjesečno u studenom što je najsnažnija korekcija od veljače 2016. te dodatno povećava zabrinutosti oko slabosti prerađivačkog sektora euro zone te posljedičnih negativnih implikacija na robnu razmjenu.

U istom periodu industrijska proizvodnja Njemačke pala je za 1,9%, a slabosti su naglašene i u ostalim ekonomijama euro zone kao što su Irska, Portugal, Francuska, Italija i Španjolska. Proizvodnja pritom bilježi smanjenje u svim segmentima, od proizvodnje kapitalnih dobara, trajnih i netrajnih potrošačkih dobara, intermedijarnih dobara i energije.

Fokus investitora danas će biti na prvoj procjeni rasta Njemačke u 2018. godini gdje se anticipira usporavanje rasta sa 2,2% u prošloj godini na 1,5%, a u skladu s nedavnim ispod očekivanim objavama ekonomskih indikatora. Isto tako, biti će poznati i rezultati za zadnji kvartal godine koji će pokazati koliko je snažno bilo daljnje usporavanje na prijelazu iz trećeg u četvrti kvartal godine.

U međuvremenu, Kina je najavila smanjenje poreza na dodanu vrijednosti za odabrane industrijske grane te određene porezne povlastice s ciljem pružanja podrške rastu koji bilježi daljnje usporavanje. Kineska vlada najavila je i proširenje paketa mjera koje smanjuju teret poreza na dobit za mala i srednja poduzeća. Povećati će se porezni odbitci za troškove istraživanja i razvoja.

Nastavno na značajne uzlazne pritiske u proteklim danima, cijene WTI i Brent nafte jučer su korigirale naniže također pritisnute razočaravajućom objavom podataka o robnoj razmjeni Kine. Silazne pritiske zabilježile su i cijene industrijskih metala.

Podsjećamo, strah od usporavanja svjetskog rasta i slabije potražnje za energentima uz istovremenu pretjeranu ponudu istih bio je ključan razlog značajne korekcije cijene nafte od oko 20% u manje od mjesec dana u toku listopada i studenog prošle godine. Oporavak u proteklim tjednima posljedica je smanjenja proizvodnje od strane OPEC-a i Rusije gdje cijena Brent nafte i dalje ostaje značajno ispod svog prošlogodišnjeg vrhunca od preko 85 dolara po barelu nafte.

Britanska funta zabilježila je blagu aprecijaciju ususret današnjem očekivanom izglasavanju dogovora o odnosima Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita. Britanska premijerka Theresa May upozorila je euroskeptične predstavnike u parlamentu kako bi odbacivanje ovog prijedloga moglo značiti izlasak Velike Britanije bez postizanja bilo kakvog dogovora. Ovisno o ishodu današnjeg glasovanja u britanskom parlamentu izgledni su snažni pomaci tečaja britanske funte pri čemu još uvijek nije jasno kojoj se strani prikloniti s obzirom na značajnu razinu neizvjesnosti.

Tečaj EUR/HRK jučer je porastao za dodatnih 30-ak pipseva pri čemu se parom trguje iznad razine od 7,43 kuna za jedan euro.

Najveći rizici po kretanje tečaja proizlaze iz neizvjesnosti oko valute refinanciranja nadolazećeg dospijeća deviznog trezorskog zapisa od 1,5 milijardi eura. U slučaju kunskog refinanciranja te sukladno tome snažnije potražnje za domaćom valutom, očekujemo da će HNB nastaviti braniti razinu tečaja od oko 7,40 kuna za jedan euro putem intervencija. Istovremeno rast tečaja ostaje ograničen za po kunu i dalje nizom pozitivnih čimbenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:31