Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavak negativnog trenda američkih dioničkih indeksa

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Američki dionički indeksi jučer su nastavili bilježiti pad dok su američki obveznički prinosi porasli uslijed reakcije investitora na retoriku Fed-a po završetku sastanka u ranijem trgovinskom danu. Podsjećamo, Fed je istaknuo kako očekuje da je usporavanje rasta inflatornih pritisaka prolazne prirode što je umanjilo vjerojatnost da će se Fed u toku ove godine odlučiti na spuštanje bazičnog kamatnjaka, a o čemu špekulira dio tržišnih sudionika.

Silaznim pritiscima na dioničke indekse pogodovao je i pad cijene nafte od preko 2% u toku dana te posljedičan pad cijena dionica energetskog sektora uslijed objave o gomilanju zaliha u SAD-u.

Istovremeno, nastavljen je ciklus snažne objave američkih ekonomskih indikatora gdje su tvorničke narudžbe u ožujku zabilježile rast od 1,9% mjesečno što je najsnažnija stopa rasta od kolovoza prošle godine te iznad tržišnih očekivanja povećanja od 1,5%. Kapitalna dobra ne-obrambenog sektora koja isključuju volatilne narudžbe u zrakoplovnom sektoru, zabilježila su rast od 1,4% mjesečno nakon dva uzastopna mjeseca pada. Potonje ide u prilog izvedbi američkog prerađivačkog sektora u narednom periodu.

Fokus investitora danas će biti na objavi podataka o američkoj zaposlenosti u travnju gdje tržište očekuje rast iste od oko 180.000 čime bi se stopa nezaposlenosti zadržala na aktualnoj razini od 3,8%.

Cijene WTI i Brent nafte jučer su pale za preko 2% te se spustile na svoju najnižu razinu u proteklih mjesec dana nakon objave zaliha o rastu američke proizvodnje koja je umanjila zabrinutosti investitora oko pada svjetske ponude nafte uslijed zaoštravanja američkih sankcija prema Iranu.

Naime, američke zalihe zabilježile su rast od 9,9 milijuna barela što je rekordna stopa rasta na tjednoj razini dok je proizvodnja dosegnula također novu rekordnu razinu od 12,3 milijuna barela nafte dnevno. Američka agencija za energetiku projicira kako će američka proizvodnja dosegnuti 12,4 milijuna barela dnevno ove godine te 13,1 milijun barela u narednoj godini. SAD tako u skladu s retorikom predsjednika Trumpa ustraje na smanjenju cijena nafte na svjetskom tržištu.

Istovremeno, Saudijska Arabija je u ranijem trgovinskom danu istaknula kako bi OPEC mogao nastaviti s proizvodnjom po smanjenim stopama do kraja sljedeće godine.

Optimizam koji je rezultirao rastom tečaja EUR/USD nakon iznad očekivane objave BDP-a euro zone, bio je prolazne prirode te su silazni pritisci na ovaj valutni par obnovljeni u protekla dva trgovinska dana.

USD indeks zabilježio je snažan rast u proteklim danima što pokazuje da razlog pada ovog valutnog para nije samo slabost eura na koju smo toliku puta upućivali nego i snaga dolara. S jedne strane čini se kako je investitorima jasno da čak ako i ekonomija euro zone izbjegne najgori scenarij, odnosno recesiju, niz poteškoća s kojima se suočava, implicira kako ECB nema i dalje razloga za normalizaciju monetarne politike u skorijem periodu. Drugim riječima, u proteklih nekoliko godina investitori su uvijek imali očekivanja kada će ECB normalizirati monetarnu politiku i to je imalo smisla sve dok je ekonomija euro zone bilježila kontinuirana poboljšanja. Iz perspektive aktualno niskog rasta u uvjetima ekstremno labave monetarne politike, investitori su pomaknuli svoja očekivanja neodređeno u budućnost što zasigurno ne pogoduje izvedbi jedinstvene valute.

S druge pak strane, ne samo da američka ekonomija bilježi znatno bolju ekonomsku izvedbu, posljednja retorika Fed-a umanjila je važnost nedavnog usporavanja inflatornih pritisaka te eliminirala špekulacije oko ovogodišnjeg smanjenja bazičnog kamatnjaka te potaknula očekivanja da bi Fed mogao normalizirati dalje bazični kamatnjak u slučaju nastavka snažne ekonomske izvedbe te obnavljanja inflatornih pritisaka.

Diferencijal kamatnih stopa, ekonomska izvedba te percepcija dolara kao sigurne valute idu u prilog izvedbi američkog dolara što je u skladu s našim ovogodišnjim očekivanjima kretanja ovog valutnog para. Ipak, snažniji pad tečaja s ovih razina ne očekujemo osim u slučaju značajnog pogoršanja ekonomske izvedbe euro zone koja bi implicirala daljnje labavljenje monetarne politike od strane ECB-a.

Na domaćem deviznom tržištu su obnovljeni aprecijacijski pritisci na kunu u skladu s prvim snažnijim priljevom turista uslijed nedavnih Uskršnjih blagdana. Parom EUR/HRK se trguje oko razine od 7,41 kuna za jedan euro te zadržavamo naš stav kako potencijalni proboj ispod razine od 7,40 u toku drugog kvartala će biti privremene prirode uslijed HNB-ove predanosti očuvanju tečajne stabilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:31