TESTIRANJE INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Započelo printanje solarnih panela od plastike. Koštaju svega deset dolara po kvadratnom metru

Izumitelj printanih solarnih panela, Paul Dastoor, rekao je da će tim Sveučilišta u Newcastleu testirati ne samo izdržljivost panela, već i njihovu potencijalnu upotrebu za druge primjene.

Ilustracija

 Michaela Dusíková/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Australski znanstvenici počeli su testirati isprintane solarne panele za se koje nadaju da će potaknuti javnost na razmišljanje o uvođenju promjena koje bi mogle spriječiti klimatske promjene.

Radi se o projektu naziva "Charge Around Australia" (CAA) koji bi trebao pokrenuti električni automobil Teslu s 18 isprintanih plastičnih solarnih panela, od kojih je svaki dug 18 metara. Paneli će se razvući pored automobila kako bi upijali sunčevu energiju u trenutku kada vozilo treba napuniti.

Izumitelj printanih solarnih panela, Paul Dastoor, rekao je da će tim Sveučilišta u Newcastleu testirati ne samo izdržljivost panela, već i njihovu potencijalnu upotrebu za druge primjene.

"Ovo je zapravo idealan test koji će nam dati informacije o tome kako ćemo koristiti i napajati tehnologiju na drugim udaljenim lokacijama, na primjer, u svemiru", rekao je Dastoor za Reuters.

Isprintani solar je lagana, laminirana PET plastika koja se može napraviti po cijeni manjoj od 10 dolara po kvadratnom metru.

Ploče su izrađene na komercijalnom 3D pisaču koji se izvorno koristio za printanje naljepnica za vino.

Dastoor je dodao kako bi korištenje ploča za pogon automobila moglo navesti Australce da više razmišljaju o električnim vozilima i da bi im moglo pomoći u ublažavanju "tjeskobe" vezane uz domet električnih vozila.

Pokusni Teslin put trebao bi početi u rujnu, a dug će biti 15.100 kilometara. Na 84-dnevnom putovanju, tim će posjetiti 70 škola kako bi učenicima pokazali što sve tehnologija može učiniti kako bi život bio lakši i jednostavniji.

Upitan što bi Elon Musk, osnivač Tesle, mogao reći o ovom projektu, Dastoor je rekao da se nada da će biti zadovoljan.

"CAA je pokazao da se inovativna tehnologija može kombinirati s njegovim razvojem novih rješenja za planet", kazao je Dastoor.

Dodajmo kako Europski zeleni plan i digitalna strategija Europske unije predstavljaju kamen temeljac plana oporavka Europe, paketa poticaja od 1,8 bilijuna eura. Te dvije inicijative, u kombinaciji s nacionalnim oporavkom i planovima za otpornost predstavljaju priliku za transformaciju gospodarstva EU-a, čineći ga zelenijim, digitalnijim i inovativnijim.

Jedan od najvažnijih programa koji spaja te dvije inicijative je Obzor Europa, čiji proračun za razdoblje 2021.-2027. iznosi 95,5 milijardi eura, od čega je 13,6 milijardi eura namijenjeno poduzetništvu potaknuto istraživanjem. U pregovorima o proračunu EU-a, zastupnici Europskog parlamenta osigurali su dodatnih 4 milijarde za ovaj program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 01:13