ŽIVE ULICE

‘Za dobru, uspješnu i održivu transformaciju gradova prema boljim mjestima za život, bitni su ljudi‘

Projekt Living Streets pomaže jedinicama lokalne samouprave da unaprijede suradnju s građanima u planiranju i upravljanju

U Puli je proveden projekt CLIME ili trans-generacijsko putovanje kroz prostor i vrijeme uz pomoć proširene stvarnosti
 

 Hrvoje Polan/Afp/Profimedia

"Tog vrelog ljeta 2021. godine, događalo se mnogo dobrih stvari – Križevci su proveli Living Streets u čak pet kvartova, Poreč je doputovao do prvog parkleta u Hrvatskoj, Labin je krenuo s inicijativom Green+ kao pilot u Istri, a none i nonići iz Pule pričali su priče o životu i klimi i tako postali dio proširene stvarnosti. Hm, pitate se kako?"

Tim riječima iz Terra Hub-a najavljuju webinar, na kojem će gradovi Križevci, Labin, Poreč i Pula sa svojim suradnicima predstaviti kako su unatoč protekloj „korona-godini“ uspješno proveli dva projekta – Living Streets ili Žive ulice i CLIME ili trans-generacijsko putovanje kroz prostor i vrijeme uz pomoć proširene stvarnosti.

"Pridružite nam se, inspirirajte i kreirajte zajedno novu priču u svom gradu", poručuju najavljujući webinar koji će se održati 25. veljače 2022. od 10:30 do 12 sati. Poziv je upućen na adrese mnogih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

- Za dobru, uspješnu i održivu transformaciju gradova prema boljim mjestima za život, bitni su ljudi. Točnije, bitna je suradnja onih koji upravljaju gradom i nas građana. Moramo se upoznati, razviti povjerenje, surađivati i sukreirati rješenja po mjeri ljudi i načina kako živimo u gradovima - kazala nam je tim povodom Sandra Vlašić iz Terra Hub-a.

- Living Streets je upravo sjajan način koji pruža prostor za suradnju, koji u potpunosti uključuje građane te im daje priliku da kreiraju ulicu, trg, kvart i u konačnici grad u kojem žele živjeti. A napredna tehnološka rješenja to mogu još i učiniti vrlo zabavnim i interaktivnim – također je istaknula Vlašić dodajući kako će na webinaru biti riječi o tome kako to izgleda kada se provodi u praksi.

U Terra Hubu pojašnjavaju kako Living Streets pomaže jedinicama lokalne samouprave da unaprijede suradnju s građanima i pokrenu bolju interakciju u planiranju i upravljanju, da djeluju kao partneri, prijatelji i susjedi na obostrano zadovoljstvo.
Građani tako, ističu, mogu privremeno pretvoriti ulicu u mjesto o kojem su oduvijek sanjali, a to u konačnici može dovesti do mjesta koje je ljepše za život i rad, u kojem su građani aktivno uključeni u proces donošenja odluka.

Kako se to dogodilo u pet križevačkih kvartova prezentirat će Ivana Šatrak iz energetske zadruge KLIK, a kako je Poreč putovao do svog prvog parkleta čut će se od Gordane Lalić iz gradskog poduzeća Parentium. Grad Labin iskoristio je Žive ulice da predstavi i starta svoju Green+ inicijativu o kojoj će govoriti Ana Tavić iz udruge Green+.

- A proširena stvarnost? To je tek priča i to ne bilo kakva, to je klimatska priča iz davnina! O eksperimentalnom trans-generacijskom putovanju kroz prostor i vrijeme grada Pule čut ćemo od inovativnog tima kojeg je okupio Impact House Consulting – navode u pozivu.

Inače, EUKI Living Streets projekt okupio je zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities te tri različite organizacije – iz Portugala Oeste Sustentavel, iz Grčke Sustainable City Network i Terra Hub iz Hrvatske.
Projekt je financiran iz programa EUKI (Europska klimatska inicijativa) njemačkog Federalnog ministarstva okoliša, zaštite prirode i nuklearne sigurnosti.

Projekt CLIME dio je inicijative Novi europski Bauhaus te je proveden u Gradu Puli pod vodstvom tvrtke Impact House Consulting i partnera Gamechuck i Terra Hub-a, uz podršku EIT zajednice znanja i inovacija.

Inače, kroz inicijativu Novi europski Bauhas svi Europljani pozvani su da pokušaju zamisliti održivu i uključivu budućnost. Tom se inicijativom želi horizontalno povezati tehničko-tehnološka rješenja s kulturnim, estetskim i društvenim vrijednostima, odnosno uključiti građane u proces transformacije Europe prema klimatski neutralnom društvu.

U lipnju 2021. godine Europski parlament je usvojio Europski zakon o klimi. koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:11