ERASMUS+

Virtualne razmjene promoviraju interkulturalno učenje i učenje mekih vještina

Predviđene su kao dodatak, a ne zamjena za fizičku mobilnost, kako bi svi imali pristup obrazovanju visoke kvalitete

Ilustracija

 Giuseppe Lombardo/Alamy/Alamy/Profimedia

U pozivu za podnošenje projektnih prijedloga Erasmus+ za 2022. prvi put objavljen je i poziv za projekte virtualnih razmjena, kaže Iva Gjurić Smrekar, predsjednica udruge Lotina kutija, koja se bavi cjeloživotnom učenjem i sportom kroz Erasmus+ Sport. U Hrvatskoj su tokom pandemije organizirali virtualne Erasmus+ razmjene i virtualne debate mladih kao inovativnog oblika interkulturalnog učenja.

Iva Gjurić Smrekar pojašnjava kako su virtualne razmjene vis-a-vis online aktivnosti koje promoviraju interkulturalno učenje i učenje mekih vještina.

- Provode ih profesionalni online voditelji, tako da se pojavilo i novo zanimanje. Zamišljene su tako da se lako integriraju u neformalno učenje kao i oblike obrazovanja na visokim učilištima. Predviđene su kao dodatak, a ne zamjena za fizičku mobilnost, kako bi svi imali pristup formalnom i neformalnom obrazovanju visoke kvalitete – pojašnjava Gjurić Smrekar.

Dodaje kako su se Erasmus+ virtualne razmjene u posljednje tri godine provodile kao pilot projekt Europske komisije.

- Traženi su optimalni načini učenja u virtualnom okruženju i njegove prednosti i granice, pa su tako nastale razmjene, debate i transnacionalni projekti razmjene. Prvi projekt osmišljen u Hrvatskoj je projekt Lotine kutije s partnerima iz Španjolske i Turske "Rodna ravnopravnost u sportu“. Mladi iz Hrvatske sudjelovali su i u online debatama, virtualnom kampu početkom pandemije, te razmjenama organizacija iz drugih zemalja – kazuje predsjednica Lotine kutije.

Tokom 2019. Istarska županija, navodi nadalje, prva je financirala uvodna predavanja u Puli - Lotina kutija održala ih je Gradskoj knjižnici, na Sveučilištu Jurja Dobrile te u školi stranih jezika Porta vitae. Slijedi posjeta zadarskoj knjižnici, te prezentacije u Zagrebu koje su radili u vlastitom aranžmanu.

- Poziv Europske komisije za 2022 nudi 95 posto financiranje projekata do 500.000 eura na bazi realnih troškova. Potiče suradnju sa susjednim zemljama koje su podijeljene u nekoliko regija s kojima je neophodno ostvariti suradnju: Rusija, Zapadni Balkan, Južno susjedstvo (mediteranske zemlje) i Afrika. U konzorciju trebaju biti ravnomjerno zastupljeni partneri iz programskih zemalja, obrazovne ustanove ili organizacije civilnog društva i jedne, izabrane zone. Projektni prijedlozi evaluiraju se u Bruxellesu, kao i za Erasmus+ Sport – pojašnjava Iva Gjurić Smrekar.

Kako je navedeno na Europskom portalu za mlade, kao dio programa Erasmus+, virtualna razmjena Erasmus+ uključuje sveučilišta i organizacije mladih te je namijenjena mladima od 13 do 30 godina, osobama koje rade s mladima i nastavnom osoblju u Europi i južnom Sredozemlju. Obuhvaća 43 zemlje, a tisuće ljudi već je sudjelovalo u aktivnostima osposobljavanja ili razmjenama na internetu.

Inače, Erasmus+ je vodeći program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Nastao je kao program studentske razmjene,  a u međuvremenu je, kako je navedeno na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU, narastao u program za sve generacije u čije se aktivnosti mogu uključiti brojne organizacije: odgojno-obrazovne ustanove, udruge, poduzeća, gradovi, općine i županije, ali i ostale javne te privatne organizacije.

Europski paralment usvojio je u svibnju program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027., pri čemu je predviđeno gotovo dvostruko više sredstava u odnosu na prethodni program (28,4 milijarde eura), a namijenjen je i za odrasle polaznike, te je uključiviji, zeleniji i pristupačniji korisnicima, usmjeren na stvaranje jednakih mogućnosti za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:30