Digitalne platforme

Većina Uberovih vozača na Novom Zelandu zarađuje manje od propisanog minimalca

Uber je taj koji ima kontrolu nad poslovanjem, kao i što zapravo odlučuje koliko će vozači naplaćivati vožnju
Uber, mobilna aplikacija 
 Goran Mehkek/Cropix

Novozelandski vozači vode sudsku bitku protiv Ubera, nadajući se da će konačno dobiti status zaposlenika s plaćenim dopustom. Dva sindikata, First Union i E Tu, podnijet će skupnu tužbu Sudu za zapošljavanje u ime više od 20 vozača. Nadaju se da će nadvladati pravni presedan uspostavljen na sudu prošle godine, kada je sud presudio da vozač Ubera ne može imati status zaposlenika. Argumenti kojima je sudac objasnio odluku, sindikati su opisali kao potpuno nejasne.

Predstavnica sindikata, Anita Rosentreter izjavila je kako je Uber u konačnici taj koji ima kontrolu nad poslovanjem, kao i da je tvrtka ta koja zapravo odlučuje koliko će vozači naplaćivati vožnju. Isto tako, vozači predstavljaju i promoviraju Uberov brend. Sve to znači da ih treba smatrati zaposlenicima. Unatoč tome što su se prijavili kao neovisni dobavljači.

"Sud mora sagledati kako to vozači uistinu rade i ući u srž odnosa koji imaju s tvrtkom, pa tek tada donijeti pravnu odluku", objasnila je Rosentreter.

Sindikati su ovaj tjedan tamošnjem nadležnom ministarstvom predali izvješće pod nazivom "Gig Work in Aotearoa", u kojem su izloženi probleme s kojima se vozači svakodnevno susreću. Vozačima se oduzima regres za godišnji odmor, bolovanje i pravna naknada za neopravdane otkaze, navodi se u izvješću.

O nezadovoljstvu svjedoči i podatak kako je 53 posto ispitanih Uberovih vozača izjavilo da zarađuje manje no što je minimalna satnica.

Slični problemi more i hrvatske dostavljače i vozače. Najaktivnije platforme u Hrvatskoj imaju čvrst stav kako platformski radnici nisu njihovi zaposlenici.

Europska komisija pokrenula je u lipnju drugu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima o tome kako poboljšati uvjete platformskih radnika. Tijekom prve faze, koja je trajala od 24. veljače do 7. travnja, Komisija je primila odgovore od 14 socijalnih partnera iz cijelog EU-a. Iz njih je zaključila da postoji potreba za daljnjim djelovanjem EU-a kako bi se osigurali osnovni radni standardi i prava osoba koje su zaposlene putem digitlanih platformi.

Europski parlament donio je, pak, Rezoluciju o smanjenju nejednakosti s posebnim naglaskom na siromaštvo unatoč zaposlenju. Ta rezolucija Parlamenta "uključuje netipične ili nestandardne oblike rada u digitalnom gospodarstvu, često povezane s neizvjesnošću“. Dakle, i na platformske radnike, kao što nedvojbeno poručuje Parlament, moraju se početi primjenjivati postojeći zakoni o radu i odredbe o socijalnoj sigurnosti, kao i što mora postojati mogućnost kolektivnog pregovaranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:03