EUROPSKI PARLAMENT

‘Univerzalni punjač za mobitele i druge male i srednje prijenosne uređaje bit će koristan svima‘

Nova pravila o univerzalnom punjaču značila bi da potrošači više ne bi trebali kupovati novi punjač svaki put kad kupe novi uređaj

Ilustracija

 Ss404045/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon desetak godina (koliko Europski parlament i njegov Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača) istupaju s tim zahtjevom, univerzalni punjač za mobitele i druge uređaje sve je bliže tome da postane stvarnost, a ne samo teoretska želja kojom se smanjuje količina elektroničkog otpada, olakšava upotreba voljenih nam gadgeta te štiti okoliš i štede resursi.

Naime, Europski parlament sada je spreman započeti pregovore oko konačnog izgleda zakona s vladama Europske unije nakon što su zadovoljena dva bitna uvjeta. Kao prvo, Odbor europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača usvojio je 20. travnja stajalište o reviziji Direktive o radijskoj opremi, a ovog je tjedna svoje pregovaračko stajalište potvrdio i sam Europski parlament.

Nova pravila o univerzalnom punjaču značila bi da potrošači više ne bi trebali kupovati novi punjač svaki put kad kupe novi uređaj. Jedan, univerzalni punjač koristio bi se za sve male i srednje prijenosne elektroničke naprave, a sve one (osim onih koji su premalene za to, primjerice pametni sat) trebale bi imati USB-C utor. Mimo toga, zastupnici Europskog parlamenta traže jasnu komunikaciju s potrošačem, među ostalim jasno označavanje proizvoda i opcija njegova punjenja, kao i to uključuje li on punjač.

"S obzirom na to da svake godine u Europu stigne pola milijarde punjača za prijenosne uređaje, čime se stvara 11 do 13 tisuća tona e-otpada, univerzalni punjač za mobitele i druge male i srednje prijenosne uređaje bit će koristan svima", istaknuo je malteški izvjestitelj Alex Agius Saliba (S&D) te dodao kako on i kolege pravilo o univerzalnom punjaču žele proširiti i na druge proizvode, među ostalim prijenosna računala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:20