URBANA AGLOMERACIJA

Umrežavanje poduzetničkih potpornih institucija važno je za poboljšanje poslovnog okruženja

Cilj je zajednički rad za zajedničke ciljeve, kazala je Inga Jelavić, direktorica PC Scala koji je organizirao konferenciju u Splitu

Konferencija o povezivanju potpornih institucija Urbane aglomeracije Split

 Sasa Buric/Cropix

Konferencija je organizirana u sklopu projekta koji provodi Poduzetnički centar Scala kako bi se osvijestila potreba umrežavanja svih poduzetničkih potpornih institucija na razini Urbane aglomeracije Split i otvaranja komunikacijskog kanala prema malom i srednjem poduzetništvu unutar UAS-a. Predstavljeni su projekti deset poduzetničkih potpornih institucija različitih tema kojima je cilj manje, više isti, a to je otvaranje nekih novih usluga i generiranje prema poduzetnicima. Imali smo priliku poslušati zanimljiva izlaganja na panelu i ovo je jedan dobar korak naprijed, ocijenio je Goran Batinić, direktor Razvojne agencije Grada Splita - RaST značaj konferencije koja je održana u splitskom hotelu Briig.

image

Goran Batinić (Razvojna agencija grada Splita - RaST )

Sasa Buric/Cropix

Poduzetnički centar Scala organizirao je konferenciju na temu povezivanja poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koje su ugovorile projekte na natječaju “Razvoj poduzetničkih potpornih institucija Urbane aglomeracije Split (UAS)” u okviru mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU).

image

Konferencija o povezivanju potpornih institucija Urbane aglomeracije Split

Sasa Buric/Cropix

- Organizacijom ovog događanja želimo sagledati probleme nedostatne i nepovezane potporne infrastrukture u svrhu poboljšanja poslovnog okruženja kroz razvoj i umrežavanje PPI-eva. Cilj konferencije je zajednički rad za zajedničke ciljeve kroz umrežavanje potpornih institucija na području UAS-a, razvijanje i ubrzavanje komunikacije s jedinicima lokalne samouprave i strukovnim udrugama te uspostavljanje suradnje sa znanstvenim institucijama - kazala je Inga Jelavić, direktorica Poduzetničkog centra Scala, koja je i moderirala konferenciju.

Dodala je kako je vizija Poduzetničkog centra Scala d.o.o. stvaranje koordinirane mreže poduzetničkih potpornih institucija na području UAS-a. Odnosi se to na razvojne agencije, poduzetničke centre, poslovne inkubatore, poduzetničke akceleratore, poslovne parkove, znanstveno-tehnologijske parkove, centre kompetencija i slobodne zone.

image

Inga Jelavić, direktorica PC Scala

Sasa Buric/Cropix

Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju mehanizam koji se prvi put koristi u Europskoj uniji u financijskom razdoblju 2014.- 2020. godine, a koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Mjere se provode u četiri urbane aglomeracije s više od 100.000 stanovnika u središnjim naseljima (Zagreb, Osijek, Rijeka i Split) te četiri urbana područja s više od 50.000 stanovnika u središnjim naseljima (Zadar, Slavonski Brod, Pula i Karlovac).

U razdoblju 2014.-2020. Republika Hrvatska za provedbu mjera održivog urbanog razdoblja putem ITU mehanizma ima na raspolaganju više od 345 milijuna eura.

image

Konferencija o povezivanju potpornih institucija Urbane aglomeracije Split

Sasa Buric/Cropix

Na konferenciji su predstavljeni EU projekti poduzetničkih potpornih institucija. Tako je Razvojna agencija Split - RaST prezentirala projekt “RaSTom do razvoja poduzetništva”, a Razvojna agencija Općine Lećevica Lasta projekt o razvoju usluga i kapaciteta te agencije.

image

Danira Kujundžić (Razvojna agencija općine Lećevica)

Sasa Buric/Cropix

Razvojna agencija Grada Kaštela predstavila je projekt “Razvoj poduzetničke potporne institucije Grada Kaštela”.

image

Tanja Bjažević (Razvojna agencija Grada Kaštela)

Sasa Buric/Cropix

Tvrtka Roterm predstavila je projekt “Uspostavljanje Poduzetničkog centra Roterm d.o.o. za potrebe poduzetnika na području Općine Muć i cijele Urbane aglomeracije Split”.

image

Luka Vidović (ROTERM)

Sasa Buric/Cropix


Tvrtka E.C.H.R. d.o.o.prezentirala je projekt “Razvoj poduzetničkog akceleratora za tehnologije u zdravstvu” dok je PC Scala prezentirao projekt “Ulaganje u razvoj MSP-ova putem Poduzetničkog centra Scala d.o.o.” u sklopu kojeg je i održana ova konferencija.

image

Marko Mimica (E.C.H.R.)

Sasa Buric/Cropix

U sklopu konferencije o povezivanju poduzetničkih potpornih institucija na području UAS-a, održan je i panel na kojem je bilo govora o izazovima iz prakse i strukturiranju buduće suradnje. Sudjelovali su Ivona Lučić (Grad Split-Odsjek za provedbu ITU mehanizma), Goran Batinić (Razvojna agencija RaST), Martina Nimac Kalcina (HGK - Zajednica obiteljskog smještaja), Jelena Tabak (Nacionalna udruga ugostitelja), prof. dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky (Sveučilište u Splitu, Centar izvrsnosti) i dr. sc. Mira Krneta (Hrvatska banka za obnovu i razvitak - HBOR).

image

Panel rasprava na konferenciji "Povezivanje potpornih institucija Urbane aglomeracije Split"

Sasa Buric/Cropix

Bilo je riječi o razvoju poduzetništva na području Urbane aglomeracije Split i prvenstveno raznim oblicima podrške kroz poduzetničke potporne institucije.

image

Ivona Lučić (Grad Split)

Sasa Buric/Cropix

Ivona Lučić je pozdravila i pohvalila inicijativu umrežavanja, te iznijela osnovne informacije o projektima koji su sada u provedbi i predstavila područja ulaganja za sljedeće programsko razdoblje na području Urbane aglomeracije Split.

image

Martina Nimac Kalcina (HGK - Zajednica obiteljskog smještaja)

Sasa Buric/Cropix

- Ako smo zajedno, puno toga možemo pokrenuti. Ljudi trebaju shvatiti da nisu jedni drugima konkurencija. Prodaje se destinacija a ne pojedinačni smještaj ili usluga – istaknula je, između ostaloga, Martina Nimac Kalcina govoreći o mogućnostima obiteljskog smještaja.

image

Jelena Tabak (Nacionalna udruga ugostitelja)

Sasa Buric/Cropix

Donedavna predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak istaknula je napore i prijedloge za poboljšanje položaja ugostitelja, izdvajajući primjerice online edukacije koje uskoro počinju.

- Trebamo se prilagoditi digitalnoj transformaciji, vrijeme je i za zelenu tranziciju. Ljudima se sad sve to čini apstraktno kad im je problem likvidnost, kad se govori o povišenju cijena i kreće otplata kredita - naglasila je Tabak.

image

Vlasta Bonacic Koutecky (Sveučilište u Splitu)

Sasa Buric/Cropix

Prof. dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky istaknula je koliko je u znanosti i postizanju izvrsnosti važna interdisciplinarnost dok je Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, prezentirala mogućnosti financiranja, te posebno ukazala na priliku dugoročne suradnje HBOR-a i jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bi poduzetnicima pružili još povoljnije uvjete financiranja, a kroz koju mogu voditi i svoje razvojne strategije. Također naglasila je potrebu jačanja financijske pismenosti poduzetnika, posebice s obzirom na činjenicu da mnogi domaći poduzetnici u malim tvrtkama praktički rade sve.

image

Mira Krneta (HBOR)

Sasa Buric/Cropix

Na kraju se priključio i Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije koji je informirao o mjerama, potporama i subvencioniranju kamata koje SDŽ omogućava gospodarstvu.

Jednoglasan zaključak je podrška inicijativi umrežavanju poduzetničkih potpornih institucija, a provedbu preuzima RaST.

image

Konferencija o povezivanju potpornih institucija Urbane aglomeracije Split

Sasa Buric/Cropix

Dodajmo kako je jačanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije jedan od glavnih prioriteta EU-a. Europski parlament u lipnju je odobrio tri fonda EU-a s ukupnim iznosom od 243 milijarde eura za postizanje tog cilja. Financijska sredstva ulagat će se u djelovanje u području klime, socijalne programe i održivi urbani razvoj.

“Kohezijski paket” uključuje glavne regionalne fondove (Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond), europski teritorijalni cilj regionalne politike (Interreg), koji se uglavnom financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te Uredbu o zajedničkim odredbama koja sadržava skup ciljeva za fondove.

Nova kohezijska politika treba pojednostavniti postupke, učiniti ulaganja djelotvornijima i uskladiti ih s tranzicijom regija prema klimatski neutralnoj Europi u okviru Zelenog plana i oporavka od koronakrize.

Znatan dio sredstava dodijelit će se projektima kojima se promiče pametan rast i zeleno gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:59