borba protiv raka

‘Umjetna inteligencija pridonosi smanjenju broja pogrešaka, povećanju kvalitete i igra stratešku ulogu u smanjenju troškova‘

Europa ovaj tjedan obilježava tjedan borbe protiv raka, događaj koji se svake godine održava u posljednjem tjednu svibnja
 Gorodenkoff Productions/science

Europa ovaj tjedan obilježava tjedan borbe protiv raka, događaj koji se svake godine održava u posljednjem tjednu svibnja.

Tijekom tog tjedna, Posebni odbor za borbu protiv raka (BECA) u suradnji s Posebnim odborom za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA) Europskog parlamenta organizirao je saslušanje o potencijalu korištenja umjetne inteligencije u istraživanjima o raku i skrbi o pacijentima koji boluju od raka.

Tijekom rasprave koja je trajala više od četiri sata, osam znanstvenika i stručnjaka za onkologiju predstavili su najvažnije domete UI u personaliziranoj medicini.

Predsjednica španjolske udruge za umjetnu inteligenciju, Amparo Alonso Betanzos, istaknula je da umjetna inteligencija pridonosi smanjenju broja pogrešaka, povećanju kvalitete i igra stratešku ulogu u smanjenju troškova.

"Zahvaljujući UI možemo ostvariti visoke precizne rezultate, optimizirati vrijeme osoblje, ali isto tako smanjiti nesigurnost i povećati korištenje neinvazivnih metoda, smanjiti broj potrebnih pretraga i komorbiditeta i s time povezane troškove", rekla je Alonso Betanzos i dodala da Europa predstavlja 23,4 posto globalnih slučajeva raka i 20,3 posto smrtnih slučajeva od raka. To znači da su troškovi EU visoki, a učinak na živote pacijenata je značajan.

"Ja sam pod dojmom ovih brojeva. Iako imamo samo osminu svjetskog stanovništva, imamo četvrtinu svih slučajeva raka u svijetu s 2,6 milijuna pacijenata svake godine. To pogađa europske obitelji na vrlo osoban način i donosi mnogo stresa i tuge. Trebamo pronaći najbolje moguće načine za liječenje pacijenata", rekao je predsjednik AIDA-e Dragoş Tudorache (Renew Europe).

Zastupnici su istaknuli da UI ima mnoge pogodnosti, ali da tehnologija ne bi smjela zamijeniti stručnjake.

Radiologinja, članica Odbora misije EU-a za borbu protiv raka i supredsjednica digitalne zdravstvene mreže europske organizacije za rak, Regina Beets-Tan, uvjerena je da UI neće zamijeniti liječnike.

"Umjetna inteligencija prepoznaje obrasce i stalno uči kako bi se mogla poboljšati. Uloga radiologa više nije prepoznavanje obrasca već klinička relevantnost. UI neće zamijeniti radiologe nego će poboljšati ulogu radiologa", rekla je Beets-Tan.

Hrvatski zastupnik u EP-u, Karlo Ressler, rekao je da potencijal UI nije potpuno ostvaren i da Parlament treba podnijeti dodatne napore kako bi pacijenti mogli iskoristiti prednosti nove tehnologije.

"Da bismo primijenili ove metode u liječenju raka potrebno je imati podatke na temelju kojih bi ovi sustavi mogli funkcionirati. EK ima svoj prioritet stvaranja podatkovnog centra, a kriza s covidom-19 nam je pokazala da je korištenje podataka na razini EU još uvijek dosta ranjiva sfera", rekao je Ressler (EPP).

Hrvatska zastupnica Romana Jerković iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, postavila je pitanje kako se mogu ostvariti svi potencijali umjetne inteligencije, a istovremeno zadržati visoke standarde zaštite osobnih podataka pacijenata.

"Imamo jako puno pogodnosti UI. Sve je itekako uznapredovalo. Ali moramo se potruditi da smo u istom vagonu i da se osjećamo sigurno", rekla je Jerković i dodala da je europski digitalni centar za pacijente koji boluju od raka "dobra ideja".

Radiologinja Beets-Tan rekla je da je transparentnost iznimno važna pogotovo kad se radi o podacima. Također, važno je školovanje radiologa, ali isto tako treba educirati pacijente o tome što je UI i uključiti ih u proces.

"Što se tiče GDPR-a, mislim da je tu važna prekogranična suradnja. Nerado surađujemo i uspoređujemo podatke zbog GDPR-a. Međutim, podaci ne pripadaju nama nego pacijentima. Zato mi u odboru želimo uključiti pacijente. Jer oni su vlasnici podataka", rekla je Beets-Tan.

Zastupnici su također raspravljali o etičkoj granici za liječenje pacijenata, pitanju preuzimanja odgovornosti, propisima za reguliranje UI i financijskoj podršci.

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke pozvao je institucije da nastave snažno podupirati razvoj UI jer ona pruža mogućnost učinkovitijeg liječenja zloćudnih bolesti.

"Gotovo polovica građana EU smatraju da upravo u zdravstvenom sektoru umjetna inteligencija može ostvariti svoj najveći potencijal. Upotreba umjetne inteligencije u dijagnostici raka posebno može biti korisna nacionalnim zdravstvenim sustavima s manjkom specijalista u pojedinim područjima, poput Hrvatske. Umjetna inteligencija može smanjiti opseg rada i liječnici se onda mogu usredotočiti na one probleme koji su goreći", rekao je Sokol.

Predsjednik BECA-e, Bartosz Arłukowicz (EPP) rekao je da se borba protiv raka mora voditi novim, modernim sredstvima.

"Tehnologija i razvoj umjetne inteligencije, sve to može biti od velike pomoći u borbi protiv raka. Međutim, uvijek na kraju imate živog čovjeka koji mora donijeti odluku. Bez obzira radi li se o mogućnostima terapije i korištenju tehnologije. Ono što onkologija treba je znanje, najbolje ljude, najbolju tehnologiju, treba načelo po kojem prije svega promatramo čovjeka u cjelini", rekao je Arłukowicz.

Europska komisija je 4. veljače predstavila Europski plan za borbu protiv raka u okviru kojeg će na raspolaganju biti 4 milijarde eura, uključujući 1,25 milijardi eura iz programa „EU za zdravlje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:39