harmonizacija pravila o AI

Umjetna inteligencija mogla bi promijeniti gotovo sve industrije

S benefitima dolaze i rizici poput narušavanja privatnosti, pristranosti i diskriminacije koje bi mogli stvoriti sustavi umjetne inteligencije
 Sebastian Kahnert/AFP

Inicijative za regulaciju umjetne inteligencije zatražile su usklađivanje pravila o AI-ju na prošlotjednoj konferencija o etici umjetne inteligencije održanoj pod pokroviteljstvom slovenskog predsjedništva Vijeća EU-a.

Između 2015. i 2020. godine, 117 različitih inicijativa objavilo je etička načela umjetne inteligencije. Samo u Europi i Sjevernoj Americi predstavljeno je 91 različitih načela.

"Ovaj veliki broj pokazuje da postoje nade i zabrinutosti vezane uz tehnologije umjetne inteligencije, ali i interes za izgradnju neke vrste mehanizma konsenzusa o upravljanju umjetnom inteligencijom ”, rekla je Marielza Oliveira, direktorica za partnerstva u UNESCO-u.

Oliveira vjeruje da sve te inicijative već kreću prema usklađivanju. Sljedeći veliki korak dogodit će se sredinom rujna kad je predviđeno lansiranje platforme Globalpolicy.AI, koja omogućava osam međuvladinih organizacija, uključujući Europsku komisiju, OECD, UN i Svjetsku banku, da rade zajedno na definiranju načela za pouzdanu primjenu AI-ja.

Umjetna inteligencija mogla bi promijeniti gotovo sve industrije, povećati produktivnost, poboljšati predviđanje i podržati EU u nastojanju da postane energetski učinkovitija.

No, s benefitima dolaze i rizici poput narušavanja privatnosti, pristranosti i diskriminacije koje bi mogli stvoriti sustavi umjetne inteligencije.

Neka od područja u kojima je potrebna primjena etičkih pravila za AI kako bi se ograničili rizici su javno zdravstvo, kreditni rejtinzi i rejtinzi osiguranja.

"Očekuje se da će se ova načela na kraju pretočiti u niz obvezujućih i neobvezujućih načela za upravljanje umjetnom inteligencijom, s institucionaliziranom procjenom učinka i upravljanjem rizicima", izjavio je David Leslie iz odbora za umjetnu inteligenciju Vijeća Europe (CAHAI).

Očekuje se da će u studenom 193 zemalja potpisati UNESCO-ove neobvezujuće preporuke za etiku umjetne inteligencije temeljenu na ljudskim pravima.

Europska komisija planira svake godinu ulagati milijardu eura u umjetnu inteligenciju u okviru programa Digitalna Europa i Obzor Europa. Cilj EU-a u idućem desetljeću je privući godišnja ulaganja u umjetnu inteligenciju veća od 20 milijardi eura.

Ranije ove godine, Europska komisija predložila je prva pravila za regulaciju AI-ja. Između ostalog, novim zakonom trebali bi se zabraniti sustavi umjetne inteligencije koji predstavljaju prijetnju za život, uvesti zahtjevi za odobrenje AI tehnologije u područjima s visokim rizikom, poput zapošljavanja, obrazovanje i provedbe zakona, te novčane kazne za kompanije koje krše propise.

Europski parlament je u listopadu 2020. donio tri izvješća kojima predlaže načine za regulaciju umjetnu inteligenciju uz istodobno poticanje inovacija, etičkih standarda i povjerenja u tehnologiju. Europarlamentarci traže da pravila budu antropocentrična te da u središtu prijedloga zakonodavstva o AI-ju mora biti čovjek.

U svibnju ove godine, Parlament je pozvao Europsku komisiju da nastavi raditi na izazovima digitalne transformacije, usredotočujući se na umjetnu inteligenciju kao tehnologiju koja može omogućiti i podržati europski javni i privatni sektor u digitalnoj tranziciji.

„Da bismo u potpunosti iskoristili mogućnosti AI-a, moramo našim poduzećima i novoosnovanim tvrtkama dati prostor za inovacije i podržati ulaganja", izjavila je tada izvjestiteljica Parlamenta Deirdre Clune (EPP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:34