AI SPOSOBNOST

U EU živi i radi najviše AI stručnjaka na svijetu, gotovo 50% više nego Hrvatska ima stanovnika

ITIF i fundacija Boston Consulting Groupa otkrili su niz pokazatelja zašto EU, unatoč najvažnijem resursu, AI stručnjacima, i dalje zaostaje za Kinom i SAD-om
AI(Artificial Intelligence) concept.
 Metamorworks

Sjedinjene Američke Države svjetski su lider u razvoju umjetne inteligencije (AI) i implementaciji iste u ključnim industrijskim granama, no Kina sve više ugrožava njihovu vodeću poziciju, stoji u najnovijem izvješću Fondacije za informacijske tehnologije i inovacije (ITIF).

Autori izvještaja Daniel Castro i Michael McLaughlin konstatirali su da je više od 30 država usvojilo nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije kako poboljšale svoje ekonomije i utjecale na smjer razvoja AI-a.

Hrvatska se u izvješću ne spominje, a svoju nacionalnu strategiju umjetne inteligencije do siječnja 2021. još nije donijela. Međutim, u Hrvatskoj se osnovalo društvo koje promiče razvoj umjetne inteligencija CroAI, a Vlada je počela na izradi nacionalne strategije.

“Nacije koje ne budu razvijale AI jednostavno neće biti konkurentne na tržištu”, kažu autori.

Međutim, situacija ni u ostatku nije, nije sjajna. Castro i McLaughlin iznose niz pokazatelja po kojima EU u AI-ju trenutno zaostaje za SAD-om i Kinom. Štoviše, uvjereni su da će tako tako i ostati ako svoje regule ne bude prilagodila tako da potiče inovacije.

image
Hector Retamal/AFP

Autori studije očekuju da će Kina u idućem razdoblju iskočiti na prvo mjestu. Prestići će SAD ako američka nacionalna strategija za razvoj umjetne inteligencije ne postane proaktivnija.

ITIF-a je analizirao SAD, EU i Kinu kroz prizmu 31 pokazatelja s kojima je mjerio njihovu “AI sposobnost”. Grupirali su ih u šest kategorija: vještini djelatnika u sektoru, istraženosti sektora, stupnju razvoja sektora, hardverskim resursima, implementaciji te količini podataka o AI-ju.

Prema podacima iz 2019. koji su ažurirani u siječnju 2021. godine, SAD trenutno vodi u vještini djelatnika, istraženosti, stupnju razvoja i hardveru, dok Kina vodi u implementaciji i podacima.

SAD je svoju vodeću poziciju u odnosu na EU zadržao ili povećao u gotovo 75% pokazatelja. EU je uhvatio korak za SAD-om tek u nešto više od 25% pokazatelja. Za razliku od EU, Kina je uhvatila korak za SAD-om u više od 50% kategorija.

Izvještaj ističe da na teritoriju SAD-a djeluje uvjerljivo najviše AI startupa te da su si priskrbili 8 mlrd. dolara više investicija od startupa u Kini. Europske startupe u području AI-ja se čak ni ne spominje.

image
Maksim Tkachenko

Američke tvrtke za softverske i računalne usluge na razvoj troše tri puta više od Kine i EU-a zajedno, američka akademska istraživanja AI-ja kvalitetnija su od kineskih i Amerikanci su još uvijek najbolji u dizajniranju čipova za AI sustave.

Kina je Uniju preskočila po broju znanstvenih članaka o umjetnoj inteligenciji te da je postala svjetski lider u tom segmentu, a u izvještaju se navodi da su kineski članci iz godine u godinu sve kvalitetniji. Kina na popisu 500 najmoćnijih superračunala na svijetu trenutno ima gotovo duplo više uređaja od SAD-a.

Prema izvještaju ITIF-a, EU se trenutno jedino može pohvaliti pozitivnim trendom rasta investicija u AI i porastom kvalitete znanstvenih radova, a navodi se da će izlazak Velike Britanije iz EU-a dodatno oslabjeti poziciju Europe u utrci za svjetsku AI dominaciju.

Castro i McLaughlin Europi preporučuju da poveća potrošnju na razvoj, da tvrtkama u AI sektoru dade određene porezne olakšice te da porade na promjeni percepcije umjetne inteligencije.

“Mnoge zemlje članice AI tehnologiju vide kao nešto čega se treba bojati i što treba ograničiti, a ne nešto što treba prigrliti i promovirati”, kažu te dodaju da GDPR koči razvoj umjetne inteligencije.

Globalna partnerstvo

Institut BCG Henderson, strateški trust mozgova prestižne konzultantske tvrtke Boston Consulting Group, smatra da Unija može uhvatiti korak sa SAD-om i Kinom tako što će tehnološki slabije razvijene članice poput Italije potaknuti da ulažu u AI startupe i obrazovanje AI stručnjaka.

Institut kaže da 18 zemalja članica ima nacionalne planove za razvoj AI-ja te da na EU tržištu rada trenutno ima 5,7 milijuna stručnjaka za AI, što je više nego u SAD-u i Kini.

Unija, nadalje, može pomoći si i tako što će najrazvijenije članice poput Francuske i Njemačke potaknuti da uspostave globalna partnerstva kako bi svoje tehnologije što prije plasirale na tržište.

Institut također smatra rascjepkanost EU tržišta te fokus Unije na njegovanje nacionalnih ekosustava onemogućavaju široku implementaciju AI tehnologije.

“Takve politike uspješno stvaraju nacionalne monopole, ali od Europe neće napraviti svjetskog prvaka”, kažu iz BCG-ovog Instituta.

Dodaju da će izlazak Velike Britanije iz EU dodatno pogoršati rascjepkanost jer je 70 posto svih investicija u AI u periodu od 2008. do 2019. otišlo baš u tu državu.

Prema viđenju Instituta, da bi razvila svoje AI sposobnosti, Unija mora poticati stvaranje paneuropskih podatkovnih ekosustava, ojačati i proširiti jedinstveno digitalno tržište, osigurati AI neovisnost i inzistirati na tome da njezini partneri poštuju EU pravila i vrijednosti te povećati implementaciju AI-ja u svim gospodarskim sektorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:15