HealthyLifestyle4All

U EU će se protiv raka boriti i digitalnim tehnologijama

Plan Unije, koji podržava Europski parlament, strukturiran je oko četiri glavne akcije poduprete s više od 10 inicijativa i mjera
 Rak dojke

Prošle godine je u Europskoj uniji dijagnosticirano 2,7 milijuna ljudi novih slučajeva raka, a bitku s tom bolešću izgubilo je 1,3 milijuna ljudi, uključujući više od 2000 mladih osoba, objavio je Europski parlament.

Dodaje da ako se ne poduzmu ozbiljni koraci u sprječavanju ove bolesti, predviđa se da će broj oboljeli povećati za 24 posto do 2035. godine.

Europska komisija svjesna je ovih zabrinjavajućih brojki te je stoga početkom veljače predstavila Europski plan za borbu protiv raka za kojeg je izdvojeno četiri milijarde eura.

Plan se temelji na novim tehnologijama, istraživanjima i inovacijama te je znak novog, digitalnog pristupa EU-e u prevenciji, liječenju i skrbi ovog "tihog ubojice".

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides poručila je kako EU želi uvesti konkretne promjene u skrbi povezanoj s rakom te je dodala da je to za nju "osobna, a ne tek politička obveza".

Plan je strukturiran oko četiri glavne akcije poduprete s više od 10 inicijativa i mjera.

U prevenciji čimbenika rizika poput štetne konzumacije alkohola i duhana, važnu ulogu imat će kampanja HealthyLifestyle4All koja promiče zdrav život.

Društvene mreže, aplikacije i web-stranice neki su od alata koji pomažu u promicanju tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane.

Rano otkrivanje uključivat će, između ostalog, korištenje novog programa probira raka uz poboljšanje dostupnosti i kvalitete dijagnostike.

Pristup inovativnoj dijagnostici i liječenju raka osigurat će se novom "Inicijativom za razumijevanje raka" (UNCAN.eu) koja će pomoći u identificiranju osoba kod kojih postoji visok rizik od razvoja uobičajenih vrsta raka.

U osiguranju bolje kvalitete života osobama koje su preživjele od raka pomoći će inicijativa "Kvalitetniji život oboljelih od raka".

Usto, pokrenut će se i „europska inicijativa za dijagnostičke snimke u onkologiji” radi razvoja novih računalnih alata za poboljšanje personalizirane medicine i inovativnih rješenja, kao i novi Centar znanja o raku radi lakše koordinacije znanstvenih i tehničkih inicijativa povezanih s rakom na razini Unije.

U konačnici, Europljanima će u borbi protiv raka pomoći i registar nejednakosti u području raka, koji će prikazati kretanja, razlike i nejednakosti među državama članicama i regijama.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, posebno je istaknula koliko je važno shvatiti da je "bitka onih koji se bore s rakom, bitka svih nas u Europi".

S time se složio i potpredsjednik Komisije, Margaritis Schinas, koji je rekao da se radi o "jedinstvenom planu koji se bavi zdravljem, ali nadilazi zdravstvenu politiku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:21