Tomislav Sokol

‘Trošak usklađivanja trebaju snositi banke, a ne potrošači‘

Neumoran sam kad je u pitanju zaštita interesa naših građana. Vjerujem da ću uspjeti osigurati dovoljno podršku za inicijative koje smatram ključnima, kaže Sokol
Tomislav Sokol
 Privatna Arhiva

Dva tjedna nakon što je Europska komisija u sklopu Nove strategije EU za potrošače predstavila novu Direktivu o potrošačkim kreditima, hrvatski zastupnik Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem EPP-a za ovaj zakonodavni akt.

Sokol nam je na pitanje koja će biti njegova zadaća kao izvjestitelja EPP-a odgovorio da će "definirati stajalište Europskog parlamenta" i pritom se voditi "interesima potrošača i njihovom maksimalnom zaštitom".

"Dok ne dobijemo prijedlog Izvješća rano je govoriti o tome u kojem smjeru će druge grupacije u Europskom parlamentu formirati svoja stajališta. Međutim, vjerujem da nam je svima u interesu bolja zaštita europskih potrošača. Zato vjerujem da ću uspjeti osigurati dostatnu podršku za inicijative koje smatram ključnima", odgovorio nam je Sokol.

Trenutno, građane od štetnih kredita štiti direktiva iz 2008. godine koju je Komisija ocijenila "dobrom", ali nedovoljno "modernom".

"Digitalizacija je došla i do tog sektora i stvorila nove operatere na tržištu. Primjerice, imamo fintech, različite platforme, ali i nove proizvode poput internetskih kredita s jednim klikom. Informacijski zahtjevi također ne odražavaju stvarnost, imamo sve više kredita koji se mogu potpisati i na pametnim telefonima", izjavio je povjerenik Komisije za pravosuđe, Didier Reynders, u utorak na sjednici Odbora IMCO.

Pandemija je dovela do porasta internetske kupovine, ali i promijenila način na koji se sklapaju krediti. Istodobno, anketa Komisije pokazala je da je čak šest od 10 potrošača EU-a imalo financijskih poteškoća od početka krize.

Revidirana Direktiva trebala bi donijeti nove mjere za zaštitu potrošača, između ostalog i za potrošače koji kredit potpisuju putem interneta. EK je procijenila da bi trošak usklađivanja s novom Direktivom trebao iznositi oko 1,5 milijarde eura.

Sokol je naglasio da će se amandmanima založiti za to da trošak usklađivanja snose banke, a nikako potrošači.

"Jedan od mogućih načina je i taj da se takvo polazište uvrsti u uvodne izjave ove Direktive. Siguran sam da će takav moj prijedlog naići na snažan otpor interesnih skupina, ali neumoran sam kad je u pitanju zaštita interesa naših građana", izjavio je Sokol.

Hrvatski zastupnik također smatra da postoje još neki segmenti u kojima prijedlog Komisije može biti unaprijeđen.

"Recimo, Direktivom se predviđa mogućnost prijevremene otplate kredita. U tom slučaju, davatelj kredita, a to je u mnogim slučajevima banka, ima pravo na kompenzaciju za moguće troškove povezane s prijevremenom otplatom kredita. Nejasno je kojim je to točno troškovima banka izložena zbog toga što se dužnik odluči prijevremeno otplatiti kredit i zato smatram da ovaj konkretan članak mora bolje štititi potrošače", smatra Sokol.

Osim jačanja pozicije potrošača koji kredite sklapaju na internetu, prijedlog revidirane Direktive jasno kaže kako je potrošačima potrebno osigurati sve potrebne informacije o kreditu kako bi im se pomoglo pri uspoređivanju različitih ponuda.

Direktiva predviđa i obvezu procjene kreditne sposobnosti potrošača koja će utjecati na odobravanje kredita, a budući da se takve procjene u zadnje vrijeme sve češće rade algoritamski, korištenjem umjetne inteligencije, nova pravila pružit će mogućnost potrošaču da ospori odluku koja je donesena automatiziranim sredstvima. Uz to, davatelji kredita morat će sve nužne informacije dati potrošaču i za kredite koji se odobravaju za iznos manji od 200 eura, što do sad nije bio slučaj.

"Direktivom o potrošačkim kreditima također ćemo unaprijediti poziciju potrošača u odnosu na oglašavanja kredita. Propisat ćemo standardne informacije koje se u oglasima moraju pružiti s obzirom na ključne značajke kredita, a upravo kako bi se izbjegle manipulacije na štetu potrošača", dodao je Sokol.

Izvjestitelj EPP-a nada se kako će stajalište Europskog parlamenta o novoj Direktivi biti usvojeno do kraja godine te će novi propisi biti doneseni do lipnja sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:57