nogometni biznis

Superliga kao odgovor na skok video i gaming platformi?

Osim što se našao na udaru kritičara zbog elitističkog sustava koji se trebao sastojati od 20 momčadi, od kojih bi 15 bile fiksne, stručnjaci su istaknuli i da je projekt mogao ozbiljno utjecati na tržište televizijskog prijenosa i videoigara
Nogometna Superliga
 Afp

Najveći europski nogometni klubovi su 18. travnja najavili kako planiraju osnovati Superligu na inicijativu 12 najbogatijih klubova.

Burne polemike i povišeni tonovi trajali su puna tri dana, a nakon što su engleski timovi rekli da se povlače, projekt je službeno propao.

Osim što se našao na udaru kritičara zbog elitističkog sustava koji se trebao sastojati od 20 momčadi, od kojih bi 15 bile fiksne, stručnjaci su istaknuli i da je projekt mogao ozbiljno utjecati na tržište televizijskog prijenosa i videoigara.

Naime, Times piše kako je dio poslovnog prijedloga Superlige bio da momčadi dobiju veću kontrolu nad pravima emitiranja svojih utakmica. Četiri utakmice po sezoni trebale su se prikazivati na digitalnim platformama u vlasništvu klubova i tako generirati prihode.

Da su se klubovi kolektivno složili da više neće prodavati prava na prijenos televizijskim kućama, to bi moglo otvoriti vrata globalnom partneru koji je mogao maksimizirati prihode.

Primjerice, Amazon već ima opciju streaminga sportskih utakmica uživo.

Da je osnovana, Superliga bi vjerojatno utjecala i na industriju videoigara.

Iako je EA Sports nedavno produžio ugovor o ekskluzivnosti u FIFA igrama do 2022. godine, ne postoji jamstvo da bi, u slučaju da je projekt zaživio, izborio prava na utakmice Superlige.

Što je tiče Europske unije, stanje oko gledanja prijenosa uživo još uvijek nije uređeno.

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta je od Europske komisije zatražio uvođenje dodatne zaštita vlasnika prava prijenosa sportskih događaja koji se emitiraju uživo.

Eurozastupnici su istaknuli da ilegalni prijenosi putem internetskih streaming platformi nisu dovoljno regulirani te da ne postoji regulativa na razini cijele Unije koja bi zaštitila nositelje autorskih prava na prijenose uživo.

Europarlamentarci su predložili uklanjanje ilegalnog sadržaja odmah nakon primitka obavijesti o povredi prava, a najkasnije 30 minuta nakon početka sportskog događaja.

Uz to, gašenje i uklanjanje ilegalnog prijenosa bi pružatelj internetske usluge provodio bez potrebe sudskog naloga, predlaže se u izvješću Odbora o kojem će Parlament glasati u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:18