GET IN THE RING

Startup Wingo osvojio prvo mjesto, nagradu od 120.000 kuna i odlazak na globalno finale

Wingo je energetski efikasni pametni stol sa integriranim grijanjem u postolju
Get in the Ring
 Josko Ponos/Cropix

Pobjednik hrvatskog izdanja svjetski poznatog natjecanja Get in the Ring koje se po drugi put održalo u Splitu je startup Wingo. Osvojio je novčanu nagradu od 120 tisuća kuna i odlazak na globalno natjecanje sljedeće godine. Wingo je energetski efikasni pametni stol sa integriranim grijanjem u postolju, namijenjen prvenstveno HoReCa sektoru. Riječ je prvom stolu u svijetu koji koristi princip kondukcije u grijanju.

Drugo mjesto i nagradu od 70.000 kn osvojio je startup Metabelly. Treći je s nagradom od 50.000 kn Mr.Popper, četvrti AymoLive s 20.000 kn koliko su osvojili i peti Helm Order Monitor i šesti Resplit.

-Get in the Ring je intenzivno, fenomenalno natjecanje startupa. Kroz strukturu predselekcije, kao i same selekcije u kojoj sa sucima imate 10 minuta 1 na 1, kao i jednominutne prezentacije proizvoda, u kojima sa što manje riječi treba reći što više o timu, postignućima, poslovnom modelu i planovima u roku od 30 sec, dok nasuprot sebe u rundama imate i druge super startupe, zahtijeva veliku predanost i fokus – kazala nam je Nikolina Vučković koja je prezentirala Wingo.

image
Nikolina Vučković, Wingo
Josko Ponos/Cropix

Na pitanje što ova pobjeda znači za taj startup i daljnji razvoj proizvoda, Nikolina odgovara kako za Wingo tim, kao i za njihov wingo energetski učinkoviti stol kao rješenje za HoReCa industriju, ova pobjeda znači jos jednu potvrdu kvalitete proizvoda i tima kao i potencijala za svjetsko tržište.

-Tim više što smo se ovom pobjedom na nacionalnoj razini plasirali na svjetsko natjecanje Get in the Ring 2022. Svijet sve više treba energetski efikasna i ekološki prihvatljiva rješenja, te nam je posebno drago da je ovo natjecanje u Splitu to uspjelo prepoznati – istaknula je Nikolina Vučković nakon pobjede u finalu natjecanja održanom u Hrvatskom domu Split, u pravom boksačkom ringu.

Get in the Ring najavljen je u rujnu kao prilika za sve startupe koji posluju u Splitu ili su se spremni preseliti u Split. Mogli su se prijaviti razvojni startup timovi sa inovativnim projektima te poslovni subjekti do 5 godina starosti. Ukupni nagradni fond od 300.000 kn osigurao je Grad Split, a organizator, Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog Fakulteta Sveučilišta u Splitu, osigurao je Get in the Ring licencu za Hrvatsku i pripremne treninge za sve natjecatelje. Organizacijom ovog natjecanja Grad Split pozicionirao se na globalnoj poduzetničkoj karti kao dio međunarodne Get in the Ring zajednice koja broji 200 gradova diljem svijeta.

Od ukupno 42 prijave nakon prve runde selekcije odabrano je 12 startupa za ulazak u sljedeću fazu natjecanja Get in the Ring Split 2021.

To su, prema redoslijedu prijava: Helm Order Monitor, Aymo Live, UniCompoST, DisCloud, Resplit, Wingo, Magnet Fight, Mr. Popper, StoryToApp, Adenso, LoopCro i Metabelly.

image
Natjecanje se održalo u boksačkom ringu
Josko Ponos/Cropix

Od tih 12 startupa u drugoj selekcijskoj fazi, odabrano je njih 6 za finale. Odabralo ih je 7 stručnjaka iz svijeta startup poduzetništva, nakon što su kroz razgovore jedan na jedan ispitali poduzetnički potencijal i potencijal za rast na globalnoj razini. Stručni žiri u ovoj fazi činili su: Ivana Čuljak (Invento Capital Partners), Edward Platt (Kavedon Kapital), Darja Ogorodnik (Startup Wise Guys), Jan Debets (Business Angels Europe), Andrea Čordaš (Hellen`s Rock), Noortje van Heijst (Unknown Group) i Vedran Blagus (South Central Ventures).

Šestoro finalista boksačke rukavice ukrstilo je u velikom finalu koje je ringmaster Michael Freer otvorio riječima: “Areee youuu readyyy tooo Geeet in thee Riiiing?” . I sve to uz dinamičnu glazbu, svjetlosne efekte i dimne zavjese, zagrijavajući publiku prije svake “borbe” u ringu. Natjecanje se održalo na engleskom jeziku.

U stručnom žiriju koji je odlučivao o pobjednicima u velikom finalu bili su Andreas Spechtler iz austrijskog poslovnog akceleratora Silicon Castles, Pawel Bochniarz iz MIT Enterprise Forum CEE te Antonio Kuzmanić, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

U prvoj borbi sučelili su se Resplit kojeg je zastupao Leo Žanetić i Mr.Popper kojeg je prezentirao Darko Majić.

Resplit je sustav baziran na pametnim ugovorima koji omogućuje podjelu svih vrsta plaćanja između više platitelja. Mr. Popper je inovativna digitalna video komunikacijska platforma s elementima gamifikacije.

U drugoj borbi Nikolina Vučković je prezentirala Wingo, a Hrvoje Mihovilović Helm Order Monitor.

Wingo je stol s integriranim grijanjem u bazi koji štedi više od 10x energije u usporedbi sa svim postojećim električnim grijačima na tržištu. Helm Order Monitor je elektronički uređaj namijenjen korištenju na brodskom navigacijskom mostu koji koristi automatsko prepoznavanje govora, te prema pomorskim pravilima i propisima u kombinaciji s podacima dobivenim s brodskih senzora prati jesu li izdane zapovijedi za kormilo jasne, potvrđene i ispravno izvršene.

U trećoj borbi u ringu su u suprotnim kutovima bili Bellyy i AymoLive, dva startupa iza kojih stoje uspješne žene iz svijeta poduzetništva i znanosti, Ena Melvan i Vanja Perić.

Bellyy startup se bavi personaliziranom prehranom koja se bazira na mikrobiotskom profilu crijeva, s ciljem poboljšanja zdravlja crijevnih bakterija i pomoći u gubitku težine izravnim utjecajem na nativnu mikrobnu floru probavnog trakta. AymoLive je otvorena video platforma za live stream usmjerena na umjetnost, kulturu i kreativnu industriju.

U daljnju borbu prošli su Mr.Popper, Wingo i Bellyy.

image
Get in the Ring
Josko Ponos/Cropix

Kako su sve borbe bile izuzetno napete i izjednačene, stručni žiri finalnih borbi dugo je vijećao o pobjednicima, te je svoju odluku detaljno obrazložio. U natjecanje je bila uključena i publika koja je nakon svake borbe postavljala brojna pitanja.

U ime organizatora okupljene su pozdravili prof.dr.sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita i izv.prof.dr.sc. Vinko Muštra, dekan splitskog Ekonomskog fakulteta, te prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Leandra Markić Vranješ. Izrazili su zadovoljstvo organizacijom događaja i napretkom startup scene u Splitu, te pozvali sve, a posebno natjecatelje da nastave s predanim radom na rješenjima koja doprinose poboljšanju kvalitete života u zajednici.

Također, kao dodatni poticaj razvoju startup scene najavljena je kandidatura za domaćinstvo Globalnog Get in the Ring natjecanja u 2023. godini.

S obzirom da su startupi pokretači inovacija, u Europskoj uniji, koja želi biti globalni lider u inovacijma, pokrenuto je nekoliko inicijativa kako bi se pomoglo startupima u najranjivoj fazi. Jedna od prvih inicijativa je bila Startup deklaracija, a pokrenute su i inicijative za jednoroge, te za startup ekosustave kako bi im se olakšalo poslovanje.

U EU postoji više od 80.000 startupa, ali tek 50-tak jednoroga, odnosno onih tvrtki u privatnom vlasništvu čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara. Ulaganja koja su prikupili europski startupovi iznosila su 2020. godine 41 milijardu američkih dolara, u odnosu na 36,6 milijardi dolara u 2019. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:33