NOVI PAKT

Slijedi potpuna digitalizacija postupaka izdavanja viza: ‘Danas viznu politiku EU-a uvodimo u digitalno doba‘

Europski dužnosnici predložili su digitalizaciju postupaka izdavanja schengenskih viza, zamjenu naljepnice vize i uvođenje mogućnosti podnošenja zahtjeva za vizu na internetu putem europske internetske platforme za vize.

Ilustracija

 Kuligssen/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska komisija donijela je novi pakt o migracijama i azila u sklopu kojeg je utvrđen cilj potpune digitalizacije postupaka izdavanja viza do 2025. godine.

"Danas viznu politiku EU-a uvodimo u digitalno doba. Budući da neke države članice već prelaze na digitalna rješenja, vrlo je važno ujednačiti napredak na schengenskom području", izjavio je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Europski dužnosnici predložili su digitalizaciju postupaka izdavanja schengenskih viza, zamjenu naljepnice vize i uvođenje mogućnosti podnošenja zahtjeva za vizu na internetu putem europske internetske platforme za vize.

Kako naglašavaju, iako građani EU-a žive u digitalnom dobu, podnošenje zahtjeva za vizu i dalje je dugotrajan postupak u papirnatom obliku.

Podnositelji zahtjeva često moraju putovati kako bi predali zahtjev, a nakon toga ponovno kako bi prikupili putovnicu s vizom, zbog čega se gomilaju troškovi za putnike i države članice.

Nekoliko zemalja članica počelo je prelazak na internetsko podnošenje zahtjeva, ali nisu sve u istoj fazi tog prelaska.

Samo nekoliko država nudi mogućnost plaćanja putem interneta. Ti su se postupci pokazali problematičnima i tijekom pandemije, kad više nije bilo jednostavno otići u konzulat podnijeti zahtjev za vizu.

"Polovina osoba koje sa schengenskom vizom dolaze u EU smatra da je zahtjev za vizu kompliciran, a trećina putnika nema mogućnost podnijeti zahtjev za vizu u svojoj blizini. Krajnje je vrijeme da EU osigura brzu i sigurnu platformu za internetsko podnošenje zahtjeva za vizu za državljane 102 treće zemlje kojima je za putovanje u EU potrebna viza za kratkotrajni boravak", istaknula je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Prema novom načinu podnošenja zahtjeva za vizu online putem, platforma će automatski odrediti koja je zemlja schengenskog područja odgovorna za obradu zahtjeva, posebno ako podnositelj zahtjeva namjerava posjetiti više zemalja. Također, platforma će podnositeljima zahtjeva pružiti aktualne informacije o schengenskim vizama za kratkotrajni boravak, kao i sve ostale potrebne informacije o zahtjevima i postupcima.

Osobno pojavljivanje u konzulatu bit će obvezno samo za podnositelje zahtjeva koji prvi put podnose zahtjev za uzimanje biometrijskih podataka, za podnositelje zahtjeva čiji biometrijski podaci više nisu valjani ili za one s novom putnom ispravom.

"Zahvaljujući digitalizaciji, podnošenje zahtjeva za schengensku vizu postat će jednostavnije, a sama će viza biti sigurnija i manje podložna krađi i prijevarama", naglašavaju u Komisiji.

Prijedlog Komisije sada se upućuje u Europski parlament te bi konačnu ocjenu trebali dati eurozastupnici i Vijeće. Platforma bi se mogla početi izrađivati 2024., a pustiti u rad dvije godine kasnije. Sve države članice imat će rok od pet godina, odnosno do 2031., da prijeđu na zajedničku internetsku platformu za vize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:02