JAČANJE KAPACITETA

‘Prvenstveni cilj je zaštita podataka, ali i daljnsko upravljanje. Štiti se i kompletna vodoopskrba‘

Vodovod i kanalizacija Split prva je komunalna tvrtka u Hrvatskoj koja je aplicirala i dobila europska sredstva za projekt kibernetičke sigurnosti

Rijeka Jadro
 

 Vojko Basic/Cropix

Vodovod i kanalizacija Split prva je komunalna tvrtka u Hrvatskoj koja je aplicirala i dobila europska sredstva za projekt kibernetičke sigurnosti. Riječ je o projektu 'Povećanje kapaciteta ViK-a Split za poboljšanje usklađenosti sa zahtjevima kibernetičke sigurnosti na nacionalnoj i europskoj razini', izvijestili su iz te tvrtke.

Ukupna vrijednost tog projekta je 244.749,42 eura, od čega je, nakon provedenog postupka evaluacije projektnih prijava, ViK-u Split dodijeljeno 149.909,00 eura EU sredstava (61%).

Cilj je razvoj sposobnosti i kapaciteta gradske firme kao operatora ključnih usluga u području upravljanja kibernetičkom sigurnošću, sve kako bi se što brže odgovorilo na moguće kibernetičke prijetnje, kao i postizanje usklađenosti poslovanja sa zahtjevima kibernetičke sigurnosti koji su definirani na europskoj razini.

Prema podacima Agencije EU-a za kibersigurnost (ENISA) postoji devet glavnih skupina prijetnji kibersigurnosti. Uz ucjenjivački softver koji se smatra najopasnijom prijetnjom, ostale skupine prijetnji kibersigurnosti su: prikriveno rudarenje kriptovaluta; povreda osobnih podataka; zlonamjerni softver (malware); dezinformacije; napadi uskraćivanjem usluga; napadi putem e-pošte; te prijetnje u lancu opskrbe.

Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, pandemija koronavirusa ubrzala je digitalnu transformaciju gospodarstava i društava te je donijela mnoge prilike, ali i izazove. Iz Parlamenta poručuju kako je snažna kibersigurnost ključna za zaštitu građana, prihvaćanje digitalne transformacije i potpuno iskorištavanje gospodarskih, socijalnih i održivih koristi digitalizacije.

- Prvenstveni cilj je zaštita podataka, ali i daljnsko upravljanje. Osim podataka, štiti se među ostalim i kompletna vodoopskrba tako da se ne dogodi da netko ubaci kemikalije - kazao je Toni Jurišić Sokić, voditelj IT sektora komunalne tvrtke, koji je sa Sašom Jušićem, višim starijim savjetnikom za sigurnost iz tvrtke Infigo, predstavio temelj sigurnosti u okviru završne konferencije projekta.

Rekao je i da se pruža visoki stupanj zaštite te da je do sada bilo manjih hakerskih napada, no srećom bez većih posljedica.

- Nije bitan samo softver nego i edukacija zaposlenika jer bi se moglo dogoditi da antivirusni program ne prepozna opasnost – naglasio je Jurišić Sokić.

Jušić je također naglasio kako je važno da je gradska firma uspostavila i organizacijske mjere i tehnološke alate da mogu biti spremni na eventualne incidente.

- Nije ključ 'samo' u softveru. Udarili su temelje živog procesa, zdravi sustav da se kvalitetnije obrane dugoročno - istaknuo je. EU je, dodao je Jušić, kibernetičku sigurnost prepoznala kao temelj i kroz tu strategiju sada se primjenjuje u praksi zaštita ključne infrastrukture.

Kako je istaknuto na konferenciji, kroz protekle gotovo tri godine splitska gradska tvrtka je provela program osnaživanja kibernetičke zaštite financiran fondovima Europske Unije. Također, osigurala se otpornost na kibernetičke napade, proveli su planove kontinuiteta poslovanja, procjene rizika, uveli novi hardver i softver te proveli edukaciju zaposlenika.

Na završnoj konferencije održana je i panel rasprava na temu "Kibernetička sigurnost u vodno-komunalnim tvrtkama" na kojoj su osim Tonija Jurišića Sokića (ViK) i Saše Jušića (Infigo d.o.o.), sudjelovali Mate Ćavarović, direktor, Integra Group d.o.o., Goran Vučica, koordinator u informatičkoj referadi Hrvatskih voda i Vedrana Franić, voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:22