BUDUĆNOST EUROPE

‘Potrebno je izdvojiti više novaca za regije koje nisu dovoljno internetski pokrivene‘

EU mora čuvati pravo da svi imaju pristup digitalnoj tehnologiji, jedna je od preporuka građana koje su predstavljene u Strasbourgu

Konferencija o budućnosti Europe

 Christian Creutz © European Union 2022 - Source: EP

U Strasbourgu se održala četvrta plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe na kojoj se raspravljalo o preporukama nacionalnih i europskih panela građana i građanki te o doprinosu prikupljenom na višejezičnoj digitalnoj platformi.

Na plenarnoj raspravi o digitalnoj transformaciji Belgijka Gisele Magnery je u ime europskog panela građana predstavila preporuke građana koje se tiču digitalnih tehnologija.

„EU mora čuvati pravo da svi imaju pristup digitalnoj tehnologiji i da ne postoje nepokrivene zone digitalizacije. Nastava u školama treba se provoditi pomoću digitalnih materijala i treba se osigurati adekvatna količina hardvera na raspolaganje. Isto tako je bitno obrazovati i opremiti digitalnim vještinama starije ljude. Digitalizacija treba predstavljati pravo građana EU-a, ali isto tako trebamo osigurati alternativu za one koji nisu u stanju ili ne žele prihvatiti digitalne tehnologije", kazala je Magnery.

Janosne Masevszki iz Mađarske dodala je kako prioritet pristupa internetu trebaju imati obitelji s djecom te pojasnila važnost pojačanog ulaganja u visokokvalitetnu infrastrukturu.

„Ovisnost o drugima može biti kobna. Ne smijemo dozvoliti da budemo ovisni o privatnim korporacijama ili o trećim zemljama. U tom kontekstu, potrebno je izdvojiti više novaca za regije koje nisu dovoljno internetski pokrivene kako bi premostile digitalni jaz. Predlažemo da EU dobije više ovlasti kod ilegalnih sadržaja i u borbi protiv kibernetičkog kriminala. Predlažemo da Europol i Europski centar za kibersigurnost bude ojačan, odnosno da mu se osigura više financiranja, kako bi svi prekršaji i zlouporabe bile sankcionirane. Online platforme moraju preuzeti odgovornost za sadržaj koji šire“, kazala je Masevszki.

Predsjednica radne skupine konferencije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport Silja Markkula upozorila je na činjenicu da su posljedice digitalizacije dovele do toga da mladi rade u prekarnim uvjetima rada te pozvala na stvaranje regulative na razini EU koja bi se pozabavila tim pitanjima.

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourová pozdravila je sve preporuke građana i kazala da Komisija radi na njihovom prihvaćanju u inicijative.

„Najvažniji od njih je Zakon o digitalnim uslugama koji će povećati odgovornost digitalnih platformi, posebice za sadržaj i algoritme. Fokusiramo se na regulaciju online kriminala i ilegalnog sadržaja, kao što su terorizam, dječja pornografija, ekstremizam i govor mržnje. Također, radimo na borbi protiv dezinformacija i demonetizaciji onih koji šire lažne platforme. Mi smo sada u informacijskom ratu s Rusijom. Moramo jačati borbu protiv dezinformiranja i pritom štititi slobodu govora te se braniti protiv agresora“, izjavila je Jourová.

Zastupnica Europskog parlamenta Sunčana Glavak poručila je da tehnologija i digitalni svijet trebaju biti u službi razvoja i napretka.

„Živimo u vremenu u kojem se digitalne tehnologije i mediji instrumentaliziraju s ciljem podrivanja europskih vrijednosti i demokracije. Imajući na umu koristi koje nam je brzi digitalni razvoj donio, mišljenja sam kako nikad nismo bili ranjiviji ispred zaslona naših mobitela, laptopa i TV ekrana. Dezinformacijama, deep-fakeu, napadima na našu online i offline privatnost te opsežnim propagandnim kampanjama izloženi smo na svakom koraku. Zato moramo stvoriti zakonodavni okvir koji će eliminirati ove i druge ugroze normalnog funkcioniranja našeg europskog društva“, poručila je Sunčana Glavak.

Europarlamentarka Glavak podržala je prijedlog koji se odnosi na zaštitu kritične digitalne infrastrukture, posebno autonomije u proizvodnji 5G opreme, kao i zahtjeve za jačanjem kibernetičke sigurnosti koja treba činiti dio svih europskih politika. Osvrnula se i na uspostavu certifikacijskog sustava na razini EU-a, koji bi se dodjeljivao stranicama koje poštuju i primjenjuju odredbe GDPR-a, kao i na zahtjev za jačanje medijske pismenosti svih europskih građana.

"Budite oprezni u online svijetu!", zaključila je Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:51