MODERNIZACIJA

Pokrenut će se pilot program e-Sudnica, uvodit će se i druge e-aplikacije u pravosuđu

Radi se o projektu vrijednom 48,7 milijuna kuna, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je projekt "Daljnje unaprjeđenje kvalitete pravosuđa kroz nastavak modernizacije pravosudnog sustava" za nadogradnju sustava kaznene evidencije, sudskog registra, uspostavu sustava e-sudnica i razvoj probacije.

‘‘Projekt će se provoditi kroz niz aktivnosti, od kojih treba istaknuti nadogradnju aplikativnog sustava kaznene evidencije, nadogradnju sustava sudskog registra, modernizaciju i digitalizaciju pravosudnih tijela u vidu modela e-sudnica, nabavku opreme i razvoj sustava probacije, na koji smo posebno ponosni‘‘, rekao je ministar Ivan Malenica.

Radi se o projektu vrijednom 48,7 milijuna kuna, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

U sklopu projekta pokrenut će se pilot program e-Sudnica, jedan od ključnih alata za postizanje digitalizacija sudskih postupaka s ciljem ubrzanja i povećanja pristupačnosti korisnicima. Kako je objašnjeno u planu Vlade, e-Sudnica je mjesto na kojem sudac moderira proces cijelog postupka putem središnjeg uređaja za upravljanje sudnicom. Sudac će moći kontrolirati sadržaje na ekranu svakom sudioniku. Na ekranu će se prikazivati dokazi i reproducirati multimedijski sadržaj, a iskazi sudionika će putem uređaja za tonsko snimanje rasprava automatski ulaziti u zapisnik u sustav eSpis. Paralelno će se uvoditi i druge e-aplikacije u pravosuđu, usmjerene na povećanje kvalitete usluga građanima i poduzećima (na primjer, virtualni asistenti za podršku u komunikaciji sa sudovima u pojedinim vrstama postupaka).

Digitalne tehnologije bi trebale omogućiti sucima učinkovitiji način vođenja ovih postupaka, uz rasterećenje ljudskih resursa na sudovima koji će se moći posvetiti drugim poslovnim procesima.

Osim toga, ministarstvo je nabavilo i 200 paketa za elektronički nadzor za zatvorenike kojima je određen istražni zatvor, koji bi trebali značajno rasteretiti zatvorski sustav. Malenica je otkrio da će nabaviti i novu medicinsku opremu za zatvorsku bolnicu, provesti edukacije pružanja prve pomoći i prevencije zaraznih bolesti unutar zatvorskog sustava te istraživanje stope recidivizma unutar zatvorskog sustava i probacije.

"Dodatno ćemo educirati predsjednike sudova jer smatramo da je njihova uloga, kao svojevrsnih menadžera koji organiziraju rad sudova, iznimno važna", poručio je ministar.

Što se tiče aktivnosti vezanih za daljnje unaprjeđenje korištenja IT tehnologija u pravosuđu, iz Ministarstva najavljuju nabavu 140 kompleta programa pretvaranja govora u tekst te 500 novih računala i laptopa.

Govoreći o nadogradnji i prilagodbi sustava e-sudskog registra, voditeljica službe za upravljanje elektroničkim uslugama Ministarstva pravosuđa i uprave, Veronika Pogačić, kazala je da se time olakšava prekogranični pristup informacijama o trgovačkom društvu u EU, a omogućena je i međusobna elektronička komunikacija u vezi određenih prekograničnih aktivnosti koje se odnose na trgovačka društva.

Predstavljajući nadogradnju aplikativnog sustava kaznene evidencije, Tanja Magdić Ukalović iz službe za informatičku potporu Ministarstva pravosuđa istaknula je da su glavni ciljevi interoperabilnosti poboljšati učinkovitost graničnih provjera na vanjskim granicama, pridonijeti sprečavanju i suzbijanju ilegalne migracije.

Dodajmo kako se godišnje u EU vodi oko 3,4 milijuna građanskih i trgovačkih sudskih postupaka koji imaju prekogranične implikacije. Europski parlament je u studenom 2020. usvojio dva prijedloga kako bi pristup pravosuđu bio lakši te kako bi se povećala pravna sigurnost. Digitalna rješenja za prekogranične dokaze i dostavu dokumenata trebala bi dovesti do učinkovitije suradnje među sudovima u različitim državama članicama, a decentralizirani informatički sustav e-codex povezati nacionalne sustave i omogućiti razmjenu dokumenata elektroničkim putem na brži i sigurniji način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:04