INICIJATIVA

Počeo je Europski tjedan programiranja: naučite stvarati web-mjesta i računalne aplikacije

Prošle godine diljem Europe organizirano skoro 73 tisuće događaja u više od 80 zemalja svijeta

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa koju vode volonteri, a podržava je Europska komisija.

Ove godine održava se po deveti put, od 9. do 24. listopada.

Glavna zamisao koja stoji iza ovog projekta je učiniti programiranje vidljivijim, pokazati mladima, odraslima i starijim osobama kako pomoću koda pretvoriti ideje u stvarnost, demistificirati vještine kodiranja i okupiti motivirane ljude za učenje.

U 2019. godini 4,2 milijuna ljudi u više od 80 zemalja svijeta sudjelovalo je u Europskom tjednu programiranja.

Prosječan sudionik imao je 11 godina, a 49% sudionika u 2019. bili su žene ili djevojčice. Čak 92% događaja odvijalo se u školama.

Sve aktivnosti u Hrvatskoj, tko ih organizira i kome su namijenjene možete pronaći na stranici codeweek.eu.

Inicijativu Europski tjedan programiranja pokrenuli su 2013. godine Mladi savjetnici za Digitalnu agendu Europe, a Europska komisija ju podupire u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta. 2013. organizirano je svega nekoliko stotina događaja, dok je prošle godine diljem Europe organizirano skoro 73 tisuće događaja u više od 80 zemalja svijeta.

EU upozorava da već danas devet od deset zanimanja zahtijeva digitalne kompetencije, uključujući programiranje. Godišnje se otvara 120 tisuća novih radnih mjesta u području IKT-a, a Unija si je zadala cilj da do 2030. ima zaposleno 20 milijuna IKT stručnjaka i da najmanje 80% odraslih osoba ima osnovne digitalne vještine.

Europski parlament je u ožujku ove godine donio rezoluciju o oblikovanju politike digitalnog obrazovanja. U izvješću se navodi kako 42% Europljana još nema ni osnovne digitalne vještine i da pritom postoje znatne razlike u državama članicama, kao i razlike na temelju socioekonomskog statusa, starosti, roda, prihoda, stupnja obrazovanja i radnog mjesta. Europarlamentarci su izvješćem zatražili da EU oblikuje vlastitu politiku digitalnog obrazovanja kojom se svim učenicima nudi pristup kvalitetnom digitalnom obrazovanju diljem kontinenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:17