JAVNI POZIV

PlanStart povezuje mikropoduzetnike i studente, prilika je za tvrtke s najviše troje zaposlenih

Suradnja poduzetnicima omogućava dobivanje poslovnog plana, a studentima dragocjeno iskustvo rada s privatnim sektorom, ističu u HGK

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

HGK - Županijska komora Split poziva svoje članice iz kategorije malih tvrtki (maksimalno tri zaposlena) na sudjelovanje u projektu PlanStart, koji im pruža priliku za besplatnu izradu poslovnog plana.

Kako su izvijestili, projektom PlanStart, koji splitska HGK već šestu godinu provodi u suradnji sa Sveučilišnim odjelom za stručne studije Sveučilišta u Splitu, povezuju se županijski mikropoduzetnici sa studentima Sveučilišnog odjela, na način da studenti izrađuju poslovne planove za tvrtke odabrane putem Javnog poziva.

Cilj projekta je povezivanje gospodarskog i obrazovnog sektora kroz suradnju mikropoduzetnika i studenata. Ta suradnja poduzetnicima omogućava dobivanje poslovnog plana, a studentima dragocjeno iskustvo rada s privatnim sektorom i primjenu stečenih znanja u praksi.

- Do sada je 80-ak poduzetnika iskoristilo priliku koja im se pruža kroz projekte PlanStart (izrada poslovnog plana) i WebStart (izrada web stranice), koje uspješno provodimo u suradnji sa Sveučilišnim odjelom za stručne studije. Važnost poslovnog plana ne treba posebno isticati, riječ je o prijeko potrebnom i korisnom alatu svakog ozbiljnog poduzetnika, bez kojeg je danas gotovo nemoguće funkcionirati i koji je neophodan pri podizanju kredita, apliciranju za bespovratne potpore za poduzetnike iz nacionalnih programa, a nerijetko i za sredstva iz EU fondova – izjavio je Joze Tomaš, predsjednik HGK – Županijske komore Split.

Kako su objavili, na natječaj se mogu javiti tvrtke koje su članice Hrvatske gospodarske komore sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s minimalno jednim i maksimalno tri zaposlenika, one koje do sada nisu sudjelovale u projektu PlanStart ili iznimno osobe koje su u postupku osnivanja trgovačkog društva, odnosno u fazi realizacije svoje poslovne ideje.

U projektu može sudjelovati 15 tvrtki, a prednost, kako su istaknuli, imaju tvrtke koje plaćaju članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori. Rok za prijavu je petak, 11. veljače 2022.

Iz županijske HGK poručuju kako je dosadašnja suradnja gospodarstvenika i studenata putem PlanStarta polučila brojne kvalitetne projektne rezultate i pokazala se izuzetno korisnom za obje strane. Stoga iz ŽK Split pozivaju članice koje zadovoljavaju uvjete da i ove godine iskoriste mogućnost za dobivanje poslovnog plana i ujedno daju priliku studentima da se okušaju u realnom sektoru i pokažu naučeno, kako bi u dogledno vrijeme što spremniji izišli na tržište rada.

Spomenimo kako su mala i srednja poduzeća okosnica EU gospodarstva. Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, 24 milijuna malih i srednjih poduzeća u EU čini 99 posto svih poduzeća u EU-u. Prije početka pandemije ta poduzeća stvorila su više od polovine BDP-a EU-a i zapošljavala oko 100 milijuna radnika.

Razni akcijski programi usvojeni su kako bi se povećala konkurentnost MSP-ova zahvaljujući istraživanjima i inovacijama, te kako bi im se omogućio bolji pristup financiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:24