STVARAJU TRENDOVE

Petrol je idealna okolina za izgradnju međunarodne karijere

Primjeri vodećih menadžera koji dolaze iz različitih kulturnih sredina ne samo da odražavaju duh tvrtke, nego i naglašavaju kako različitost može dovesti do globalnog uspjeha

Ilustrativna fotografija

U suvremenom poslovnom svijetu, vođenom inovacijama, digitalizacijom i održivošću, Petrol stvara trendove. Ova vodeća energetska kompanija u regiji prošle je godine, nakon spajanja s Croduxom, dodatno učvrstila poziciju drugog najvećeg dobavljača naftnih derivata i svrstala se u elitnu skupinu najvećih hrvatskih kompanija s više od 2000 zaposlenih. Ukupno zapošljava više od 6000 ljudi u regiji, a prisutan je u Sloveniji i Hrvatskoj, dakle, na najvećim tržištima, te u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, gdje Petrol bilježi stalni rast. Na tržištima na kojima je prisutan Petrol se ne zadržava samo na tradicionalnim uslugama, već je aktivno usmjeren na diverzifikaciju ponude. Želi, naime, postati vodeća energetska tvrtka u regiji, integrirani pružatelj energetskih usluga koji osigurava cijelu mrežu energenata, energetska rješenja i e-mobilnost te puno ulaže u vlastitu proizvodnju iz obnovljivih izvora vjetra i sunca, posebice u Hrvatskoj.

Tu svoju ponudu širi alternativni izvorima energije i inovativnim energetskim rješenjima kako bi zadovoljio sve veće potrebe za održivim resursima. Osim toga, tvrtka kontinuirano širi mrežu svojih punionice za električna vozila kako na trenutačnim prodajnim mjestima, tako i na potpuno novim lokacijama.

image

Ilustrativna fotografija

PRILIKE ZA RAZVOJ KARIJERE

Unatoč izazovima u maloprodaji, gdje su mu uglavnom potrebni prodavači na prodajnim mjestima, Petrol je privlačan širokom spektru profesionalaca, posebno onima koji žele ostvariti karijeru. Tvrtka nudi zanimljive mogućnosti inženjerima, koji se mogu specijalizirati u energetici s naglaskom na inovacijama i održivom razvoju.

Puno pozornosti Petrol je usmjerio na digitalizaciju usluge, što podrazumijeva zanimljivu priliku i za IT stručnjake, programere i stručnjake koji razvijaju aplikacije te analitičare. Kao regionalna tvrtka pruža dinamično i multikulturalno radno okruženje u kojem je razmjena znanja i iskustava ključan faktor. Petrol ambicioznim pojedincima može ponuditi posao u pet zemalja. Kako ostvariti karijeru u Petrolu, opisuje Sara Habjan, direktorica kadrovske službe, procesa i općih poslova u Petrolu: "Uvođenjem funkcionalnog upravljanja u cijeloj Petrol grupi jačaju se sinergije i suradnja u timu te ostvaruje ujednačeniji nastup na tržištima, što pozitivno utječe i na naš poslovni uspjeh. S takvim načinom rada brže se šire dobre prakse te znanja i iskustva. U našoj proširenoj obitelji s više od 6000 članova počeli smo shvaćati koliko bogat konglomerat suradnika imamo te im omogućujemo rast i razvoj bez obzira na to odakle dolaze. Mi smo funkcionalno upravljanje prvi put uveli u Hrvatskoj 2022. pripajanjem tvrtke Crodux Petrolu. Do kraja strateškog razdoblja uvest ćemo ga i u druge podružnice u Sloveniji te u društva na tržištima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Time jačamo svoju poziciju dobrog poslodavca u regiji i postavljamo nove standarde u kadrovskim praksama jer stvaramo okruženje koje pridonosi većoj predanosti zaposlenika u cjelini i na svim razinama."

image

Ilustrativna fotografija

RAME UZ RAME S KOLEGAMA IZ REGIJE

Petrol se može pohvaliti da u svoje upravljačke strukture uključuje talente iz različitih zemalja; udruživanje Petrola i Croduxa Petrolu je otvorilo put do šest milijuna talenata. Primjeri menadžera koji dolaze iz različitih kulturnih sredina nisu samo odraz uključivosti kojoj teži tvrtka, nego i naglašavaju kako različitost može dovesti do globalnog uspjeha. Ova praksa pokazuje da su prilike za napredak i razvoj unutar Petrola neograničene, i da ne ovise o geografskoj lokaciji.

Branislav Žeželj, direktor tehničke nabave u Petrolu, u praksi je testirao put međunarodne karijere. "Nakon višegogodišnjeg međunarodnog iskustva u nabavi u Srbiji, povjerena mi je uloga funkcionalnog menadžera cijele Petrol grupe. Ispred mene je bio novi izazov – nove

kulture, novi jezici, novi ljudi. Unatoč našim razlikama, mogu reći da je suradnja u timu odlična i da smo povezani. Uvođenje funkcionalnog upravljanja je izvrstan potez Petrola. Sam u tome vidim tri ključne prednosti: prva je multikulturalnost – svatko donosi svoj način rada i prakse s ciljem stvaranja izvrsnih rezultata na zajedničkom području; druga je prepoznavanje kompetentnog kadra - nije bitno odakle tko dolazi, bitni su znanje i iskustvo, odnosno ako netko ostvaruje dobre rezultate na jednom tržištu, nema razloga da ih ne ostvari i na razini grupe, što može biti velika motivacija za sve zaposlenike; a treća je prednost poboljšana komunikacija i protok informacija - povezivanjem kolega s različitih tržišta pridonosimo bržoj razmjeni informacija, agilnosti i neformalnom povezivanju."

Ulaganjem u svoje zaposlenike, raznovrsnošću usluga i održivim praksama tvrtka utire put novom načinu razmišljanja o energetici i poslovnom upravljanju na razini regije. Za stručnjake željne izazova i prilika za osobni i profesionalni razvoj Petrol je idealno mjesto za karijeru. Takva je sredina prepoznala potencijal Miljane Sladojević, voditeljice transportne logistike za južna tržišta u Petrolu: "S kolegama iz regije često i jako dobro surađujemo. Uvijek su mi dostupni kada ih trebam i čak i kada nam se pogledi na neku stvar ne podudaraju, komunikacija i atmosfera u rješavanju izazova su izvrsni. Predanost poslu i lojalnost tvrtki ključni su faktori moje motivacije. Jako sam sretna što sam dio Petrolove obitelji jer su prepoznali kvalitetu mog rada, uvijek me podržavaju, motiviraju za nove uspone te daju priliku na svakom koraku. To je danas neprocjenjivo!"

image

Ilustrativna fotografija

STANKA NA PUTU KAO DOBRO KULINARSKO ISKUSTVO

Dio transformacije Petrola posljednjih godina je i usmjerenost na ponudu hrane na prodajnim mjestima. Mnoga znanja iz ovog područja u Petrol je donio tim iz Croduxa. Poboljšano korisničko iskustvo dostupno je svim posjetiteljima prodajnih mjesta. Osim punjenja rezervoara ili električnog automobila, vozač i putnici na Petrolovim prodajnim mjestima mogu si priuštiti i opuštajući odmor, koji upotpunjuje dobro kulinarsko iskustvo. Poboljšanje gastronomske ponude rezultat je tima koji vodi Goran Stojaković, direktor Gastro sektora u Petrolu:

"Gastronomska ponuda važan je dio prodajnih mjesta, i u budućnosti će postati još važnija. S njom možemo ostvariti konkurentsku prednost.

Mi u Petrolu posve smo svjesni toga i zato planski poboljšavamo gastronomski segment kako bismo svojim kupcima mogli ponuditi jedinstveno iskustvo. Lani je stoga na razini društva Petrol osnovan Gastro odjel, koji vodim od samog početka. Jako sam sretan što je uprava u meni prepoznala potencijal za vodeću ulogu i iskustvo koje sam stekao tijekom mnogih godina rada u tvrtki Crodux, kao sastavnom dijelu Petrol grupe.

To je i potvrda da Petrol teži izvrsnosti na svim područjima bez obzira na granice ili na ono što se u prvi mah učinilo kao barijera ‒ jezik. Čast mi je voditi svoj tim i raditi zajedno s drugim timovima koji se sastoje od suradnika iz nekoliko zemalja, s različitim iskustvima, ali istim ciljem. Naši kupci su baš takvi, drugačiji, i naš je cilj razumjeti njihove potrebe i ponuditi im najbolje iz gastronomskog segmenta."

Za više informacija o karijeri u Petrolu te o tome kako postati dio njihova tima predanog inovacijama i raznolikosti, posjetite web stranicu www.petrol.eu/sl/kariera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 15:23