KONFERENCIJA

‘Ovo su tehnologije budućnosti, ovo je ono što nas čeka, čemu moramo stremiti‘

Zelena tranzicija tema je međunarodne Green Future konferencije, a ispred zgrade HNK u Splitu gdje se održava pažnju privlači Nevera

Nevera ispred HNK u Splitu

 Paun Paunovic/Cropix

Ovog tjedna, zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali su i glasali od o ključnim nacrtima zakona Europske unije iz paketa “Fit for 55” u skladu s europskim propisom o klimi. Europa je zacrtala do 2050. postati prvi klimatski neutralni kontinent, a na kraći rok želi do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto u odnosu na razine iz 1990.godine.

Zelena tranzicija tema je i dvodnevne međunarodne Green Future konferencije, koja je započela u četvrtak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Okupila je više od 40 govornika iz brojnih zemalja, od Norveške, Engleske, Italije, Libanona, Njemačke, Švedske, Nizozemske...

Ispred zgrade HNK poglede posjetitelja konferencije i građana privlači i Nevera, prvi svjetski serijski električni hiperautomobil Rimac grupe.

“Drago nam je što je naša ideja postala stvarnost, i to zahvaljujući prije svega institucijama, organizacijama i pojedincima koji su u nas vjerovali dok smo imali samo ideju. To su prije svega Rimac i Infobip kojima zahvaljujem. Rimčeva Nevera je više od automobila, ona je simbol inovacije, tehnologije, predanosti, motivacije, ustrajnosti. Ovo nije samo konferencija o novim tehnologijama nego o politikama koje omogućuju primjenu tih tehnologija i o ljudima. Svatko od nas treba pridonijeti ciljevima, klimatske promjene su tu”, istaknula je Antonija Eremut Erceg u ime organizatora. Suorganizatori su i Tomislav Buljubašić, Marijan Čipčić i Ognjen Bagatin.

Miljenko Baković ispred Rimac grupe kazao je kako su doveli Neveru u Split “da građani vide šta hrvatska pamet i hrvatska znanost može napraviti”. To je istaknuo je, dobar pokazatelj šta Hrvatska može biti.

“Ovo su tehnologije budućnosti, ovo je ono što nas čeka, čemu moramo stremiti, i nadamo se da će ova konferencija biti svojevrstan portal budućnosti, da će posjetitelji vidjeti što nas čeka za pet do deset godina te kako će nam se život naglavce preokrenuti što se tiče mobilnosti i općenito načina na koji smo naučili živjeti”, kazao je Baković.

Prvog dana održano je više predavanja među kojima i ono Yousefa Yousefa iz Europskog vijeća za inovacije koji je govorio o potporama i politikama, dr. Fadija Makkija, bihevioralnog psihologa koji je govorio o ulozi ljudskog ponašanja kao ključnom faktoru zelene i održive tranzicije te Petera Austina, savjetnika za planiranje u Oslu koji je iznio norveška iskustva.

Green Future konferencija nastavlja se u petak, a organizatori najavljuju teme o budućnosti transporta, električne avijacije, održivog financiranja... Također dodijelit će se nagrade najboljim zelenim startupima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:35