sloboda medija

‘Ohrabreni smo napretkom u istragama i progonu ubojstava te brojnim povezanim slučajevima‘

Tijekom dvodnevne misije europarlamentarci su se u Bratislavi susreli s obiteljima Jána Kuciaka i Martine Kušnírove
Jána Kuciak i Martina Kušnírova
 Jakub Porzycki/AFP

Izaslanstvo Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode posjetilo je Slovačku i Bugarsku gdje su održali niz sastanaka na temu slobode medija i zaštite novinara, kao i poštivanja vladavine prava.

Sophie in 't Veld, predsjednica delegacije rekla je da je ohrabrena napretkom u istragama i progonu ubojstava te brojnim povezanim slučajevima.

"Prepoznajemo planove vlade za rješavanje izazova u vezi sa slobodom medija i pozdravljamo korake poduzete za reformu pravosudnog sustava. Snažno potičemo zakonodavna tijela da slijede ambiciozan plan i provedu te reforme što je prije moguće", izjavila je zastupnica.

Tijekom dvodnevne misije europarlamentarci su se u Bratislavi susreli s obiteljima Jána Kuciaka i Martine Kušnírove, s predstavnicima nevladinih udruga i novinarima. Također su se sastali s visokim predstavnicima vlade i države, uključujući slovačkog premijera Eduarda Hegera, ministra unutarnjih poslova Romana Mikulca i ministricu pravosuđa Máriju Kolíkovu te članovima Nacionalnog vijeća Republike Slovačke.

Osim o sudskoj istrazi o ubojstvu Kuciaka i Kušnírove, europarlamentarci su razgovarali i o reformi slovačkog pravosudnog sustava, zaštiti novinara i zviždača te slobodi medija.

"Najnovije optužnice protiv novinara i izvještaji o govoru mržnje izazivaju iskrenu zabrinutost da se uznemiravanje i zastrašivanje i dalje koriste za utišavanje kritičkih glasova i za podrivanje istraga o korupciji i teškim zločinima. Izaslanstvo poziva vladu da učini sve što je u njenoj moći da okonča trajne međuinstitucionalne sukobe između i unutar agencija za provedbu zakona i da prevlada otpor protiv reformi i istraga, koji i dalje postoji u Slovačkoj. Ovo je prekretnica za državu. Da bi se vratilo povjerenje građana u sustav i nastavilo s izgradnjom moderne države s učinkovitom vladom i administracijom, uspjeh ovih reformi je presudan”, rekla je Sophie in 't Veld (Renew Europe).

Delegacija je posjetila Slovačku od 21. do 22. rujna i Bugarsku 23. i 24. rujna. U Sofiji su se europarlamentarci susreli s grupom novinara, organizacijama civilnog društva i političarima te razgovarali o slobodi medija i borbi protiv korupcije.

Grupa za praćenje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava Odbora za građanske slobode (LIBE) nadovezuje se na rad prethodne grupe, osnovane u lipnju 2018. godine nakon ubojstava malteške novinarke Daphne Caruane Galizia, slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove. Mandat Grupe traje do kraja ove godine te će do tada svoje napore usmjeriti prema demokraciji, vladavini prava i temeljnim pravima, kao i na borbu protiv korupcije u svim državama članicama.

Europski parlament poslao je nekoliko delegacija u Slovačku nakon ubojstva Kuciaka i Kušnírove. Prvo izaslanstvo, koje su zajednički organizirali odbori za građanske slobode i proračunski nadzor, posjetilo je Slovačku u ožujku 2018. Nakon toga uslijedio je posjet LIBE-a Slovačkoj i Malti u rujna, te posjeti odbora za proračunski nadzor Slovačkoj u prosincu 2018.

Europski parlament je u rezoluciji usvojenoj u studenom 2020. osudio pokušaje vlada određenih država članica da ušutkaju kritičke i neovisne medije i naruše slobodu i pluralizam medija. Zastupnici su posebno zabrinuti zbog stanja u javnim medijima nekih država članica koji su postali „primjer provladine propagande”. Europarlamentarci su pozvali Europsku komisiju da u svoje godišnje izvješće o stanju vladavine prava uključi procjenu transparentnosti vlasništva nad medijima i razine državnog i privatnog uplitanja u taj sektor u svakoj državi članici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:29