Drukčiji put Lee Perić

‘Odlučila sam izaći iz komforne zone i posvetiti se Xoinku‘

Nova hrvatska aplikacija u desetak dana preuzeta je više od 500 puta
Lea Perić
 Matea Pejic

Danas je uobičajeno da aplikacije razvijaju startup timovi i za to traže sredstva poslovnih anđela i VC fondova. Nova hrvatska aplikacija Xoink, koja je u desetak dana preuzeta više od 500 puta, nastala je pak potpuno drukčije. Riječ je o prvoj edukativnoj aplikaciji roditeljske zaštite na svijetu. Iza nje stoji iskusna srednja menadžerica Lea Perić, koja svoju karijeru gradi već 18 godina u Getrou, Kozmu, DUD-u i Hotelu Lafodia na Elafitima kraj Dubrovnika. U zadnjem je bila voditeljica nabave prije nego što se otisnula u vlastiti biznis s tvrtkom Perle Net.

Perić ističe da je u razvoj Xoinka krenula prije dvije godine i da je priliku da financira njegov razvoj pronašla u fondovima EU.

- Poprilično sam se obeshrabrila kad sam doznala koliko jedna aplikacija tog tipa iziskuje financijskih sredstava pa sam istraživala sve mogućnosti za pronalazak investitora, ali je to zapravo jedan veliki začarani krug i rijetko tko će baš tako jednostavno uložiti u početnika i u ideju - kaže Perić.

Odlučila riskirati

Tumači da se sve promijenilo kad je otkrila natječaj fondova EU za inovacije novoosnovanih malih poduzeća, koji je bio u pripremi i trebao se aktivirati za koji dan. Brzo je pronašla konzultante za fondove EU. No, oni su joj savjetovali da ne ide na natječaj, jer ne stigne pripremiti dokumentaciju.

- Smatrali su da će se natječaj otvoriti i zatvoriti isti dan zbog brojnih prijava, a u dodjeli sredstava 'najbrži prst' igra veliku ulogu. No, natječaj se ipak nije zatvorio pa sam za koji mjesec odlučila riskirati i pripremiti dokumentaciju. Sreća je bila što je sve bilo spremno doslovno tri dana prije nego što je stigla obavijest da će se natječaj ipak zatvoriti ranije - prisjeća se Perić.

Objašnjava da je u prijavi trebala dokazati da ne postoji slična aplikacija na tržištu. Bilo je to, kaže, izazovno s obzirom na to da Apple i Google imaju svoje aplikacije za roditeljsku zaštitu, a sličnih aplikacija ima još mnogo. Međutim, Xoink, objašnjava Perić, u odnosu na svoje konkurente ne djeluje 'špijunski', tako da roditelj potajno prati sve što dijete radi na mobitelu i to mu ograničava, nego to čini u komunikaciji s djetetom.

- Odlučili smo se na pristup gdje roditeljima pružamo alat za postavljanje dobrog omjera između zaštite djeteta i dopuštanja da dijete uči na vlastitim pogreškama. Tako roditelj tinejdžeru neće uz pomoć naše aplikacije odmah vidjeti lokaciju, nego će to od djeteta zatražiti i dobiti je tek kad mu dijete to odobri. Tako se gradi povjerenje s djetetom, a i sprečava situacija da dijete namjerno ostavi mobitel doma kako roditelj ne bi doznao gdje je - kaže Perić.

Aplikacija Xoink na natječaju je dobila 1,38 milijuna kuna bespovratne potpore iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U okviru natječaja mlada poduzetnica zadala si je za cilj da će do 2024. na aplikaciji bilježiti prihod od izvoza od 6,1 milijun kuna i zaposliti najmanje jednog zaposlenika. Perić ističe da je u pravom trenutku doznala da je prošla.

- Vijest sam dobila taman kad sam završavala porodiljni dopust i planirala se vratiti na posao. No, ovakva prilika se ne propušta i odlučila sam izaći iz svoje komforne zone te napraviti kompletan preokret u karijeri i krenuti u realizaciju Xoinka - kaže Perić.

Omaška u papirologiji

Objašnjava da je provedba programa bila itekako izazovna. Svakoga tko želi probati slično upozorava da odobreno financiranje ne znači da će novac odmah sjesti na račun.

- Morate imati milijun kuna da biste platili račun i zatražili da vam ih refundiraju u određenom postotku nekoliko mjeseci kasnije. Upravo problem s likvidnošću i plaćanjem jednog takvog računa dogodio mi se kad je počela koronakriza i kad se financijski iscrpila cijela obitelj koja živi od ugostiteljstva - kaže Perić.

Navodi da se odlučila za kratkoročni kredit koji bi zatvorila odmah nakon refundacije. Uz sav trud, više banaka ju je odbilo.

- Negdje usput shvatila sam kako ono što ja objasnim bankarima u Dubrovniku ne dolazi ispravno u centrale u Zagrebu i tako sam se oboružana excel tablicama uputila u Zagreb na sastanak s glavnim rizničarem banke. Nekoliko dana nakon toga, odobrili su mi kredit startupu s nula prihoda i još usred covid-krize - kaže Perić.

Ističe da je taj problem rješavala četiri mjeseca. Potom joj se dogodilo da su joj u jednom trenutku fondovi suspregnuli gotovo 250.000 kuna zbog omaške u papirologiji. No, i to je, kaže, uspješno riješila. Navodi da joj je sljedeći veliki izazov tim. Cijeli posao vodi sama uz pomoć vanjskih partnera. Tako je Shape 404, dio agencije 404, izradio aplikaciju, Obrnuta učionica pripremala zadatke za djecu, Genius Consulting savjetovao ju je u vezi s fondovima EU, a savjetnik na projektu joj je odvjetnik Vlaho Hrdalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:42