NOVE GENERACIJE

Odbor za kulturu Europskog parlamenta odlučio: 2022. bit će godina mladih

Europska godina mladih bit će prilika da se njihove potrebe stave u prvi plan i platforma za dijalog o budućnosti"

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko

 Orlando Sierra/AFP

2022. će biti godina mladih, složili su se članovi odbora za kulturu Europskog parlamenta uoči parlamentarnog glasanja najavljenog za idući tjedan.

"Mladi su među onima koji su najviše patili od negativnih posljedica covida-19. Europska godina mladih bit će prilika da se njihove potrebe stave u prvi plan i platforma za dijalog o budućnosti", rekla je predsjednica odbora za kulturu i obrazovanje Sabine Verheyen (EPP) koja je vodila pregovarački tim Parlamenta.

Europarlamentarci poručuju kako će mladi biti uključeni u proces planiranja i kreiranja politika.

"Također smo osigurali mogućnost pokretanja dugoročnih aktivnosti nakon 2022. godine. Naš rezultat pregovora jasno pokazuje da je mlada generacija prioritet za Europu", dodala je Verheyen.

Prilikom osmišljavanja nacionalnih planova ili prekograničnih programa, države članice i Komisija morat će se sastati s nacionalnim i europskim organizacijama mladih kako bi zajedno kreirali aktivnosti povezane s Europskom godinom mladih (EYY).

Privremeni dogovor među suzakonodavcima potvrđen je glasovanjem u odboru EP-a za kulturu i obrazovanje s 27 glasova za, niti jedan protiv i dva suzdržana.

Inače, opći cilj Europske godine mladih 2022. je osnažiti, podržati i angažirati mlade ljude nakon pandemije.

Europarlamentarci su tražili da se okvirnom zakonodavstvu doda šira ambicija uvođenja politike mladih u sva relevantna područja politike EU-a.

EYY će imati za cilj uključiti mlade u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe, kao i u drugim javnim politikama na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. Eurozastupnici su također tražili da se fokus stavi na mlade ljude s manje mogućnosti i na probleme mentalnog zdravlja.

U sklopu EYY održat će se konferencije i inicijative koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje za podizanje svijesti o inkluzivnijem, zelenom i digitalnom društvu, kao i studije i istraživanja o situaciji mladih u EU.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je među-institucijski privremeni sporazum o proglašenju 2022. godine Europskom godinom mladih.

„Pandemija koronavirusa ostavila je veliki trag na generacijama mladih ljudi, uskrativši im brojne prilike za učenje, razvoj i stjecanje iskustva. Europska godina mladih prilika je za vraćanje perspektive i optimizma mladima uz stvaranje dugoročnih rješenja za njihovu budućnost“, naglasila je Zovko.

Konačno glasovanje o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih održat će se na plenarnoj sjednici sljedeći tjedan u Strasbourgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:21